banner564

“Taraflar mutlu ayrılacak”

Eide, "Bazılarına derin, bazılarına çok derin olmasa da bütün sorunlara dokunduk” dedi

“Taraflar mutlu ayrılacak”
banner598
BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, BM Cenevre Ofisi'ndeki Kıbrıs müzakereleri ve bugün düzenlenecek uluslararası konferansa ilişkin, "Kesinlikle ikna olduğum bir şey varsa bunun (Kıbrıs için) en iyi şans olduğudur." dedi.
Eide, BM Cenevre Ofisi'nde düzenlediği ve uluslararası basın mensuplarının yoğun ilgi gösterdiği basın toplantısında soruları cevapladı.
Garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'ye ilaveten Avrupa Birliği'nin (AB) de "özel gözlemci" statüsünde bugün katılacağı uluslararası konferansın muhtevasına ilişkin bir soru üzerine Eide, göreve 11 gün önce başlayan Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in garantör ülkelerin Dışişleri Bakanları ve Kıbrıslı liderlerle sürekli doğrudan iletişim halinde olduğunu söyledi.
Eide, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Theresa May ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın müzakere sürecine dahil olup olmayacağına ilişkin bir soru üzerine, şöyle konuştu:
"Şu gerçeği biliyorum ki onlar süreci çok yakından takip ediyor. Kendi aralarında, benimle, uzmanlarla ve benim Genel Sekreterim ile zaten telefon ile iletişim, doğrudan iletişim halindeler. Dolayısıyla yarın fiziksel olarak Cenevre'de olmasalar dahi onlar da kesinlikle sürecin içinde."
Bugün düzenlenecek konferansın BM gözetiminde yapılacağını aktaran Eide, açılışı Genel Sekreter Guterres'in yapacağını anımsattı. Eide, "Güvenlik ve garantiler" temel başlığının görüşüleceği konferansta, harita konusunun ele alınmayacağını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2017, 04:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474