banner564

Telefona ‘çare’ aranıyor

Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ‘Güven Yaratıcı Önlemler’ üzerinde çalışıldığını söyledi

Telefona ‘çare’ aranıyor
banner598

   Rum Dışişleri Bakanı Yuannis Kasulidis, sivil toplum örgütlerinden gelen bir dizi güven yaratıcı önlemin bulunduğunu ve bunların ileri evrede olduğunu söyledi.

   Kasulidis “Mağusa bölgesi belediye başkanları tarafından fikirler var, Lefkoşa Rum bölgesi belediye başkanlarının sınır kapılarının açılması fikirleri bulunmaktadır, ibadet alanlarının açılması ve restorasyonu da dahil olmak üzere dini diyalog fikri var, KOP’un(Rum Futbol Federasyonu) faaliyetleri var” ifadesini kullandı.

   KKTC’yi de kapsaması için, Türkiye alanından telefon iletişiminde ticaret odalarından ‘roming’ konusunda öneri bekledikleri ve halen bir önerinin de bulunduğunu ifade eden Kasulidis, bu konuların ilgili birimlerle görüşüldüğünü, hazır oldukları zaman ise onaylanmaları için liderliklerin önüne geleceğini söyledi.

 

Bölgede anahtar

 

   Güney Kıbrıs’ın konumunun, dış politika düzeyinde rolünün geliştirilmesinin mümkün olup olmayacağı şeklindeki bir soru üzerine Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın konumunun, bölgede anahtar, Doğu Akdeniz’de oyuncu olduğu; ABD’nin stratejik ortak olduğunu, başkalarını inandıracak bir dış politikayla, kendilerini zırhlandırmalarının mümkün olabileceğini söyledi.

    Kasulidis, geliştirilmiş bir role sahip olmalarının mümkün olup olmadığına ilişkin olarak ise, bunun, rolün ne olacağına bağlı olduğunu belirtti.

    ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ziyaretini nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Kasulidis, “ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden tarafından söylenilenlerin, hemen pratiğe dökülecek basit sözler olmadığı görüşüne sahip olduğunu; Biden tarafından söylenilenlerin, Hükümet tarafından 15 aydır yürütülen dış politikanın pratiğe dönüştürülmesi olduğuna inandığını, bunun da bu dönemin semeresi olduğunu” ifade etti.

   Kasulidis, bu on beş ay içerisinde, ortaklarıyla, istikrarlı bir şekilde işbirliği yaptıklarına da dikkati çekti.

 

Maraş neden açılmadı

 

  Kasulidis, Maraş konusunda ise ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın Ada’ya gelmesinden önceki haftada, uzmanların Maraş’a girmesi konusunda anlaşma sağlanmasına yönelik istişarelerin yapıldığını, bunun samimi bir şekilde denendiğini söyledi.

    Kasulidis, uzmanlardan bahsettikleri zaman, Kıbrıslı Türk veya Kıbrıslı Rumlardan değil, uluslararası uzmanlardan bahsettiklerini; Kıbrıs Türk liderliğinin, Rum bölgesi olan bölgeye ilk kez girmesi için, Kıbrıslı Türkleri değil ama Kıbrıslı Rumları dışarıda bırakmak istediğini iddia etti.

  ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, kendisine, “büyük bir imaj” için çalışma taahhüdünden bahsettiğini, ABD Başkan Yardımcısı John Biden’in Ada’ya yaptığı ziyarette çabanın başlaması için küçük bir adımın atılmasını beklediklerini de söyledi.

   Kasulidis, ancak bu adımın, Kıbrıs Türk tarafının “yüreksizliği” nedeniyle suya düştüğünü ileri sürdü.

   Kasulidis, sözlerinin devamında, Biden’ın da söylediği gibi, çabaların süreciğini ifade etti.

Güncelleme Tarihi: 26 Mayıs 2014, 01:19
banner643
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473