banner564

Topu bize attı

Kasulidis “Türk tarafı, ya Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bazı önemli tezlerini değiştirecek ya da çözüm olmayacak” dedi

Topu bize attı
banner598
   Rum Dışişleri Bakanı Yoannis Kasulidis, Fileleftheros gazetesinde yer alan söyleşisinde, Kıbrıs sorununun çözümü, müzakereler, Türkiye’nin tutumu, doğal gazın çözüm çabalarına etkileri ve AB’nin rolü gibi birçok konuya ilişkin açıklamada bulundu. 
   Kasulidis, şu anda Kıbrıs sorununu oluşturan bazı temel konuların önlerinde olduğunu ve tarafların bu konulara ilişkin görüşleri arasında büyük uçurum bulunduğunu belirterek; “uzlaşı noktaları olarak adlandırılanların önemi konusunda tarafların görüşlerinin aynı olmadığını ve artık, büyük görüş ayrılıkları bulunan konuların ele alınmasının zamanının geldiğini” iddia etti. 
   Kasulidis, “görüş ayrılıklarının bilindik olduğu gibi yönetim başlığının yanı sıra, toprak, güvenlik, göçmenler, garantiler ve devletin başkanlığı gibi konulardır ve bunların da görüşülmesi vakti gelmiştir”dedi. 
   “Türk tarafı artık bizim için önem taşıyan konuları görüşmelidir” şeklinde konuşan Kasulidis şöyle dedi:
   “Ne olması gerektiğini biliyoruz. Ya Türk tarafı, Kıbrıs sorununun çözülebilmesi için bazı önemli tezlerini değiştirecek ya da Kıbrıs sorunu çözülmeyecek. Kıbrıs sorununun çözümü, AB’nin işleyişini bozmayacak şekilde olması gerekir ve bu konuda AB’den daha fazla bilgilendirmeye ihtiyaç vardır. AB Kıbrıslı Türklere tavsiyeler vermelidir. AB, birlikte işlevsizliğe yol açabilecek bir çözümden kaçınılmasını kendiliğinden ve çağırılmadan talep etmelidir. AB’nin üstlenmesini istediğimiz rol gelip bize avukatlık yapması değil sözüne ettiğim bu rolü üstlenmesidir.” 

Doğal gaz çözüme teşvik
   Kasulidis söyleşisinde, Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesinde (MEB) keşfedilen doğal gaz yataklarına da değinerek bu doğal gazın Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik teşvik olabileceğini, ayrıca çözümden ileri gelecek ihtiyaçların finanse edilmesi için de bir araç olabileceğini savundu. 
   Söyleşisinde ABD ve Rusya’yla ilişkilere de değinen Kasulidis, ABD’yle ilişkilerinin bugüne kadar hiç olmadığı kadar iyi düzeyde olduğunu ve ABD’li yetkililer tarafından “stratejik ortak” olarak adlandırıldıklarını iddia ederek gerek kendi bakanlığı gerekse Rum Savunma ve Adalet bakanlıklarının bu ortaklığa içerik kazandırmak için çalışma yaptıklarını vurguladı.
   Rusya’yla dostluk ilişkilerinin de devam ettiğini ifade eden Kasulidis, Güney Kıbrıs’ın AB üyesi olduğunu, AB’nin de Batı demek olduğunu belirtti ve Rusya’nın bunu kabullendiğini vurguladı.

Terörizm tehlikesi 
    Kasulidis söyleşisinde, Kıbrıs’taki İngiliz Üsleri’nin Orta Doğu’daki operasyonlarda kullanılması konusuna da değinerek İngiliz Üslerinin, İngiltere’nin güvenlik ve savunma politikasına kolaylık sağlamak , destek olmak, iletişim ve gözlem amaçlı kullanılabileceğini ancak hiçbir komşu ülkeye saldırı mevzisi olamayacağını belirtti.
     Güney Kıbrıs’ın daha önce Orta Doğudaki AB, Rusya, Kanada ve diğer bazı ülke vatandaşlarının boşaltılması amacıyla kullanıldığını ifade eden Kasulidis, ancak bu sefer mevzunun başka devletler değil bugüne kadar görülmüş en kötü terörist örgütün varlığı olduğunu vurguladı. 
   Kasulidis: “Eğer bu terörist örgüt Akdeniz kıyılarına ulaşırsa bizde tehlike altında oluruz. Bu örgütte Türkler de var. Eğer yarın öbür gün Türkiye’ye dönerlerse, işgal bölgelerine gelerek, her an faaliyete geçebilecek uyuyan bir örgüt kurmamalarını engelleyen nedir? Bu terörist örgüte karşı savaşa katkı koymalıyız ve katkı koymaya hazırız” şeklinde konuştu.

Güncelleme Tarihi: 08 Eylül 2014, 09:33
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473