banner564

Türkiye’yi dışlayan 4’lü güç

ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi  “2019 Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji İşbirliği Yasa Tasarısını” onayladı 

Türkiye’yi dışlayan 4’lü güç
banner598

   ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi’nin; Demokrat Parti New Jersey Senatörü Bob Menendez ve Cumhuriyetçi Parti Florida Senatörü Marco Rubio tarafından ortak olarak sunulan “2019 Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji İşbirliği” ile ilgili yasa tasarısını onaylandığı bildirildi. Komite tarafından onaylanan yasa tasarısının yakın gelecekte Senato Genel Kurulu tarafından ele alınması bekleniyor.

    “2019 Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Enerji İşbirliği” Yasa Tasarısı ABD hükümetinin Doğu Akdeniz bölgesiyle ilgili stratejisinin, bölgedeki yeni gelişmeleri dikkate alarak revize edilmesini hedefliyor.
   Yasanın onaylanması halinde Güney Kıbrıs, Yunanistan ve İsrail’in bölgede oluşturdukları ‘Üçlü ortaklığa’ AB’nin de katılacağı, böylece Türkiyesiz 4’lü bir güç birliğinin oluşturulacağı belirtiliyor. 

Silah ambargosu da kalkacak
  Yasa tasarısında, İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki üçlü işbirliğine ABD desteğinin artırılmasını öngören bir dizi girişimler de yer alıyor. Bu çerçevede, güvenlik ve enerji alanlarındaki ortaklık ilişkilerinin arttırılmasına önem veriliyor ve ABD hükümeti tarafından Güney Kıbrıs’a yönelik silah satışı ambargosunun da kaldırılması isteniyor.
 
Kongreye bir yasa tasarısı daha
   Bu arada, ABD’li Kongre üyeleri Kostas/Gus Bilirakis (Cumhuriyetçi) ve Demokrat Partiden Ted Deutch ve David Cicilline, Temsilciler Meclisi Dışişleri Komitesi’ne benzer bir yasa tasarısı sundu.
    Senato Dış ilişkiler Komitesi tarafından onaylanan metinde üç değişiklik yapıldı. Değişiklikler şöyle:
1-    Kıbrıs’a yönelik silah ambargosunun kaldırılması için ABD Devlet Başkanı’nın Kongre’nin ilgili komitelerine Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ABD hükümet ile kara para aklama yönetmeliklerinde ve mali denetimde reformların uygulanması konusunda işbirliğinde bulunmaya devam edeceğini teyit etmesi.
         Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Rus savaş gemilerine Kıbrıs limanlarında yakıt ikmali yapılmasına erişim sağlanmaması için gerekli adımları atması ve atmaya devam etmesi.
   2-Yasa taraşındaki ikinci değişikliğin Kıbrıs ve Yunanistan’a yönelik askeri eğitim yardımı için tahsis edilen fonların artırılmasıyla ilgili olduğu belirtildi. Bu çerçevede Yunanistan’a 2020 yılında 1,3 milyon dolar, 2021 yılında 1,2 milyon dolar ve 2022 yılında 1,8 milyon dolarlık yardım tahsisi sağlanacak.  Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ise 2020’da 200 bin dolar, 2021 yılında 500 bin dolar ve 2022’da 750 bin dolarlık yardım sağlanacak.
3-    Yasa tasarısındaki üçüncü değişikliğe göre,  Kıbrıs Cumhuriyeti’nin Münhasır Ekonomik Bölgesi’ndeki (MEB) Türk ihlalleriyle ilgili olarak ABD Dışişleri ve Savunma bakanlıkları tarafından Kongre'ye bir rapor sunulacak. Bundan önceki versiyonda Kıbrıs ve Yunanistan birlikte zikredilirken, Yasa tasarısının yeni değişik şeklinde Kıbrıs’a ağırlık veriliyor.
    Açıklamada bulunan Senatör Menendez,  yasa tasarısının Senato’daki her iki parti tarafından desteklenmesi konusunda duyduğu memnuniyeti ifade ederek söz konusu yasa tasarıyla ABD’nin Doğu Akdeniz ile ilgili ileriye doğru yeni bir yol çizdiğini söyledi.
    Menendez, İsrail, Yunanistan ve Kıbrıs’ın ABD hükümetinin önemli ortakları olduklarını ve yasa tasarısının onaylanmasının ABD’nin yeni bir stratejiye ihtiyacı olduğunu teyit ettiğini belirtti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473