banner564

Umudu ABD

Rum lideri Anastasiadis, Pompeo’nun Ankara’ya yönelik mesaj vermesini istiyor

Umudu ABD
banner598

 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile yarın Kudüs’te yapacağı görüşmeden, “bölgedeki gelişmelerin bu çok kritik döneminde Türkiye’yi muhatap alacak güçlü bir mesaj” elde etmek beklentisi içerisinde olduğu haber verildi.

   Fileleftheros “ABD’den Güçlü Mesaj İstiyor… Anastaiadis’in Pompeo İle İsrail’de Görüşmesinden Hedefi… Kıbrıs Sorunu-Enerji İçin Kritik Hafta” başlık ve spotlarıyla manşete çektiği haberinde Rum tarafının aslında, Federica Mogherini’nin TC Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile son görüşmesinde yaptığı, Rum Yönetimi’nin sözde “egemenlik haklarına saygı gösterme” çağrısına benzer bir açıklama olduğuna işaret etti.
   Habere göre Kudüs’te gerçekleşecek Güney Kıbrıs-Yunanistan-İsrail üçlü zirvesi çerçevesinde gerçekleşecek görüşme randevusu, geçen cuma günü Rum yönetimi ile ABD arasında yapılan son temaslar sırasında kesinleşmiş görünüyor. Anastasiadis ABD’den, Rum Yönetimi’nin tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölge’sindeki egemenlik haklarına destek” bekliyor.
   Gazete ABD’nin yeni büyükelçisi Judith Gail Garber’in bugün Rum Yönetimi Başkanı’na güven mektubunu vereceği, bunun için düzenlenecek özel törenin, yeni büyükelçinin söyleyecekleri açısından merakla beklendiğini yazdı.

Zamanlama önemli

   Hafta sonuna kadar enerji ile alakalı bütün dış politika konularının, Kudüs’te gerçekleşecek üçlü görüşme nedeniyle tavan yapacağına dikkat çeken gazete şu ifadeleri kullandı:
   “İtalyanların EastMed boru hattı konusunda gösterdiği tereddüt meseleyi şimdilik bir kenara itiyor. Lefkoşa, İtalya olmadan durumun ileri gidemeyeceğinin bilincinde, bu nedenle Çarşamba günü Kudüs’te gerçekleşecek üçlü zirvede dikkatini, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo ile görüşmesi başta olmak üzere, ikili meselelere verecek.”
   Habere göre Rum Yönetimi Pompeo’nun Kudüs’te bulunacak olmasının üçlü işbirliğini yükseltmekte olduğu ve bölge açısından çok önemli bulunduğu görüşünde. Rum Sözcü Prodromos Prodromu “Üçlü işbirliği sürekli gelişen bir gerçekliktir. Üçlü işbirlikleri aracılığıyla bölgedeki ister enerji ister güvenlik ve jeopolitik gelişmeleri eşgüdüm içerisinde takip ediyoruz” dedi.
Prodromu Mike Pompeo’nun Kudüs’te olacak olmasını da “ABD’nin, üç ülkenin bölgedeki istikrar ve güvenlikte oynadığı rolü hesaba kattığı mesajını veriyor. ABD’nin çıkarları İsrail, Kıbrıs ve Yunanistan’ın çıkarlarıyla örtüşüyor” sözüyle değerlendirdi. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474