banner564

Umut vermedi

İçeriksiz ‘ortak açıklama’ sonrasında konuşan Anastasiadis, dış baskı ve takvimleri kabul etmeyeceğini söyledi

Umut vermedi
banner598
 Rum Lideri Nikos Anastasiades, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştükten sonra yaptığı açıklamada, açık olan başlıklarda önemli bir ilerleme kaydedilmemesi durumunda, çok taraflı bir konferansın yapılmayacağını vurguladı.
   Anastasiadis; BM Genel Sekreteri ve Akıncı ile New York`ta yapacağı görüşmede, Ban Ki Moon`un “bugüne kadar kaydedilen gelişmeler, var olan görüş ayrılıkları, en erken zamanda, herkes tarafından kabul edilebilir bir çözüm amacıyla gerekli görüş birliğine ulaşabilmek için, tüm tarafların çabalarını yoğunlaştırılması gerektiği” hakkında bilgilendirileceğini söyledi.
   İşlemlerin bundan böyle nasıl ilerleyeceği konusundaki bir soruya Anastasiadis, “muhtemelen yoğun müzakerelere devam edeceğiz” yanıtı verdi.
   Anastasiadis şöyle dedi:
   “Ortak açıklamada da söylediğimiz gibi, amacımız, önümüzdeki ayları doğru değerlendirerek, - ne kadar umutlu işitilirse işitilsin, iki tarafın da, karşı tarafın, özellikle çok ince konularda kaygılarını anlaması yoluyla bir sonuç elde edebilmektir.”

Baskı hissetmiyor

   Bir gazetecinin, bir yol haritası ve uluslar arası baskı olduğu yönünde söylentiler bulunduğu konusundaki sorusuna, Anastasiades, “ne baskılar kabul ediyorum ne de böyle bir düşünce var. Ortak bir konferans gerçekleştirilebilmesi amacıyla, açık başlıklarda önemli bir ilerleme kaydedilmezse - ki bunlar da çoktur – kim baskı yaparsa yapsın, böyle bir şeyin gerçekleşmesi olanak dışıdır. Şu ana kadar böyle bir baskının olduğunu hissetmiyorum” yanıtı verdi.
   Anastasiadis, New York dönüşünde Kıbrıs Rum halkını bilgilendireceğini açıkladı.
   BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eiden`ın okuduğu ortak basın açıklamasında, BM Genel Sekreterinin daha fazla katılımına yer verildiği konusunda ise Anastasiadis şöyle dedi:
   “Bu, BM Genel Sekreterine ara bulucu rolü yüklemek istiyoruz anlamına gelmez. Bunu net olarak belirtmek istiyorum. Bu nedenle açıklamada da, bunun, iki topluma ait ya da iki toplum tarafında yönetilen bir süreç olduğu vurgulanmaktadır. Basın açıklaması gerçekleri yansıtıyor. Yani bazı önemli konularda görüş birliği başarıldığı ama aynı zamanda diğer başka önemli konularda hala görüş ayrılıkları olduğu gibi.”

Anlayış bekliyor

   “Bu tur müzakerelerden sonra Kıbrıs sorununa çözüm bulunması konusunda kendisinin daha iyimser olup olmadığı” sorusuna Anastasiadis şu yanıtı verdi:
    “Bu, basın açıklamasında da belirtilen görüş ayrılıklarına bağlıdır. Eğer vatandaşlarımız tarafından bizim kaygılarımıza bir anlayış olursa -bizim onların kaygılarını anladığımız gibi- o zaman bunu başaracağımız konusunda umutlu olabiliriz. Kıbrıs halkı, özellikle Kıbrıs Helenizmi 42 yıldır, Kıbrıs sorununa bir çözüm beklentisi içindedir.”
   BM Genel Sekreterinin Özel Danışmanı tarafından okunan açıklamanın `renksiz, kokusuz ve detaysız` olduğu konusundaki eleştirilere Anastasiades “ne renksiz, ne de kokusuz. Sadece gerçek. Bu mesajda belirtilen tek gerçek, bazı temel konularda önemli görüş birliğine ulaşıldığı, bazı konular da ise önemli görüş ayrılıkları bulunduğudur. Yani sadece gerçeği yansıtıyor. Yani, müzakere masasındaki gerçeği” dedi. Rum lideri şunları kaydetti:
   “Olumsuz bir hava yaratılması amacıyla, tüm bu dönemde işitilenler, felsefeler ve edebiyat türü şeyler, gerçeklere dayanmıyor. Bu nedenle Ulusal Konsey'i bilgilendirme kararımın doğru olduğuna inanıyorum ve BM`den dönüşümde Kıbrıs halkını da bilgilendirmeyi düşünüyorum.”
   İç cephede parçalanma olmasına rağmen bu kritik anlarda kendini güçlü hissediyor mu? sorusuna Rum lideri “bir parçalanma havası olduğunu sanmıyorum. Dün yaşanan bir olaya fazla yer vererek bir çatışma havası yaratmak istemiyorum. İstediğim tek şey birlik olmak. Gelecek tur müzakerelerde onların desteğine ihtiyacım olacak” yanıtını verdi.

Güncelleme Tarihi: 15 Eylül 2016, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473