banner564

Uzlaşı yok

AKEL ve DİSİ dışındaki partiler iki bölgeli federasyona karşı

Uzlaşı yok
banner598
  Rum Ulusal Konseyi’nin, Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis başkanlığında gerçekleştirdiği iki gün süreli toplantılarda Kıbrıs sorununun enine boyuna tartışıldığı, ancak tam bir uzlaşının sağlanamadığı bildirildi.
   Fileleftheros haberi, “Ulusal Konsey’de Uzlaşı Boşluğu... Strateji Değişikliği ‘Diken’... Konsey’deki Anlaşmazlıklar Ortak Açıklama Yayımlanmasını Engelledi... Başkan ‘Ukrayna, Kırım ve Kosova’daki Gelişmeler Bizi Kaygılandırmalı’ dedi” başlık ve spotlarıyla aktardı.
   Gergin geçen toplantıda siyasi partilerin Kıbrıs sorununa bulunacak çözümle ilgili görüşleri arasındaki farklılığın bir kez kendini gösterdiğine işaret eden gazete AKEL ve DİSİ iki bölgeli iki toplumlu federasyon çözümüne “dini bağlılık” gösterirken, öteki partilerin, aralarında ortak yaklaşım bulunmaksızın, strateji değişikliği konusunu gündeme getirdiklerini yazdı.
   Gazeteye göre Anastasiadis ortak açıklamaya varılabilmesi için Konsey’in, bütün tarafları bir şekilde memnun eden 2009 tarihli ortak açıklamasındaki ‘ortak paydayı’ dayanak alarak, yabancıları ve Türk tarafının yorum ve tepkilerine maruz kalmamak için 11 Şubat 2014 Ortak Açıklaması’nı da eklemeye çalıştı. Rum Ulusal Konseyi’nin 2009 tarihli ortak açıklamasına, iki bölgeli iki toplumlu federasyon ifadesi yer aldığı için Yorgos Lillikas karşı çıktı. 11 Şubat Ortak Açıklaması’nın eklenmesine de sadece iki büyük parti (AKEL ve DİSİ) destek verdi.
   Gazete toplantının, yapılacak ortak bir açıklamanın içeriğiyle ilgili görüş alış verişinde bulunulan son bölümünde konuşan Anastasiadis’in “Ukrayna, Kırım ve Kosova örnekleri bizi kaygılandırmalı, taksime sürüklenmeyelim” uyarısında bulunduğunu yazdı.
   Habere göre toplantıya verilen arada Sözcü Nikos Hristodulidis tarafından bir “ortak açıklama metni” hazırlandı ancak içeriğindeki iki bölgeli iki toplumlu federasyon ifadesine katılımcılar tepki gösterince, ortak açıklamadan vazgeçildi.

Federasyon engeli

   Gazete Hristodulidis’in kaleme aldığı açıklamayı şöyle aktardı:
   “İki günlük Ulusal Konsey toplantısının ardından Sözcü Hristudulidis tarafından okunan açıklamada Başkan Anastasiadis’in ‘Kıbrıs Cumhuriyeti’nin, BM Güvenlik Konseyi kararlarında, Doruk Anlaşmaları’nda, 8 Temmuz Anlaşması’nda ve 11 Şubat Ortak Açıklaması’nda belirlendiği gibi siyasi eşitliği olan iki bölgeli iki toplumlu federasyona dönüşmesine dayanacak bir çözüme’ bağlılığı yineleniyor.
   Başkan Anastasiadis’in siyasi parti başkanları tarafından dile getirilen görüş ve kaygıları dikkatle not aldığı ve Kıbrıs sorununa en kısa zamanda kapsamlı bir çözüm bulunması yönündeki çabaya yardımcı olmak hedefiyle not edilen görüş ve tezlerin sıralanması maksadıyla partilerin de katılacağı bir alt komite kurmak eğiliminde olduğu belirtiliyor.
   Sözcü’nün, başta ‘Ortak Açıklama’ olması düşünülen açıklamasına da, iki bölgeli federasyon ifadesinden dolayı tepki gösterilmesi, hükümet açıklamasının sonu oldu.”
   Gazete Rum Ulusal Konsey toplantısının dünkü bölümünde Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgos Vasiliu, EDEK Onursal Başkanı Vasos Lissaridis, Markos Kiprianu, Mihalis Yorgallas, Stelios Amerikanos’un da konuşma yaptığını yazdı.
   Habere göre Rum Yönetimi eski Başkanı Dimitris Hristofyas “bu noktaya nasıl ulaşıldığı konusunda sorumluluklardan söz etmemek için” konuşma yapmak istemediğini söyledi.

Güncelleme Tarihi: 21 Şubat 2015, 09:28
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474