banner564

‘Vizyon sorunu var’

Dış ülkelerde yaşayan Rumlar da siyasilerden memnun değil

‘Vizyon sorunu var’
banner598

  Bu yıl dokuzuncusu düzenlenen Dış Rumlar Konferansı’nda konuşan DİSİ Başkanı Averof Neofitu, Kıbrıs’taki siyasi güçlerin Kıbrıs sorunu konusunda ortak noktada buluşamadıklarını ve böyle bir duruma rağmen, uluslararası toplumdan anlayış istediklerini söyledi.

   Habere göre Neofitu, “Kıbrıs’ta siyasi partiler olmasın demiyorum, ancak asgari müşterek çizgimiz     olmalı” dedi.
   Neofitu, bilgilendirilmesi gereken kişilerle Dış Rumların konuştuğunu ve kendilerinin, ancak kendi içlerinde konuşup, konuşulanları da yine kendilerinin dinlediğini kaydederken, kararların karar alma merkezlerinde alındığına işaret etti.
    Her gün, olası bir çözümün doğuracağı problemleri dinlediğini kaydeden Neofitu, kendisinin, sorunlara çözüm bulmak için siyasette olduğunu ve çözümsüzlük tehlikesi hakkında konuşulmasının zamanının geldiğini vurguladı.
   AKEL Meclis Grup Sözcüsü Yorgos Lukaidis konferanstaki konuşmasında, içteki birliği sağlayamadıklarına işaret ederek, Rum siyasi partilerin tümünün, Ulusal Konsey’in 2009’daki kararları konusunda hemfikir olmadığını söyledi.
   Lukaidis, stratejik hedefin iki toplumlu ve iki kesimli federasyon olduğunu ve bu hedefe bağlı kalmak gerektiğini kaydederek, bu hedefe göre çözümün, garantiler, müdahale hakkı ve adada Türk askerinin varlığından muaf olmayı sağlaması; Kıbrıslıların tümünün insan haklarını ve temel özgürlüklerini garanti altına alması ve uluslararası hukuk ile Avrupa Hukuku’na uygun olması gerektiğine işaret etti.
    Habere göre Lukaidis, kolektif şekilde bu hedefi başarıya ulaştırabileceklerini belirterek, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e, BM’nin atadığı geçici danışman Jane Holl Lute ile görüşmesi öncesinde, siyasi partilerle herhangi bir istişarede bulunmaması nedeniyle tepki gösterdi.
   DİKO Genel Sekreteri Athos Andoniadis, Kıbrıs sorunuyla ilgili zor zamanlardan geçildiğine işaret ederek, önemli kararlar alınması ve cesur adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.
   KS EDEK Başkan Vekili Maria Vasiliadu, Kıbrıs sorununun, “Kıbrıslı Türkler ile Rumlar arasında sözde çatışma değil, işgal ve istila sorunu olan” zeminine yeniden oturtulmasının, çerçeve değişikliğinin ve Kıbrıs sorununun uluslararası boyutunun tartışılmasının, sorununun çözümü perspektifini oluşturacak tek yol olduğunu kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 28 Temmuz 2018, 12:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473