banner564

Yine uyuduk

Rum tarafının 3’üncü tur gaz ihalesine ABD, İngiltere, Katar, İtalya, İsrail ve Norveç gibi ülkelerin dev firmaları teklif verdi

Yine uyuduk
banner598
  Güney Kıbrıs’ın, müzakerelerin en kritik sürecinde Kıbrıslı Türkleri ve Türkiye’yi dışlayarak sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) bulunan 6, 8 ve 10 numaralı parseller için çıktığı3’üncü tur ruhsat ihalesine 8 şirketin başvurduğu bildirildi.
   Simerini gazetesi “10’uncu Parselde Saklı Hazineler… Nikos Hristodulidis: 2017’de Sondaj- Çözümle Bir Bağlantı Yok” başlıklarıyla manşettenverdiği haberinde, 6 numaralı parsele bir, 8 numaralı parsele de iki şirketin ilgi gösterdiğini yazdı.
   ENI/Total konsorsiyumunun 6’ncı parsel, ENI şirketi ve Delek Drilling/Avner Oil/Capricorn Oil konsorsiyumunun 8’inci parsel ve ENI/Total konsorsiyumu, Exxon Mobil/Qatar Petroleum konsorsiyumu ve Statoil şirketinin ise 10’uncu parsel için başvuru yaptıklarını yazan gazete, en büyük ilgiyi 10 numaralı parselin topladığını kaydetti.
   Öte yandan, ilgili haberlerde şirketlerin ait oldukları ülkelere de şöyle yer verildi: 
   “ExxonMobile (ABD), Qatar Petroleum (Katar), Statoil (Norveç), ENI (İtalya), Total (Fransa), Cairn (İngiltere-İskoçya), Delek (İsrail) ve Avner (İsrail).”

Enerji Bakanı açıkladı

   Simerini’ye göre, Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile Bakanlar Kurulu’nu bilgilendirmesinin ardından yaptığı açıklamada, hükümetin ortaya koyduğu iki hedefi başardığını, çünkü bu şirketlerin gerek tekno-ekonomik, gerek de politik boyut açısından kendilerine yardımcı olacaklarını dile getirdi.
    Gazeteye göre Lakkotripis, bütüne bakıldığında, stratejilerinin tam olarak –hem BG ile Shell’in 12’nci parsele girişi, hem de ihale konusunda değiştirdikleri bazı şartlarla- öncelikle kendilerine tekno-ekonomik, ayrıca politik boyut açısından yardımcı olacak şirketlerin cezbedilmesi olduğunu söyledi.
   Gazeteye göre, Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis ise konuyla ilgili açıklamasında, İtalyan ENI şirketinin 2017 yılında sözde Rum MEB’inde gerçekleştirmeyi planladığı sondajları anımsattı, buna paralel olarak sözde Kıbrıs MEB’indeki enerji planlamalarının Kıbrıs sorununun çözümüyle herhangi bir bağlantısı olmadığını vurguladı.
   Gazeteye göre açıklamasında, atılacak bir sonraki adımları da analiz eden Enerji Bakanı Lakkotripis, ilgili mevzuatın hükümleri temelinde, sekiz şirket tarafından yapılan altı başvurunun yetkili danışma komitesi tarafından inceleneceğini dile getirdi.
   Komite’nin bir rapor hazırlayacağını ve bu rapor ayrıca Enerji Bakanı’nın tavsiyesi temelinde, Rum Bakanlar Kurulu’nun -seçilecek şirketlerle- araştırma sözleşmeleri ve üretimin eşit paylaşımıyla ilgili nihai şartları müzakerelere etmesi için bir grup tayin edeceğini ifade eden Lakkotripis, tekliflerin değerlendirilmesinin yaz tatilinin ardından 21 Ağustos’ta başlamasının öngörüldüğünü söyledi.

Güncelleme Tarihi: 29 Temmuz 2016, 09:58
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474