banner564

1 Mayıs tatili

Bakan Çeler’in açıklamasına göre 1 Mayıs nedeniyle bazı marketler bugün saat 11.00’den itibaren kapanacak

1 Mayıs tatili
banner598

 Raif UZKAN  

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zeki Çeler, halka çağrıda bulunarak, 1 Mayıs İşçi Bayramı’nda saat 11.00’den sonra hiçbir süpermarketten alışveriş yapmamaları ve hizmet sektöründen hizmet almamalarını istedi.
Çeler, 1 Mayıs’ın tüm çalışanların bayramı olduğunu belirterek, 1977’den beri değişmeyen yasa nedeniyle önümüzdeki 1 Mayıs günü için bu konuda denetim yapılma şansı olmadığını fakat bu kez en büyük müfettiş ve denetçinin halkın kendisi olacağını söyledi.
Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği, Sanayi Odası, Esnaf ve Zanaatkârlar Odası ve bazı market temsilcileriyle birlikte basın toplantısı düzenleyen Çeler, önümüzdeki günlerde bir yasa değişikliğinin olası olmamasından dolayı, yasakçı bir zihniyetle değil, toplumsal duyarlılık şeklinde 1 Mayıs’ın kutlanacağını, 1 Mayıs’ta çalışanları 1’e 1 buçuk veya 1’e 2 ödeme zorunluluğu bulunduğunu anlattı.
1977’den beri değişmeyen yasadaki teşkilat şemasında müfettiş ve denetmenlerin olmamasından dolayı konunun denetlenemeyeceğini söyleyen Çeler, burada en büyük denetçinin halk olacağının altını çizdi.

Çağrıya uyulmazsa…
Çeler, ihbar edilen yerlere ay sonu denetime gidileceğini ve çalışanların 1’e 2 veya 1’e 1 buçuk ödenip ödenmediğine, maaş bordrolarından  bakılacağını, yapılmamışsa Asgari Ücretin brüt oranı kadar para cezası uygulanacağını vurguladı. 

“Askeri kantinler için ayrı bir toplantı olacak”
Çeler, bir soruya karşılık, dün konunun 1 Mayıs İşçi Bayramı ve çalışma saatleri olduğuna işaret ederek, askeri kantinlerle ilgili, yine sektör temsilcileriyle birlikte ileriki günlerdeki bir toplantıda yaparak tartışacaklarını belirtti.

1 Mayıs ara bölgede kutlanacak
Öte yandan 1 Mayıs İşçi Bayramı bu yıl “Israrlıyız: Çözüm, Yeniden Birleşme, Sosyal Adalet” sloganıyla, ara bölgede iki toplumlu etkinlikle kutlanacak. nle
PEO, Dev-İş, KTAMS, KTÖS, KTOEÖS, BES, Koop-Sen ve Daü-Sen tarafından organize
edilen kutlama, Ledra Palas Otel karşısında yer alacak  ve saat19:30’da başlayacak.
Ortak etkinlik öncesinde, ön mitingler yapılacak ve ortak etkinlik yerine yürüyüşler
gerçekleştirilecek. Ön mitingler saat 18:00’de Kuzey Kıbrıs’ta Girne Kapısı; Güney’de ise Maliye Bakanlığı önünde gerçekleştirilecek.
1 Mayıs İşçi Bayramı dolayısıyla dün bazı sendika, dernek, parti, kurum ve kuruluşlar mesaj yayınlayarak emekçilerin gününü kutladı, ara bölgedeki etkinliğe destek belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 02 Mayıs 2018, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473