banner564

10 bin kaçak var

Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı oybirliğiyle kabul edildi, bir asgari ücret ödeyen kayıt altına alınacak

10 bin kaçak var
banner598

 Cumhuriyet Meclisi, kayıt dışı işgücü nedeniyle ülke ekonomisinde, sosyal güvenlik sisteminde ve çalışma yaşamında oluşan sorunların giderilmesi hedefiyle hazırlanan Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle kabul etti. 

29 vekilin kabul, 1 vekilin ise çekimser oy kullandığı ve 20 milletvekilinin katılmadığı açık oylama sonucunda kabul edilen yasa, ikamet izini ve vize uygulamalarına yönelik yasa altında çıkarılan tüzükler uyarınca tahsil edilen bazı harçlara ilişkin bir de cetvel içeriyor.
Yasayla ilgili konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, 2019’daki kayıt dışılık oranının yüzde 20.44’lere çıktığını belirterek, “Bu, KKTC tarihinde görülen en yüksek rakam” dedi.
Kayıt dışına düşen insanların kabul edilebilir koşullarda yaşamadığını da kaydeden Sucuoğlu, affın yürürlüğe girmesinin sadece ekonomi için değil, denetim, güvenlik ve huzur için de önemli olacağını dile getirdi.
Afla ilgili genelge ve tüzüklerinde hazır olduğunu kaydeden Çalışma Bakanı Sucuoğlu, bundan sonra denetimlerin daha sıkı, yaptırımların da ağır olacağını vurguladı.
Çalışma Bakanı Faiz Sucuoğlu, 30 gün boyunca, gerekirse süreyi de biraz daha da uzatarak üçüncü ülkelerden KKTC’ye gelişleri durduracakları açıkladı. 

Yabancılara bir af imkanı
Oylamaya ve konuşmalara geçilmeden önce Hukuk, Siyasi İşler ve Dışilişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Oğuzhan Hasipoğlu Yabancılar ve Muhaceret (Değişiklik) Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu. 
Hasipoğlu, yasa tasarısının izinsiz olarak KKTC’de bulunan yabancılara bir af imkanı verilmesini içerdiğini, kaçak olan kişilerin bir asgari ücret ödenmesi karşılığında kayıt altına alınmasına olanak sağlanacağını, ülkede 8-10 bin civarında kaçak olduğunu belirtti. 

Akansoy: Sistem çalışmıyor 
CTP Milletvekili Asım Akansoy, hayatın belli dönemlerinde bu af olgusuyla karşı karşıya kalındığını belirtti. 
Sistemi çalıştırmamaktan kaynaklanan nedenlerle affa başvurulduğunu söyleyen Akansoy, belli dönemlerde af çıkarılmasının kamu düzenini bozduğunu, işini düzgün yapan insanların mağdur edildiğini kaydetti. 

Arıklı: Vicdani ve insani sorumluluk
YDP Milletvekili Erhan Arıklı, kaçak duruma düşenlerin sorununu çözmenin devletin vicdani ve insani sorumluluğu olduğunu kaydetti. 
Arıklı, afların arkasının gelmeyeceği durumları yaratmak gerektiğini söyledi. 
Arıklı, işverenlerden kaynaklanan mağduriyetlerin giderilmesini istedi. 

Sucuoğlu: Tarihte böyle bir oran yok
Konuşmacıları yanıtlayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, Devlet Planlama Örgütü’nün verilerine göre 2012’de yüzde 14.96 olan kayıt dışılık oranının 2019’da yüzde 20.44’e yükseldiğini söyledi. Sucuoğlu, “KKTC tarihinde böyle bir oran yok, bu bir ilk” dedi.
Oranın kendilerini tedirgin ettiğini söyleyen Sucuoğlu, aftan yararlanacak olanlar arasında, üçüncü ülkelerden buraya çalışmak için gelenler bulunduğunu belirtti.
Sucuoğlu, af konusundaki hazırlıkların tamamlanmak üzere olduğunu dile getirerek, bu konuda bilgi verdi ve önümüzdeki günlerde detaylı açıklama yapılacağını kaydetti.
Faiz Sucuoğlu, “Son 6 ayın istatistiği yoktu. Çalışmalar yapılıyor. Ne kadar denetim yapıldı, ne kadar ceza kesildi. Bunlar hep belirlenecek” dedi.
Kayıt dışına düşen insanların kabul edilebilir koşullarda yaşamadığını da kaydeden Sucuoğlu, affın yürürlüğe girmesinin sadece ekonomi için değil denetim, güvenlik ve huzur için de önemli olduğunu kaydetti.
Afla ilgili genelgelerin ve tüzüklerin hazır olduğunu kaydeden Çalışma Bakanı Sucuoğlu,  “Yatay ve dikey geçişlerde ciddi kısıtlamalar var. İşçiye de işverene de büyük sorumluluk düşecek” dedi.
Çalışma Bakanı Sucuoğlu, 30 gün boyunca, gerekirse süreyi de biraz daha da uzatarak üçüncü ülkelerden KKTC’ye gelişleri durduracakları açıkladı. 

Altuğra İdare Amiri oldu
Genel Kurulda daha sonra Ulusal Birlik Partisi Grup Başkanlığı’nın İdare Amirliği mevkii için seçim yapıldı. Tek aday olan İzlem Gürçağ Altuğra için sandık kuruldu. Buna göre Altuğra, 27 kabul, 1 çekimser ve 4 ret oyu alarak, oy çokluğuyla seçildi.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473