banner564

10 tane koyun alacaktı

Sahte rapor düzenleyerek vatandaştan 3 bin TL rüşvet almakla suçlanan Çalışma Dairesi memuru Mehmet Altunar bir yıl hapis yatacak

10 tane koyun alacaktı
banner598
Hüseyin ÇİÇEK

   Gazimağusa’da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bağlı Çalışma Dairesi’nde kamu görevlisi olarak çalıştığı 12 Nisan 2011 tarihinde rüşvet alan Mehmet Altunar’ın davası dün sonuçlandı. Sanık Mehmet Altunar’ın hakkına getirilen davaları kabul etmemesi üzerine yapılan duruşmada mahkeme Altunar’ı bir yıl hapse mahkum etti.
  Gazimağusa Ceza Mahkemesi Yargıcı Ayşen Toroslu, sanığın kamu görevlisi olarak çalışmakta olduğu Çalışma Dairesi’nde,  engelli ve özürlü olan vatandaşların sağlık kuruluna sevklerini yapmak için ilgili evrakları tamamlayıp dosya açmakla  görevli olduğunu söyledi. 
   Sanığın 12 Nisan 2011 tarihinde özürlü olan Esra Karataş’ın babası Mustafa Karataş’a, kızının her yıl girmesi gereken kurula saedece bir defaya mahsus sokmak ve diğer yıllarda girmeden maaş almasını sağlamak vaadi ile 3 bin TL rüşvet talep ettiğini söyledi.

Önce 5 bin TL almış

   Sanığın bu tarihten önce müşteki olan Mustafa  Karataş’tan doktora vermek bahanesi ile 5 bin TL istediğini ve müştekinin iki seferde 2 bin 500 TL vererek, konu ödemeyi yaptığını belirten Toroslu, sanığın müştekiden 3 bin TL istemesi üzerine, müşteki Mehmet Karataş’ın durumu polise aktardığını belirtti.
   Müştekinin sanığa vereceği banknotların seri numarasını alan ve fotokobi çekerek çoğaltan polis, müştekinin sanığa konu parayı verip, sanığın çekmecesine atmasının ardından düzenlediği baskın ile tutuklandığını anlatan Toroslu, sanık Mehmet Altunar’ın hem ilk anda suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Koyun parası

   Sanığın konu parayı tanesi 300 TL’den 10 koyun olmak için kendisinin müştekiye verdiğini, ancak müştekinin koyunları satmaktan vazgeçmesi üzerine parayı geri aldığını iddia ettiğini belirten Toroslu, sanığın poliste de mahkemede verdiği şahadette de bu izahatta bulunduğunu söyledi.
   Sanığın bu iddiasını değerlendirdiği zaman müştekinin 63 adet küçük baş hayvanının olduğunun görüldüğünü ancak sanığın polise verdiği ifadeler ile mahkemedeki şahadeti arasında çelişkiler olduğunu belirten Toroslu, ailesinin de sanığın hayvan alma hazırlığına girdiği yönünde bir şahadette bulunmadığını ifade etti. 
   Ayrıca sanığın ailesinin verdiği şahadete göre sanığın hayvancılık yapabilecek vakti olmadığının da anlaşıldığını aktaran Toroslu, sanığın iddiasının akla yakın ve mantıklı olmadığına kanaat getirdi.

Mesajlaşmalar rüşveti doğrular nitelikte

   Yapılan telefon dökümlerinde de sanığın müştekiye yazmış olduğu “sizi arıyorum ulaşamıyorum, artık karışmıyorum Mustafa bey” şeklinde sms ile müşteki Mustafa Karataş’ın sanığa yazdığı “kusura bakmayın cevap veremedim, emanet hazır Salı günü getirecem” şeklindeki sms’in de rüşvet iddialarını doğrular nitelikte olduğunu belirten Toroslu, müştekinin aradan 4 yıl geçmesine rağmen esasa ilişkin konularda hiç sarsılmadan şahadet verdiğini ve kendisine  sorulan soruları tereddütsüz şekilde cevapladığını ifade etti.

Makul şüpheden ari olarak ıspatlandı
   Sanığın ise bazı sorular karşısında suskun kaldığını söyleyen Toroslu, huzurundaki meselede sanığın şahadetine itibar etmenin mümkün olmadığını dile getirdi. Sanığın 3 bin TL talep ettiği hususunda kesin bulgu yaptığını belirten Toroslu, İddia Makamının davalarını makul şüpheden ari olarak ıspatladığına kanaat getirerek sanığı suçlu bulup mahkum ettiğini açıkladı.

Kamu görevlisi dürüst olmalı

   Sanığa ne tür bir ceza verilmesi gerektiğini değerlendirdiğini söyleyen Toroslu, rüşvet ile ilgili suçlara, sanığın suçu işlemiş olduğu tarihte yasa koyucunun öngördüğü en uzun hapislik cezasının 3 yıl olduğunu, ancak bu suçların tadil edilen yasa ile 2014 yılında ağır suçlar kategorisine girdiğini söyledi. Kamu görevlilerinin işini dürüst yapmalarının toplumun kamu dairelerine güveni açısında oldukça önemli olduğunu vurgulayan Toroslu, devletin devamlılığını sağlayan kişilerin kamu görevlileri olduğunu ifade etti. Kamu görevlilerinin işini kötüye kullanarak işi ticarete dökmelerinin asla affedilemeyeceğini dile getiren Toroslu, sanığa kamu yararı gereği hapislik cezası dışında bir cezanın verilemeyeceğini söyledi. Sanığın sabıkasız olmasını ve kişisel durumunu da göz önünde bulundurduğunu ifade eden Toroslu, sanık Mehmet Altunar’ı 1 yıl hapse mahkum ettiğini açıkladı.
Foto: Mehmet Altunar.

Güncelleme Tarihi: 30 Nisan 2015, 08:12
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sıla irem Karaçalı
Sıla irem Karaçalı - 8 yıl Önce

Seni çok seviyorum

SIRADAKİ HABER

banner608

banner473