banner564

100 milyonun peşinde

Çalışma Bakanı Faiz Sucuoğlu, ülkede 10 bin dolayında kaçak işçi bulunduğunu; bazı işletmelerin sosyal yatırımları yerine getirmediğini açıkladı

100 milyonun peşinde
banner598

 Serdar ŞENGÜL 

   Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, bazı işletmelerin yıllardır, sosyal sigorta ve ihtiyat sandığı yatırımı yapmadığını belirterek, “Tahsilat adımı atarsak, bu işletmeler batabilir. Toplam borç, 100 milyonların üzerindedir” dedi.
   Bakan Faiz Sucuoğlu, işverenlere kolaylık sağlayacaklarını açıkladı ve paniğe yol açmadan, dengeli ve ihtiyatlı adımlar atılacağını duyurdu.
   Faiz Sucuoğlu, çalışma yaşamı için genel af düşündüklerine de değinerek, afla ilgili yasanın 45 günde hazır olacağını açıkladı.
  Diyalog’a konuşan Sucuoğlu “Ülkede 8 bin ile 10 bin arası kaçak işçi var” diyen Sucuoğlu,  kayıt dışılığın önlenmesi halinde piyasanın rahatlayacağını anlattı ve şöyle dedi:
   “Affı ne kadar hızlı karara sunup, sonuçlandırırsak Bakanlar Kurulu’ndan o kadar çabuk ve kolay bir sonuç alınır. Gerekli yerlerle konuştuk ve olumlu görüşler aldık. 45 günde af Yasası’nın hazır olacağını söyleyebilirim. Ülkemizde 8 bin ile 10 bin arasında kayıt dışı, kaçak işçi bulunuyor. Kayıt dışılığı önlenmesi halinde, piyasada büyük bir rahatlık olacak. Amacımız, af ile birlikte kayıt dışılığın tamamının önüne geçmek. Af ile ilgili işverenden büyük destek var. En çok, turizm ve inşaat sektöründe kayıt dışılık var. Kayıt dışılığın en yoğun olduğu sezon, yaz sezonudur. İşçiler geri dönmeyip, kayıt dışılığa düşüyorlar. Af ile beraber ciddi bir reform yapmış olacağız.”

“Yatırımlarını yapanlar mükafatlandırılacak” 
   Bakan Faiz Sucuoğlu, ülkede ihmaller zinciri olmasına karşın, yatırımlarını düzenli yapan işverenler olduğundan da söz etti ve bu işverenlerin mükafatlandırılacağını söyledi.
   Faiz Sucuoğlu, şöyle konuştu:
   “Primlerin ödenebilmesi için, işverenlere kolaylık sağlayacağız. Bir program çerçevesinde prim borcu olanları, yavaş yavaş, küçültmeden ve kredi almadan borçlarını kapatmalarını sağlamak için çalışıyoruz. Bakanlık, çalışan işçilerin sigorta primlerini, 1 veya 2 yıl üstlenecek ki,  düzgün yatırım yapan işverenlere de mükafat vermiş olalım. Yalnızca, mağdur olanlara kolaylık değil, düzgün prim ödeyenlere de mükafatlarını vereceğiz. İşçi ayrımı yapmıyoruz. KKTC sınırları içerisinde çalıştırılan, tüm işçi ve işverenleri kapsayacak şekilde hareket edeceğiz. 
   İhtiyat sandığı ve sosyal sigorta borcu 15 milyon TL olan yerler var. Piyasa genelinde, 100 milyonları aşkın borç var. 
   Bakanlık olarak, tahsilat adımı atarsak, bu işletmeler batabilir. Ana para, faiz ve cezaları da eklersek ülke genelinde bütünüyle büyük bir alacağımız var. Tüm bunların yanı sıra, ihmaller zinciri de var. İş yeri açık gibi görünen, yurt dışında yaşayan vatandaşlarımız var. Unuttukları için, devlete biriken yıllar dolayında borçları oluşuyor. Biz de hükümet olarak paniğe yol açmadan, dengeli ve ihtiyatlı adımlar atıyoruz. Sonuçta, bu paralar devlet için büyük kayıp.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473