banner564

15 Rum mercek altında

Casusluk iddiasıyla tutuklanan 70 yaşındaki Mehmet Besimoğlu’nun evinde bulunan siyah not defterindeki isimler araştırılıyor

15 Rum mercek altında
banner598

 Suna ERDEN

Gazimağusa Limanı’nın içinde bulunan askeri birliğin fotoğraflarını çektiği esnada suçüstü yakalanan 70 yaşındaki Mehmet Besimoğlu, 16 gün süren soruşturmanın ardından dün teminat için Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. Rum bir şahıs için 5 yıldır casusluk yaptığı ortaya çıkan zanlı Besimoğlu’nun, Güneyde evi olduğu, yasa dışı yollardan yargılamadan kaçabileceği belirtildi. Mahkemeye aktarılan şahadete göre, Besimoğlu’nun evinde ele geçirilen siyah renkli not defterindeki 15 isim araştırılıyor. Zanlı tutuklu yargılanmak üzere cezaevine gönderildi. 
Duruşmada zanlı hakkındaki iddiaları aktaran polis, Mehmet Besimoğlu’nun, 28 Ağustos 2018 tarihinde saat 11.00 sıralarında Mağusa Surlariçi’nde Canbulat Müzesi’nin surlarına çıkıp, dijital fotoğraf makinesiyle Mağusa Limanı’nın içinde bulunan askeri birliğin fotoğraflarını çektiği esnada yakalandığını söyledi. 

2013 yılında başladı
Polis, zanlının tasarrufundaki dijital fotoğraf makinesinin içinde, askeri araçlar ve personelin fotoğraflarını çektiğinin belirlendiğini açıkladı.  Zanlının evinin arandığını ve birçok cep telefonu, dijital fotoğraf makineleri ile laptopun bulunarak emare alındığını belirten polis, bunlar ile ilgili inceleme yapıldığını anlattı.
Polis, zanlının tutukluluk süresince telefon dökümlerinin incelenmeye devam edildiğini ifade etti. Polis, zanlının Rum tarafında bir bankadan 400 Euro çektiğini ve zanlının maaşını çektiği yönünde beyanda bulunduğunu mahkemeye aktardı. Polis,  zanlının evinde yapılan aramada bulunan CD içinde 2013 yılına ait 22 adet Mağusa Limanı’nın içindeki askeri birliğin fotoğraflarının, 11 Ekim 2013’te 11, 12 Ekim 2013 tarihinde ise 11 adet daha fotoğraf çektiğinin belirlendiğini belirtti.

Onların lehine çalıştı
Polis,  zanlının ikinci bir gönüllü ifade verdiğini,  Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve pasaportunu yenilemek için üsler bölgesinde Rum şahsın kendisine yardımcı olduğunu itiraf ettiğini aktardı. 
Polis, Rum şahsın, zanlıdan eski yıkık kiliseler ve Mağusa Limanı’ndaki askeri birliğin fotoğraflarını çekmesini teklif ettiğini, zanlının da kabul ettiğini anlattı. Polis, zanlının iki-üç ayda bir fotoğrafları hafıza kartı içinde Rum şahsa teslim edip, boş hafıza kartını aldığının belirlendiğini söyledi. Polis, zanlının evinde bulunan ve Rum şahsın ismi ile telefon numarasının da olduğu siyah not defterinde yazılı bulunan toplam 15 kişinin araştırıldığına vurgu yaptı. Polis, soruşturmanın zanlı ile ilgili olan kısmının tamamlandığını, zanlının Güney Kıbrıs’ta evi olduğunu ve ülkeden yasadışı yollardan kaça bileceğini belirterek tutuklu yargılanmasını talep etti. Mahkeme, zanlının tutuklu yargılanmasına ve bu amaç ile 35 günü geçmeyen bir süre hükümsüz tutuklu olarak cezaevinde beklemesine emir verdi. 
Zanlı ‘Yabancı Toplum Lehine Askeri Bölgeyi Fotoğraflamak’ suçundan yargılanacak.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473