banner564

20 mağaza ile 337 istihdam

Serena Grup Direktörü Emine Topal, eşinin araçla köy köy dolaşıp kıyafet ve ayakkabı satışıyla başlayan iş hayatındaki gelişimini Diyalog’a anlattı

20 mağaza ile 337 istihdam
banner598

 Ömer KADİROĞLU

  Kuzey Kıbrıs’ın konfeksiyon sektöründeki öncü kuruluşlarından olan Serena Grubun direktörü Emine Topal, eşi Tahir Topal’ın 1992 yılına kadar iş aracıyla köy köy dolaşıp kıyafet ve ayakkabı satışıyla başlayan iş hayatındaki gelişimi Diyalog’a anlattı.
  Geçtiğimiz günlerde 6’ncı Waikiki mağazasını açarak ada çağındaki mağaza sayısını 20’ye çıkaran Serena Grup tam 337 kişiye istihdam olanağı sağlıyor.
  Emine Topal’ın, aile şirketlerinin gelişimini şöyle anlatıyor:

  Soru: Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
  Yanıt: 1964 doğumluyum. Aslen Vadili köyündenim. Eşim Tahir Topal ile 1982 yılında nişan oldum 1986 yılında evlendim. Eşimle nişan olduğum zaman eşim Kıbrıs’ta var olan bir konfeksiyon atölyesinde çalışıyordu. 10 yıl kadar o atölyede çalıştı ancak atölye faaliyetini başka yöne çevirince eşim de perakende işine atıldı.
  Soru: İş hayatına nasıl başladınız?
  Yanıt: Bir aracımız vardı ve köy köy gezerek kıyafet ve ayakkabı satmaya başladı. 1992 yılında eşim bana bir mağaza açmak istediğini mağazanın başında da benim duracağımı söyledi. İlk başlarda işin başında benim duracağım düşüncesi pek sıcak gelmedi çünkü çok politika yapabilen bir insan değildim. Bu işler politika ile dönen işlerdir gerek müşteri gerekse tüccarlar açısından. 1992 yılında Serena isminde ilk mağazamızı açtık. İlk zamanlar eve gittiğimde işin gerçekten bana ağır geldiğini görüyordum ancak zamanla alıştım. İlk mağazamızın adını Serena koyduk. İlk mağazamız Taşkınköy’de bir ara sokaktaydı, kısa süre sonra ana cadde üzerine dükkânımızı taşıdık. İlk başlarda Taşkınköy’de çok fazla dükkân yoktu ancak 1992 yılı sonrasında hızlı bir şekilde burada dükkânlar açılmaya başladı. Mağazalar açıldıkça ben üzülüyordum ancak eşim hep ne kadar çok mağaza olursa o kadar iş olacak diyordu. Müşteri geldiğinde her zaman tek yere bağlı olmayı sevmez gezip kıyaslama yapmayı daha çok tercih eder.
  Soru: Konsept mağazalara geçiş nasıl oldu?
  Yanıt: Serena 2015 yılına kadar Serena adı altında Girne ve Mağusa olarak hizmet veriyorduk. Bu mağazalarımızda çeşitli markalar satıyorduk. 2012 yılında ilk konsept mağazacılığa geçtik. İlk konsept mağazamızı Mağusa’da bulunan Serena mağazamızın üst katını konsept mağazaya çevirerek adım attık. 2015 yılında kendimize ait olan Waikiki mağazamızı yapmaya başladık ve Metropol yolunda bu mağazamızı da açmış olduk. Buradan aldığımız hazla konsept mağazacılığının daha iyi olacağı düşüncesi ile çalışmalarımızı sürdürdük. Halk temiz bir ortamda alışveriş yapmak ve değerli olduğunu hissetmek ister. Kurumsal bir ortamda çalışıyoruz. Önceden personellerimizle aile gibi oluyorduk ve konsept mağazalar açılırken kurumsallaşma yolunda attığımız adımlar beni endişelendirdi. Önceden personellerimiz ile aile gibi olmamız sonralarda da kurumsal bir yapıya geçmek beni biraz düşündürdü. 
En büyük sorun personel eksikliği
  Soru: Sektörün zorlukları nelerdir?
  Yanıt: Sektörde en büyük sorunumuz personel bulma sorunumuzdur. KKTC halkı olarak bu sektöre pek fazla ilgi duyulmuyor. Mağaza açılış kapanış saatlerini duyan o kadar süre çalışacak diye korkuyor ve geri kaçıyor. Biz personellerimizi sekiz saat olarak çalıştırıyoruz. Eğer fazla çalışan personellerimiz varsa da onlar da ek mesai olarak ödeniyorlar. Eşim de ben de bu konuda çok hassasız. Bizi çalıştırıp ödemiyorlar konuşmalarını kurumsal bir şirket olarak duymak bizleri üzüyor.
  Soru: KKTC’de iş yapmanın zorlukları nelerdir?
  Yanıt: KKTC’de iş yapmanın zorlukları arasında dediğim gibi personel sıkıntısıdır. Burada personel bulamadığımız için dışarıdan personel getiriyoruz ve onun işlemleri ile uğraşıyoruz. Sosyal medyada mağazamızda yaşanan bir hırsızlık olayı nedeniyle yorumlarda üçüncü ülke vatandaşları çalıştırdığımız ve bu nedenle yaşadığımız hırsızlık olayından dolayı mutlu olanlar oldu ve ‘oh olsun’ yorumlarıyla karşı karşıya kaldık. Bu ve bunun gibi durumlar Kıbrıs’ta iş yapmayı zorlaştırıyor. 
  Soru: Kaç işletmeniz, kaç çalışanınız var?
  Yanıt: Geçtiğimiz günlerde açtığımız 6’ncı Waikiki mağazamızla 20 iş yerimiz bulunuyor. Madame Coco, Polo, AVA, Serena, Out Late mağazamız ve Pierre Cardin mağazamızla 337 kişiye iş imkânı sağlıyoruz. Biz Serena Gurup olarak büyüdükçe iş istihdamımız da artacaktır. Serena Grup olarak ekim ayında Girne Çevre Yolunda karma bir mağaza açılışımız olacaktır. 2020 yılında da küçük bir AVM şeklinde Güzelyurt’ta bir mağaza açılışımız olacaktır.
Krizi artıya çevirmek doğru olandır
  Soru: Ekonomik kriz sizleri nasıl etkiledi?
  Yanıt: Ekonomik kriz nedeniyle işlerimiz biraz da olsa etkilendi. Kriz var ürün getirmeyeceğiz, kriz var şunu veya bunu yapmayacağız algısından kurtulmak gerekiyor. Kriz hepimizi etkiliyor. Krizi artıya çevirmek en doğru karardır. Olumsuz düşüncelerden kurtulmak gerekiyor. Bu ülkede hiçbir şey yapılmaz algısı ortadan kalkmalıdır. Bu ilkede çok iş yapılır yeter ki istek olsun. 
  Soru: Çarşının durumunu nasıl değerlendirirsiniz? 
  Yanıt: Çarşının durumu dövizin de etkisi ile bir durgunluk yaşanıyor. Var olanı iyiye değerlendirmek gerekiyor. İş olması dönemlerde yani bayramlarda yeni yıllarda ve diğer özel günlerde iş var ancak her sektörde olduğu gibi bu sektörde de zaman zaman durgunluk yaşanabiliyor.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474