banner564

200 şirkette 452 milyon

Kalkınma Bankası’ndan borç alan ancak yıllardan beri ödeme yapmayanlar hakkında icra girişimi başlatıldı

200 şirkette 452 milyon
banner598

 Raif DOĞRU

   Kalkınma Bankası’ndan kredi alan ve uzun süre geçtiği halde borcunu ödemeyen 200 civarında şirketten 33 tanesiyle ilgili icra girişimlerinin başlatıldığı öğrenildi. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre 200 şirketin Kalkınma Bankası’na yaklaşık 452 milyon borcu bulunuyor. Yasal takip, mahkemede olanlar 106 milyon 590 bin, hüküm alınarak yeniden yapılandırılanlar 100 milyon 94 bin, İcrada olanlar ise 246 milyon104 bin lira.
   Kalkınma Bankası’nın yıllık bütçesinin 224 milyon lira olduğuna dikkat çeken ekonomik çevreler “452 milyon liranın tahsil edilmesi ve bunun ekonomiye enjekte edilmesi halinde bu ülke uçar”dedi.
    Yıllardan beri tahsil edilemeyen kredilerle ilgili yeni bir sürecin başlatıldığını belirten Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay da, şeffaf bir çalışma yürütüleceğini söyledi.
   Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; Kalkınma Bankası’ndan borç alıp 15, hatta 20 yıldan beri borcunu ödemeyen şirketler bulunuyor. Ayrıca bilançosu uygun olmadığı halde geçmiş yıllarda bazı şirketlere yüklü miktarlarda kredi verildiği belirtiliyor.
   Bankanın, bazı şirketlerle ilgili başlatılan hukuk sürecini, daha sonra geri çektiği, böylece ileri adımların atılamadığını belirten bir kaynak, yeniden yapılandırmanın önemine dikkat çekti. 

Borcunu savsaklayanlar mercek altında
Konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay,  Kalkınma Bankası’nın bu hükümet döneminde Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı’na bağlandığını anımsattı.
Özersay, bu dönemde borçların yapılandırılması ve yeni kredi verilmesi konusunda son derece şeffaf bir çalışma yürütüldüğünü belirtti.
Geçmişte Maraş’ta seralarla, Lefke’de yurtlarla ve Dipkarpaz’da turizm yatırımlarıyla ilgili verilen kredilerin geri dönmediğini, doğru öngörü üzerine oturtulmadığından dövizdeki dalgalanma nedeniyle ekonomik ve sosyal sorunlar yaşandığını söyledi.
Bu sıkıntıları aşmak için Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu ile bir çalışma yaptıklarını belirten Özersay, “Borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili bir çıkış yolu bulabilir miyiz, buna bakıyoruz” dedi.
Son 3-4 ay içinde uzun bir aradan sonra bazı krediler ve borçların yeniden yapılandırıldığını ve ödemelerin başladığını belirten Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Özersay, “Banka tahsilat yapmaya başladı” şeklinde konuştu. Bakan Özersay,  savsaklanan, borcu olmasına rağmen hakkında yasal süreç başlatılmamış 200 civarında kişi belirlendiğini söyledi. Özersay, bu kişiler hakkında yasal süreç başlatıldığını ifade etti.

Tıkanıp kalıyorsunuz
Borç yapılandırmasında, küçük esnafa, üreticiye yardımı dokunacaksa Kalkınma Bankası’nın yasasında değişiklik yapılması önerisini Genel Kurul’a getirmeyi düşündüklerini belirten Özersay, “Yasa bu sıkıntıların aşılmasına cevap vermiyor. Tıkanıp kalıyorsunuz” dedi.
Kudret Özersay, yeni verilmeye başlanan kredilerle ilgili yönetim kurulunun kimin kime yakın olduğu, nasıl başvurduğu meselesinden ziyade, başvuranın bilançosuna, ödeme kapasitesine, daha önceki banka kredileriyle ilgili siciline bakıp karar verdiğini söyledi, “Bu konuda hassasiyetle çalışıyoruz” şeklinde konuştu. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473