banner564

2017’deki rakam bilinmiyor

2008’de yapılan diyabet taramasında KKTC’deki erişkin nüfusun yüzde 11’inde diyabet, yüzde 18’inde ise gizli şeker olduğu saptandı

2017’deki rakam bilinmiyor
banner598

Rahme ÇİFTÇİOĞLU

Hareketsiz yaşam, sağlıksız beslenme ve kilolu bireylerin yaygınlaşmasına bağlı olarak artan diyabet vakalarının ancak eğitimle kontrol altına alınabileceği belirtildi.
2008’de yapılan diyabet taramasında KKTC’deki erişkin nüfusun yüzde 11’inde diyabet, yüzde 18’inde ise gizli şeker olduğu sonucuna varıldığına işaret eden uzmanlar, bu rakamların, tüm ülkelerde olduğu gibi KKTC’de de yukarıya çıktığını ve hasta sayının daha da arttığına inanıyor.
Uzmanlar, diyabetli kadın oranındaki artışa bağlı olarak gebelik diyabetinin artık toplumda daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, gebeliklerin yüzde 10-15 kadarında gebelik diyabeti tespit edildiğini vurguladı.

Bu yıl ki tema “Kadın ve Diyabet”
Diyabet konusunda farkındalık yaratmak üzere kampanyaların yürütüldüğü “14 Kasım Dünya Diyabet Günü”nün bu yılki teması “Kadın ve Diyabet”. Dünya Diyabet Günü kapsamında KKTC’de de etkinlikler düzenlenecek, konferanslar verilecek. Afişlerle vatandaşların dikkati diyabete ve diyabetten korunmak için sağlıklı beslenmeye çekilecek. Kıbrıs Türk Diyabet Derneği ile Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) işbirliğinde cumartesi günü “Önemli Bir İş: Doğru Beslenme” temalı bir dizi konferans verilecek. 
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, 14 Kasım etkinlikleri, Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Servisi Klinik Şefi Dr. Hasan Sav “gebelik ve diyabet” konusunda TAK’a açıklamalarda bulundu.

Arca: Diyabetin önlenmesi için eğitim esastır
Kıbrıs Türk Diyabet Derneği Başkanı Caner Arca, diyabetin önlenmesi için eğitimin esas olduğunu vurguladı. 
İlgili bakanlıkların bu konuda eğitim politikası olmadığını savunan ve bunu eleştiren Arca, “Eğitim olmazsa diyabetle baş edebilme imkanı yoktur. Diyabeti kontrol edecek kişi diyabetlinin kendisidir. Bu kontrol ancak bilgiyle olur” dedi.

SAV, gebelik diyabetine dikkat çekti
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Servisi Klinik Şefi Dr. Hasan Sav, ise “diyabet ve kadın” konusunda açıklamalarda bulundu.
Sav, gebelik diyabetinin artık toplumda daha sık görüldüğünü söyleyerek, daha önce diyabeti olmayanlarda gebelik sırasında diyabet görülmesinin “gebelik diyabeti” olarak tanımlandığını anlattı.
Hasan Sav, “Gebeliklerin yüzde 10-15 kadarında gebelik diyabeti görülüyor. Gebelik diyabeti olanlarda tip 2 diyabet gelişme sıklığı 7 kat fazla” açıklamasında bulundu.
Öte yandan Kıbrıs Türk Diyabet Derneği, “14 Kasım Dünya Diyabet Günü” kapsamında 9 Kasım Perşembe günü saat 09.00’da Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’ndeki Diyabet Merkezi’nin salonunda yapılacak.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2017, 11:02
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473