banner564

23 yıllık talep

Raziye Kocaismail, tüm uğraşlarına rağmen kanserle mücadelede devlet politikası oluşturulmamasından dert yandı

23 yıllık talep
banner598
Doğuş Özokutan ÇİFTÇİOĞLU
Kanser Hastalarına Yardım Derneği, “1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı” dolayısıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceğini açıkladı. 
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Başkanı Raziye Kocaismail, hafta nedeniyle düzenlediği basın toplantısında etkinlikler hakkında bilgi verdi. Kocaismail ayrıca kanser konusunda farkındalığı artırıcı bilgiler aktardı.
Toplantıda, Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı Temel Onkoloji Uzmanı Uzman Mine Çağlar ve Kanser Hastalarına Yardım Derneği İkinci Başkanı Ayşe Kanlıada da hazır bulundu.
Raziye Kocaismail, etkinlikte yaptığı konuşmada, meme kanserinin gittikçe yaygınlaşan ve neredeyse her kadında beklenen ama ölüm riski gittikçe azalan bir kanser türü olduğuna işaret etti. 
Bu nedenle meme kanserinde bilincin büyük önem taşıdığını anlatan Kocaismail, “Kendi göğsünü tanıyıp en ufak bir değişikliği fark etme bilinci ve elle kendi kendini muayene, meme kanseri riskini azaltan en önemli faktörlerdendir” dedi. 
Bu bağlamda kendini muayene eğitimini almanın önemine değinen Kocaismail, Kanser Hastalarına Yardım Derneği olarak bu konuda bilinç oluşturmaktan gurur duyduklarını anlattı.
Kanserle ilgili bir devlet politikası oluşturulması için yıllarca çalıştıklarını hatırlatan Kocaismail, şöyle devam etti:
“Halen böyle bir politika yok. Her yeni hükümette, her yeni gelen bakanın konuya vakıf ve duyarlı olmasıyla ancak ilerledik. Bazen yerimizde saydık ve çok ender de olsa geriledik. 23. yılımızda hala talebimiz bir devlet politikasıdır. Kanser, en büyük insan kaybı olan, bütçeyi zorlayan, maddi-manevi evi ve devleti yıkıma götüren en büyük etkenlerin başında geliyor. Devlet bir politika üretmeli ve bu konuda değişmeyecek stratejilerini belirlemelidir”

Çağlar: Erken teşhis önemli
Temel Onkoloji Uzmanı Uzman Mine Çağlar da toplantıda yaptığı konuşmada, kanserin tüm dünyada giderek artış gösteren önemli bir sağlık problemi olduğuna dikkat çekti. 
Yapılan araştırmalara göre kanserin en sık 30-69 yaş aralığında görüldüğünü dile getiren Çağlar, erken teşhisin önemine vurgu yaptı. 
Kadınlar arasında en sıklıkla görülen ilk dört sıradaki kanser türlerinin sırasıyla meme kanseri, bağırsak kanseri, rahim ağzı kanseri ve akciğer kanseri olduğunu anlatan Çağlar, şöyle devam etti:
“Meme kanseri, gelişmiş ve gelişmekte olan ülke kadınlarında en sıklıkla görülen bir kanser türü olup, 2012 GLOBOCAN verilere göre tüm dünyada yaklaşık 1.68 milyon yeni meme kanseri vakası ve 552 bin hastalıktan ölüm bildirilmiştir. Dünyada kadınlar arasında görülen tüm kanserlerin yüzde 25’ini meme kanseri oluşturmaktadır”.

Gazimağusa ve Dikmen belediyelerine ziyaret
Öte yandan Kanser Hastalarına Yardım Derneği (KHYD) Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar ile KHYD Dikmen Bölge Sorumlusu Hemşire Ceylan Dede, Dikmen Belediye Başkanı Yüksel Çelebi’yi makamında ziyaret etti.
Kanser Hastalarına Yardım Derneği Bilimsel Danışmanı, Temel Onkoloji Uzmanı Mine Çağlar, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’i ziyaret etti.

Güncelleme Tarihi: 01 Ekim 2016, 10:17
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474