banner564

3 kişiye can verecek

Beyin kanaması sonucu yaşamını yitiren Aysan Kaya'nın organları bağışlandı

3 kişiye can verecek
banner598
Özgül Gürkut MUTLUYAKALI
Geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Alayköylü 55 yaşındaki Aysan Kaya'nın organları üç kişiye hayat veriyor. Beyin ölümü gerçekleşen Aysan Kaya'nın ailesinin organlarını bağışlama kararı almasıyla yıllardır diyaliz tedavisi gören böbrek hastaları Turan Kemaloğulları ve Figen Kombos, Kaya'nın böbrekleri sayesinde bu eziyetli işlemden kurtuldu.
Kaya'nın karaciğeri organ bekleyen bir hastaya nakledilmek üzere Türkiye'ye gönderilirken, bağışlanan organları arasında yer alan kalbi ise nakil için uygun bulunmadı.
Yaklaşık üç yıl önce yürürlüğe giren organ nakliyle ilgili yasanın ardından Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde yapılan böbrek nakli ameliyatlarının sayısı 21'e ulaştı. Bugüne dek 120 kişi organ bağışında bulunurken, organ bekleyenlerin isimlerinden oluşan "bekleme listesinde" ise 150 kişi var.
Lefkoşa, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Hemodiyaliz Servisi Sorumlusu ve Organ Nakli Koordinasyon Kurulu Genel Sekreteri Nefrolog Doç. Dr. Düriye Deren Oygar, TAK muhabirine son organ bağışı ve böbrek nakli ameliyatları hakkında açıklama yaptı.
Alayköylü 55 yaşındaki Aysan Kaya'nın beyin kanaması sonucu YDÜ Hastanesi'ne kaldırıldığını, 21 Eylül Perşembe akşamı beyin ölümü gerçekleşince ilgili doktorun kendisini arayarak ailenin organ bağışında bulunmak istediğini ilettiğini anlatan Oygar, cuma günü aileyle görüşerek formaliteleri tamamladıklarını kaydetti.
Oygar, Kaya'nın iki böbreğinin, karaciğerinin ve kalbinin bağışlandığını açıkladı. Dr. Deren Oygar, KKTC'de henüz nakil ameliyatı yapılamayan kalp ve karaciğer için Türkiye Ulusal Organ Nakli Koordinasyon Merkezi'yle irtibata geçtiklerini ve Türkiye'den de bir ekibin geldiğini belirtti.
Oygar'ın verdiği bilgiye göre, bugüne dek organlarını bağışlayanların sayısı 120'ye ulaştı.
Organ bekleyen hasta sayısı ise 150...

Güncelleme Tarihi: 30 Eylül 2017, 11:16
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474