banner564

‘4 başlıkta uzlaşı yok’

Rum lideri Anastasiadis, BM’ye gönderdiği mektupta, müzakerelerle ilgili gerçeklerin gizlenmemesini istedi

‘4 başlıkta uzlaşı yok’
banner598
 Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, New York’ta temaslarda bulunmakta olan Rum Hükümeti Sözcüsü Nikos Hristodulidis aracılığıyla Birleşmiş Milletler’e (BM) Kıbrıs müzakereleri konusunda bir mesaj gönderdiği haber verildi.
   Hristodulidis’in, New York’ta BM Genel Sekreter Yardımcısı, Siyasi İşler Sorumlusu Jeffrey Feltman ve BM yetkilisi Edmond Mulet ile görüştüğünü duyuran Alithia gazetesi, eldeki bilgilerin “Anastasiadis’in tezlerinin tam olarak anlaşıldığı yönünde olduğunu” iletti.
   Gazete, Hristodulidis tarafından iletilen mesajın ana hatlarını şu şekilde sıraladı:
   “İstanbul’daki gibi olayların yeniden gerçekleşmemesi gerekir. Hepimizin mevcut durumu aynı şekilde değerlendirmesi gerekir. Kayda değer ilerleme sağlandı ancak ele alınmakta olan dört başlıkta da, hem zorluklar, hem de fikir ayrılıkları vardır. Bunları gizlemememiz gerekir, çünkü bu şekilde bunlarla yüzleşemeyiz. Başkan Anastasiadis, müzakerelerde atılacak bir sonraki adımlarla ilgili olarak ise, Kıbrıs sorunu prosedürünün işin özünün bir kısmını teşkil ettiğini ve 2004 yılında yapılan hatalardan ders almaları gerektiğine işaret etti. Anastasiadis, dört başlığın bütün boyutlarını ele almayı bitirmeleri; fikir ayrılıklarını azaltarak, olabildiğince yakına gelmeyi umarak diğer iki başlığı da Kıbrıs’ta ele almaları gereğine vurgu yaptı.”

Zorluklar ve süreç

   Gazete, Hristodulidis’in temasları sırasında, sürecin hangi noktada bulunduğu konusunda, tüm müdahil tarafların değerlendirmesinin aynı olması gerektiği şeklindeki mesajın iletildiği yorumunda bulundu.
  Gazete, “mülkiyet ve dönüşümlü başkanlığın ötesinde, ilk dört başlıkta da zorluklar olduğunu ve tarafların bunların arasında köprü kurulabilir zorluklar bulunduğu düşüncesinde olduğunu” aktardı.
   Gazete, Hristodulidis’in BM merkezinde “Kıbrıs sorunu çözüm sürecinin, özün bir parçasını teşkil ettiğini yineleyerek, tarafların tümünün 2004 yılında yapılan hataları kabul ettiğine atıfta bulunduğunu” yazdı.

Güncelleme Tarihi: 05 Haziran 2016, 09:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473