banner564

4 Mayıs’a kadar sürecek

Sağlık merkezleri ve devlet hastanelerindeki kanser tarama kampanyası başlıyor

4 Mayıs’a kadar sürecek
banner598
Sağlık Bakanlığı’nın 30-65 yaş arası kadınlarda pap smear, 40-70 yaş arası erkeklerde prostat ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kolon kanseri taraması yapılacağı “Kanser Tarama Kampanyası” bugün başlıyor.
Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Kanser Hastalarına Yardım Derneği işbirliğinde gerçekleştirilecek kampanya 4 Mayıs’a kadar sürecek.
Taramalar, ülke genelindeki tüm sağlık merkezleri ve devlet hastanelerinde yapılacak.
Kanser Tarama Kampanyası kapsamında tarama yaptırmak isteyen yurttaşların ülke genelindeki 17 sağlık merkezi ile Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Erken Tanı Merkezi, Gazimağusa Devlet Hastanesi, Girne Dr. Akçiçek Hastanesi ve Yeşilyurt Cengiz Topel Hastanesi’ne başvurabilecekleri belirtildi.
Açıklamada ayrıca Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Erken Tanı Merkezi’ndeki taramaların kampanya haricinde de yıl boyu aralıksız devam ettiği hatırlatıldı.
Kanser Tarama Kampanyası’nda, 30-65 yaş arası kadınlarda pap smear, 40-70 yaş arası erkeklerde prostat ve 50-70 yaş arası kadın ve erkeklerde kolon kanseri taramasının yapılacağı belirtilen açıklamada, özellikle 30 yaş ve 30 yaş üzeri olan kadınlar ile 40 yaş ve üzerindeki erkeklerin, taramalara mutlaka katılmalarının önemine dikkat çekildi.

“Erken teşhisle hayat kurtarmak mümkün”
Tüm hastalıklarda olduğu gibi kanserde de erken teşhisin önemli olduğuna ve böylelikle insan hayatını kurtarmanın da mümkün olduğuna dikkat çekilen açıklamada, kampanya süresince, özellikle üreme çağına gelmiş kadınlar için rahim ağzı kanseri ve erkeklerde prostat kanserinin erken teşhisinin önemi vurgulandı.
Her yıl nisan ayında yapılan ve artık gelenekselleşen‘‘Kanser Tarama Kampanyası’nın’’ Sağlık Bakanlığı ile sivil toplum kuruluşları arasında gerçekleştirilen işbirliği ve dayanışmayı yansıtan güzel bir örnek olduğuna da dikkat çekilen açıklamada, bir başka amacın da, kanser vakalarını pre -kanseröz (kanser öncesi lezyonlar) dönemde tespit edip, tedaviyi başlatmak olduğu ifade edildi.
Tetkiklerin basit ve hasta için çok kolay olan bir yöntemle, yani kan tetkikleriyle yapılan taramalar olduğuna dikkat çekilen açıklamada, “Özellikle risk gurubunda olanların ihmal etmeden böylesine basit ve kolay olan bu tetkikleri yaptırmak için taramalara katılması, kanserin erken teşhis edilebilmesi açısından önemlidir” denildi.

Güncelleme Tarihi: 13 Nisan 2015, 09:45
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474