banner564

45 yılın en kötüsü

Ekonomik kriz nedeniyle kurbanlık dahil tüm satışlar yok denecek kadar azaldı

45 yılın en kötüsü
banner598

 Ömer KADİROĞLU

Ülkede son dönemde etkisini iyice gösteren ekonomik kriz, kurbanlık satışlarına da yansıdı. 
Bayramlarda kurban kesmeyi bir gelenek haline getiren birçok kişi, bu yıl fiyatlardan dolayı elini cebine atamadı.
Kurbanlık kuzular Bin 500 ile 2 bin TL, dana 10-12 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulurken, hayvanın kilosuna göre fiyatları da artabiliyor.
Diyalog’a konuşan vatandaşlar, “Ekonomik kriz içindeyiz, bu durumda kurbanlık kesmek çok zor. Fiyatların yüksek olması nedeniyle, birçok kişi kurbanlık satın alamayacak” dedi.
Hayvan üreticileri ise satışların düştüğünü ifade ederek, “Ekonomik gücü düşen vatandaş, kurbanlık alamıyor.
Geçmiş yıllarda vatandaş, kurbanlık alımı için kuyruğa girerdi. Bu yıl siftah dahi yapamadık” şeklinde konuştu. 

Ne dediler?... Ne dediler?... 
 
Mustafa Naimoğulları (Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı)
“Bayram öncesi son haftaya girdik. İnsanlar maaşlarını aldı. Önümüzdeki hafta kurbanlık satışlarının canlanmasını bekliyoruz ancak şimdi çok sönük gidiyor. Kurbanlık fiyatlarına bakıldığında en çok kesim için tercih edilen kuzu Bin 500 ile 2 bin TL, dana ise 10-12 bin TL arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Umarın bayrama birkaç gün kala satışlarda canlılık olur.”

Ahmet Sarı (Umut Et Pazarı)
   “Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı ancak satışlara henüz başlayamadık. Vatandaşın alım gücü düşük. Bu satışlara etki etti. Satış için hazırlıklarımızı yaptık ancak henüz satış yapmadık. Geçen yıllara oranla bu yıl kurbanlık satış fiyatlarımız çok yüksek olacak. Müslüman bir ülke olduğumuz için kurbanlık satışı olacağı inancımız var ancak eskisi gibi bir satışın olacağını düşünmüyorum.”

Cemal Darbaz (Hayvan Üreticisi)
   “Bu yıl satışlara daha başlamadık. Maalesef, soran da olmadı. Kurbanlık eksikliği olduğu yönünde açıklamalar yapılsa da Güneş köy hayvancısında talebi karşılayacak kadar kurbanlık var. Kurbanlığın aranmıyor oluşunu, ekonomik krize bağlıyoruz. Bu yıl, küçükbaş kurbanlık bin 500 TL’den satışa sunuluyor. Geçtiğimiz yıllarda da  satışlar hemen hemen aynıydı. Kurban bayramına daha var, beklentimiz satış olacağı yönünde. Her yıl bir önceki yılı arar durumdayız. Eskiden böyle zamanlarda insanlar kurban alımı için sıraya giriyordu ancak bu yıl çok kötü durumdayız.”

Fahri Darbaz (Hayvan Üreticisi)
   “Kurban Bayramı’na sayılı günler kaldı ancak eskiye oranla kurbanlık satışları yok denecek kadar az. Ekonomik kriz nedeniyle vatandaşların alım gücü düştü, bu da biz hayvancıları etkiledi. Küçükbaş kurbanlıklar Bin TL’den başlıyor ve hayvanın durumuna göre fiyat artıyor. Güneşköy bölgesinde hayvancılık yapıyoruz ve elimizde yeterince kurbanlık vardır. Kurban Bayramı’na biraz daha zaman olduğundan satış olacağı inancındayız.”

Çetin Şahan
“Her yıl olduğu gibi bu yıl kurbanlık aldık. 1992 yılından bu yana hiç aksatmadan Kurban Bayramı’nda kurbanımı kestim. Bu bayramda keseceğim. Ben bu yıl kurbanlığa para vermedim, yaptığım bir iş karşılığı aldım.
Ancak kurbanlık fiyatlarının 2 bin civarı olduğunu biliyorum. Yem fiyatlarının çok yükselmesi nedeniyle hayvan fiyatları da bu yıl yüksek.
Yem girdilerini göz önünde bulundurursak hayvancıların bu fiyatlara kurban satması normaldir. Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı’nı kutlar kazasız belasız bir bayram diliyorum.”

Sadık Kalaycılar
  “Bu yıl kurban kesmeye pek müsait değilim. Geçmiş yıllarda kestim ancak bu yıl bütçe sıkıntısı nedeniyle kesemiyorum. Geçtiğimiz yıllara oranla kurbanlık fiyatlarında adam akıllı bir artış var. Bu yılki kurbanlıklar 2 bin TL’den başlıyor. Ekonomik kriz içindeyiz, bu durumda kurbanlık kesmek çok zor. Tüm halkımızın Kurban Bayramı’nı kutluyorum.”

İsmail Töre
   “Her yıl olduğu gibi bu bayram da kurban kesiyoruz. Önceki yıllarda fiyatlar çok uygundu ancak bu yıl çok yüksek. Neredeyse bir asgari ücrete kurban satışı yapılıyor. Önceden küçük birkaç tane hayvan almıştım bu bayram onlardan keseceğim. Aksi halde kesemezdim. Herkesin, Kurban Bayramı’nı içtenlikle kutluyorum.”

Saruhan Emiroğlu
   “Eskiden kurban kesiyorduk ancak şimdi daha farklı yardımlar yapıyorum. Kurban kesmek yerine, gariban bir çocuk bulur onu bayramda giydiririm. O çocuğun mutluluğu bana yeter. Kestiğim dönemlerde, kurbanlığı 600 TL’ye satın alıyordum. Şimdilerde bu fiyat 2 bin TL’ye yükseldi. Bu rakama bir veya birden fazla çocuk giydirip, sevindiriyorum. 6 yıldır kurban kesmiyorum. Herkese kazasız belasız bir bayram diliyorum.”

İbrahim Aslan
   “Kurban Bayramı yaklaştı ve ben hazırlığımı henüz yapmadım. Allah’ın izniyle kurban keseceğiz ancak henüz kurbanlık satın almadım. Kendim besledim ve onu keseceğim. Geçen yıl tanesini 900 TL’ye satın almıştım, bu yılki fiyatlar çok yüksek. Fiyatların yüksek olması nedeniyle, birçok kişi kurbanlık satın alamayacak. Birçok vatandaş, kurban kesemeyecek. Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı kutlu olsun. Kazasız belasız bir bayram diliyorum.”

Nazan Tepeli
   “Kurban Bayramı yaklaştı ancak bu yıl da kurban kesmeyeceğiz. Daha önceleri kurban kesiyorduk ancak son dönemlerde kurban kesmek yerine bağış yapıyoruz. Bu işlerle, genelde eşim ilgileniyor. Kurbanlıkların Bin 500 TL’den satıldığını biliyorum. Biz kurban kesmekten vazgeçtiğimiz günden bu yana, askere yardım ediyoruz. Bu yıl yine yardım olarak bağış yapacağız ancak nereye olacağına henüz karar veremedik. Tüm İslam aleminin Kurban Bayramı kutlu olsun.”

YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 5 yıl Önce

Fiyat indirin biraz. Yamyamlar

ALFAROMEO
ALFAROMEO - 5 yıl Önce

ASGARİ ÜCRET 3000 TL OLDU ,ALLAH'A ÇOK ŞÜKÜR.KARI KOCA 6000 TL MİNİMUM.

ALLAH!A ŞÜKR ET,İSRAFLARDAN KAÇIN,HER AY BİR ZARFIN İÇİNE 150 TL KOY, KURBAN PARAN
HAZIRDIR.

ANCAK, BAZI ÇOK PARALILAR DA VAR Kİ,ONLARA KESMEK NASİP OLMUYOR.!!!!!YAKIŞANA.

SIRADAKİ HABER

banner471

banner474