banner564

9 Ağustos gündemine bir madde daha

Rum Yönetimi, güneyden emeklilik alan 4 bini aşkın Kıbrıslı Türk’ten sağlık kesintisi yaptığı halde, hastanelerden yararlanma hakkı vermiyor 

9 Ağustos gündemine bir madde daha
banner598

Aytuğ TÜRKKAN
Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin yeni geçirdiği sağlık sistemi, Kuzey’de yaşayan Kıbrıslı Türkleri mağdur etti. Güney’deki iki farklı sendika ile temasları bulunan Dev-İş ve Türk-Sen konuyu Rum yargısına taşımaya hazırlanırken, bu sistemden faydalanamayan Kıbrıslı Türkler, 9 Ağustos görüşmesinde Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’dan konuyu Rum lider Nikos Anastasadis’e aktarmasını ve çözüm bulmasını istiyor 
Rum Sosyal Sigorta sistemine kayıtlı olan ve emeklilik hakkı kazanmış Kıbrıslı Türkler, Rum yönetiminin son uygulamaya koyduğu sağlık sisteminde mağdur edildi. 
Her ay emeklilik maaşlarının yüzde 1.7’sini sağlık fonu için kesen Rum yönetimi, emeklilere sağlık hizmeti vermiyor. Bu durumun yasalara aykırı olduğunu söyleyen bir çok mağdur emekli vatandaş sorunlarına çözüm bulunmasını talep ediyor.
Konuyu Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya da aktaran mağdur vatandaşlar 9 Ağustos’ta Rum lider Nikos Anastasadis ile görüşmesinde Akıncı’nın konuyu masaya götürmesini bekliyorlar. 
Öte yandan Güney’deki PEO sendikası ile ilişki içerisindeki Dev-İş ile Güney’deki SEK sendikası ile ilişki içerisindeki Türk-Sen, Rum siyasilerle konuyu görüştüklerini belirterek, sorunun çözülmemesi durumunda Rum mahkemelerinde dava açmaya hazırlanıyor. Diyalog’a konuşan Dev-İş Başkanı Hasan Felek’e göre bu durumdan etkilenen Kıbrıslı Türk sayısı 6-7 bin civarında… 
Bıçaklı: Düzeltilmezse dava açacağız
Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, güneyde değişen sağlık sistemi nedeniyle Kıbrıs Cumhuriyetinden emeklilik maaşı alanlara sağlık hizmeti verilmediğini söyledi. “Emekli maaşlarından yüzde 1.7 oranında Rum yönetimi kesinti yapıyor ama sırf Kuzey’de yaşadığı için sağlık hizmeti verilmiyor” diyerek yaşanılanlara tepki gösteren Bıçaklı, “Birkaç aydır konuyla ilgileniyoruz. Güney’deki SEK sendikası ile bizim temasımız var bu konuda. Rum sosyal sigortalar müdürü ile görüşüldü ve bize bunun “yasa” olduğunu söyledi, yasal değişiklik olmadan uygulamada değişikliğe gidilemiyor” diyen Bıçaklı, ya maaştan kesinti yapmayacak ya da sağlık hizmetini vermek zorundadır” şeklinde konuştu. 
Bıçaklı, sorunun görüşme yoluyla çözülmemesi halinde kısa bir süre içerisinde dava açacaklarını da sözlerine ekledi. 
Felek: Anastasiadis’in kapısında eylem yapacağız
Dev-İş yetkilisi Hasan Felek ise, “Rum yönetimi yeni bir sağlık sistemine geçti… Sağlık sisteminden yararlanabilmek için Kıbrıs Cumhuriyetinde ikamet zorunluluğu getirildi. Güney’de çalışıp emekli olan ve Kuzey’de yaşayan vatandaşlardan sağlık fonu için para kesiyorlar ancak sağlık hizmeti vermiyorlar. Madem hizmet vermeyeceksiniz neden kesiyorsunuz” diyerek buna tepki gösterdi. Mevcut durumda çalışıp KKTC’de ikamet edenlerin Güney’de çalıştıkları yeri ikamet adresi olarak göstermelerinin kabul edildiğini ve aktif olarak çalışanların bir sıkıntı yaşamadığını anlatan Felek, ancak emeklilerin yasa dışı bir durumla karşı karşıya kaldığını aktardı.
“Biz PEO sendikası ile görüştük. Buna itiraz ettik ama bu bir yasa ve şuanda uygulamada. Başsavcı ve Ombudsman’dan görüşme talep ettik. Yasa düzeltilmezse hukuk yoluna başvuracağız. Hatta iç hukuk yolu tükenir ve uygulama devam ederse Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuracağız” diyen Hasan Felek, “uygulama düzeltilmezse Rum lider Anastasadisi’in kapısında protesto eylemi yapacağız” dedi. 
“1974 sonrasında evlenenlere evlilik kağıdı da vermiyorlar”
Hasan  Felek bu konu dışında bir başka konunun daha sıkıntılı olduğunu ifade ederek şunları aktardı, “1974 sonrasında bizim götürdüğümüz evlenme kağıtlarını tanımıyorlar. Güneyde emekli olanlara eşinden dolayı para veriliyor. Ya da kişi öldüğünde eşi dulluk maaşı alıyor ama evlenme kağıtlarını tanımadığı için bu paraları da vermiyorlar. Her iki konuda oldukça ciddidir. Rum Çalışma Bakanı’yla görüştük ama her iki konu için de adım atmıyorlar. Bu konularda hukuk yoluna başvuracağız.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474