banner564

50 yıl boşa harcandı

Ertuğruloğlu Kıbrıs Türk halkının haklarına ve eşitliğine saygı duyulmadığı sürece bir anlaşmanın söz konusu olamayacağını savundu

50 yıl boşa harcandı
banner598
Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs'ta, Kıbrıs Türk halkının haklarına ve eşitliğine saygı duyulmadığı sürece bir anlaşma bulunmasının söz konusu olamayacağını belirterek, Birleşmiş Milletlerin (BM) Kıbrıs'ta eşitliğe dayalı, devletten devlete zemininde yeni bir sayfa açması gerektiğini yineledi.
Ertuğruloğlu, Crans Montana'da çöken 50 yıllık sürecin başarılı olamamasının; müzakere masasına iki eşit tarafın değil, devletle toplumun oturtulmasından kaynaklandığını ifade ederek, başarısızlığı BM tarafından açıklanan sürecin yeniden canlandırılamayacağına işaret etti. Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, temaslarını sürdürdüğü New York'ta Agence France-Press’e (AFP) değerlendirmelerde bulundu.

“Tanınma yolu seçeneklerden sadece biri”
Ertuğruloğlu, KKTC'nin yeni süreç ve tanınma ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine, KKTC'nin tanınma yoluna çıkmasının masadaki seçeneklerden sadece biri olduğunu ancak buna Türkiye ile birlikte karar verilebileceğini söyledi.
Kıbrıs'ta Rumların devlet olarak kabul edildiği, Kıbrıs Türk halkının eşit görülmediği, ambargolar altında tutulduğu, haklarına saygı duyulmadığı ve azınlık kabul edildiği sürece anlaşma olamayacağını belirten Ertuğruloğlu, şöyle devam etti: "Kıbrıs Türk halkı Anavatan Türkiye'nin garantörlüğünden asla vazgeçmez. Kıbrıs Türk halkının güvendiği tek ülke anavatanıdır. Kıbrıs Türk halkı barışçı bir halktır. Bugüne kadar hep bir anlaşma bulunabilmesi için iyi niyetle masada oturmuş, ancak karşılık bulamamıştır. Bundan sonra Rum tarafıyla iyi komşuluk ilişkileri içerisinde yoluna devam edecektir.

“Sadece Kıbrıs Cumhuriyeti tanındığı sürece çözüm olmaz”
Kıbrıs'ta Konfederasyon tartışılabilir ve bu daha yaşanır bir çözüm olur. Çünkü Kıbrıs'ta sadece Kıbrıs Cumhuriyeti tanındığı sürece çözüm olmaz. 50 yıldır olmadı, bu şekilde sürmesi halinde 500 yıl daha olmaz. Zaten bunun olmayacağı Crans Montana'da görüldü ve sadece konferans değil, süreç kapatıldı.
‘Müzakereler bitti yapmayacağız' demiyoruz ama eskisi gibi devam edemez. Halkımız, Devletine sahip çıkıyor, uluslararası camia tarafından tanınmak ve geleceğe güven içerisinde bakmak istiyor. 50 yılımız boşa harcandı ve sonunda başarı sağlanamayacağı görüldü, bu yüzden Kıbrıs'ta artık yeni bir sayfa açılmalı."

Ertuğruloğlu Akça ile görüştü 
Öte yandan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça ile görüştü. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu kapsamında her yıl düzenli olarak organize edilen EİT ve İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantılarına katılmak üzere New York'ta bulunan Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, buradaki temaslarını sürdürüyor.
EİT Genel Sekreteri Halil İbrahim Akça da, EİT toplantılarının KKTC'de yapılmasının KKTC için büyük önem taşıdığına işaret ederek, KKTC'nin bu etkinlikleri başarıyla tamamlayacağından emin olduğunu söyledi. Görüşmede, bakan Ertuğruloğlu'na Dışişleri Bakanlığı Genel Müdürü Kemal Köprülü de eşlik etti. KKTC, Mart 2017 tarihinde İslamabad’ta gerçekleştirilen 13. EİT zirvesinde kabul edilen takvim ile uyumlu olarak bu yıl 2 EİT organizasyonu gerçekleştirecek.

Güncelleme Tarihi: 23 Eylül 2017, 10:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473