banner564

6 saat direndi

Mısır ile Rum Yönetimi arasında 38 yıl sonra ikinci uçak kaçırma gerilimi

6 saat direndi
banner598
Raif DOĞRU
Mısır ile Rum Yönetimi arasında 38 yıl sonra ikinci uçak kaçırma gerilimi yaşandı. İskenderiye - Kahire seferini yapan Mısır Hava Yollarına ait yolcu uçağının dün sabah Larnaka Havaalanı’na inmesini sağlayan Mısırlı hava korsanı, 6 saat süreyle tüm dünyayı meşgul etti.
Mısır Devlet Başkanı General Sisi’nin de, Larnaka Havaalanı’ndaki gergin pazarlığı canlı yayınlardan takip ettiği öğrenildi.
Mısır ile Rum Yönetimi arasında ilk uçak kaçırma krizi 19 Şubat 1978’de yaşanmıştı. Hava korsanlarının, Cyprus Airways uçağındaki Mısırlı Profesörü serbest bırakmaması ve Rum güvenlik yetkililerinin de uçağa operasyon düzenlememesi nedeniyle Mısır Hava Kuvvetleri’ne ait 2 uçak Larnaka Havaalanı’na izinsiz iniş yapmıştı.
Mısırlı komandolarla, Rum askerleri arasında silahlı çatışmanın yaşandığı bu olayda 20 kişi hayatını kaybetmiş, iki ülke arasında uzun yıllar diplomatik ilişkiler kesilmişti.
Ancak bu iki ülke şu anda ‘Ortak Savunma’ anlaşması yaptı. 

Hava korsanının sabıka dosyası kabarık…
Dün, İskenderiye - Kahire seferini yapan uçağı kaçıran Mısırlı hava korsanının farklı suçlardan sabıkası bulunduğu bildirildi.
Mısır İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Seyfeddin Mustafa İmam'ın (58) hırsızlık, gasp, haneye tecavüz, uyuşturucu ve sahte evrak düzenleme gibi farklı suçlardan sabıkası bulunmaktadır" denildi.
Açıklamada, hava korsanının, İskenderiye Beyrut Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde okuduğu sırada uzaklaştırma cezası aldığı, ayrıca hakkında verilmiş 5 yıl hapis cezası bulunduğu kaydedildi.
Bazı yerel medya kuruluşları İmam'ın 16 ayrı sabıkası olduğu şeklindeki haberlere yer verdi.
İskenderiye - Kahire seferini yapan Mısır Hava Yolları’na ait Airbus A320 tipi yolcu uçağı dün sabah, kaçırıldı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'ne indirilen uçakta farklı uyruklara sahip 81 kişi olduğu ve yolcuların tahliye edildikleri, Mısır uyruklu hava korsanı İmam ise Güney Kıbrıs Rum Yönetimi güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı açıklandı.


Olayda bilgi kirliliği yaşandı
Tüm dünyanın gözünü Kıbrıs’a çeviren uçak kaçırma olayında dün bir de ilginç bilgi kirliliği yaşandı. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Mısır uçağının kaçırılmasının terör eylemi olmadığını açıkladı.
Görüşmeleri yürüten Kıbrıslı Rum yetkili de hava korsanının terörist olmadığını ve “aşık birine benzediğini” söyledi. 
Adının açıklanmasını istemeyen bir diğer Rum yetkili de hava korsanının kendilerine Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nde yaşayan bir kadına iletilmek üzere zarf verdiğini belirtti. 

Güncelleme Tarihi: 30 Mart 2016, 09:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474