banner564

8 bin 333 öğrencinin kayıt hakkı aldı

Öztürkler, KKTC’deki üniversitelere ilk aşamada 8 bin 333 öğrencinin kayıt hakkı aldığını, sırada ek yerleştirme olduğunu söyledi

8 bin 333 öğrencinin kayıt hakkı aldı
banner598

Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler, KKTC’deki üniversitelere ilk aşamada 8 bin 333 öğrencinin yerleşme hakkı aldığını söyledi. Öztürkler, “Önceki yıldan şöyle bir farkımız var, geçen yıl ana yerleştirme ve bir ek yerleştirme ile dönemi kapatırken, şu anda sadece ilk yerleştirme sona erdi, 2 ek yerleştirme daha olacak ve bu iki ek yerleştirmenin sonucunda biz tam olarak KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci verilerine sahip olacağız”  dedi.
Ziya Öztürkler, bu yıl pandemi kaynaklı çeşitli etkenlerden dolayı ÖSYM sınavında başarının düştüğünü, barajı geçip lisans programlarına yerleştirilebilecek öğrenci sayısının yüzde 40 azaldığını belirtti. Öztürk, bu oranın Türkiye üniversitelerine yansımasının olumsuz olduğunu ancak KKTC üniversitelerinin bundan etkilenmediğini vurguladı.
“Biz dengede gidiyoruz, hatta 2. ek yerleştirme sonunda iyi bir noktaya geleceğiz” diyen Öztürkler, geçen yıl 2. yerleştirme sonucunda doluluğun yüzde 72 olduğunu, bu yıl ilk yerleştirme neticesinde doluluğun yüzde 57’ye ulaştığını, bu rakamın 3. yerleştirme sonucunda geçen yılkini aşacağını ifade etti.
Bu yıl toplam 13 bin 369 kontenjan açıldığını, ilk yerleştirme sonucunda 7 bin 560 öğrencinin KKTC ‘deki üniversitelere yerleşme hakkı kazandığını belirten Öztürkler,  Türkiye’deki üniversitelerin KKTC kampüslerine ise 620 öğrencinin yerleşme hakkı aldığını;  bunlar da toplama katıldığında KKTC’deki üniversitelere bu yıl şu ana kadar 8 bin 333 öğrencinin yerleşme hakkı aldığını anlattı.

Geçen yılla aynı noktada
Yükseköğrenim ve Dış İlişkiler Dairesi Müdürü Ziya Öztürkler Türk Ajansı Kıbrıs’a (TAK) KKTC üniversitelerine şu ana kadar yerleşen öğrenci sayılarıyla ilgili bilgiler verdi.
Geçtiğimiz yıl hem KKTC hem de Türkiye’de eğitimin uzaktan eğitim şeklinde devam etmesi nedeniyle bu yılın farklı bir yıl olduğunu belirten Öztürkler,  lisans ve ön lisans programlarını tercih eden öğrenci sayısında yüzde 40’lık azalma olmasının iyi etüt edilmesi gererken önemli bir nokta olduğunu ifade etti. Öztürkler, lisans baraj puanının da YÖK tarafından 180’den 170’e çekildiğini,  ön lisans programları için baraj puanının ise 140’a düşürüldüğünü de hatırlattı.
Öztürkler, tüm olumsuzluklara rağmen, KKTC üniversitelerinin genel yerleştirmelerinde geçtiğimiz yılla hemen hemen aynı noktada olacağını ifade etti.
Öztürkler, “Önceki yıldan şöyle bir farkımız var, geçen yıl ana yerleştirme ve bir ek yerleştirme ile dönemi kapatırken, şu anda sadece ilk yerleştirme sona erdi, 2 ek yerleştirme daha olacak ve bu iki ek yerleştirmenin sonucunda biz tam olarak KKTC üniversitelerine yerleşen öğrenci verilerine sahip olacağız”  dedi.

Geçen yılın 500 öğrenci kadar üzerine olmayı bekliyoruz
Geçtiğimiz yıla kıyasla bu yıl 1. yerleştirme neticesinde 1000 öğrenci kadar aşağıda olunduğunu söyleyen ancak daha 2. ve 3. yerleştirmelerin yapılacağını anlatan Öztürkler, neticede bu farkın ortadan kalkacağını ve geçen yılın 500 öğrenci kadar üzerine olmayı beklediklerini söyledi.
Sürecin başında ciddi bir düşüş olacağı düşüncesinde olduklarını belirten Öztürkler, kötü durumda olunmadığını, günün sonunda kontenjanların yüzde 70’e yakınının dolmasının ön görüldüğünü belirtti.
KKTC üniversitelerinin yılda 20-25 bin öğrenci kabul edecek bir duruma geldiğini ifade eden Öztürkler, şunları anlattı:
“Türkiye’den YKS sonucunda yerleşen, dikey geçiş, yatay geçiş yapan, master ve doktora programlarına devam eden öğrenci sayısı bir araya geldiğinde 13 binin üzerine bir kayıt yapıyoruz. Bu kayıttan ayrı olarak üniversitelere ortalama yılda 8 bin civarında da uluslararası öğrenci kaydı yapılıyor. Ekonomik şartlar, salgın ve diğer çeşitli etkenlerden dolayı bu sayı bazen 20 bin civarında kalıyor, her şey kontrollü gittiğinde de bu sayı 23-24 binlere çıkıyor. Bu yıl hem Türkiye hem de üçüncü dünya ülkelerinden toplam 20 binin üzerinde kaydın olacağı ortadadır. Yükseköğrenimde bu dengelerin ve süreçlerin tamamlanabilmesi için 1 aya daha ihtiyacımız vardır. Hem Türkiye tarafından iki yerleştirme daha yapılacak hem de uluslararası kayıtların hızlanacağı dönem bu dönemdir. Tüm bu etkenler göz önünde bulundurulduğunda Ekim ayında daha net veriler ortaya çıkacak.”
Öztürkler, KKTC’de eğitim gören yükseköğrenim öğrencilerinin aşılanma sürelerinin tamamlandığını, aşılanmak isteyenlerin aşıya kolay bir şekilde erişebileceğini de kaydetti. 

Güncelleme Tarihi: 13 Eylül 2021, 10:13
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473