banner564

9’lar yaramadı

Celalettin Çağlayan, 9 bin lira değerinde 9 adet eski eser için 9 ay hapis yatacak

9’lar yaramadı
banner598
Hüseyin ÇİÇEK

   Gazimağusa’ya bağlı Ulukışla köyünde 22 Ocak 2014 tarihinde 9 adet eski eser tasarruf ettiği tespit edilen Celalettin Çağlayan dün Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanarak hapse gönderildi.
   Gazimağusa Ağır Ceza Mahkeme Heyeti adına kararı okuyan Kıdemli Yargıç Çiğdem Güzeler, polisin aldığı bir ihbarı değerlendirerek sanığın Ulukışla’daki ikametgahına gittiğini ve yapılan aramada 9 adet 9 bin 350 TL değerinde eski eser bulduğunu söyledi. Sanığın polise konu eserlerin babasından kaldığını ve kendisinin tesadüfen bulduğunu izah ettiğini anlatan Güzeler, sanığın 2011 yılında benzeri sabıkasının bulunduğunu ve 5 bin TL para cezasına çarptırıldığını söyledi.

Polise bildirmeye korkmuş

   Sanık avukatının mahkemeye aktardığı hafifletici nedenlerde sanığın daha önceden benzer suçtan hüküm giydiği için konu eski eserleri bulunca polise bildirmekten korktuğunu ve saklamaya devam ettiğini iddia ettiğini aktaran Güzeler, sanık Celalettin Çağlayan’ı gerek kendi kabul beyanı gerekse İddia Makamının mahkemeye aktardığı olgular ışığında suçlu bulup mahkum etttiklerini açıkladı.

Hiç kimse ülkenin tarihi zenginliğine zarar veremez

   Yasa koyucunun eski eserlerle ilgili suçlara 10 yıla kadar hapislik cezaları öngördüğünü belirten Güzeler, bunun da suçun ciddiyetini ve vahametini ortaya çıkardığını söyledi. Eski eserlerin bir ülkenin simgesi olduğuna işaret eden Güzeler, konu suçların milli servete zarar verdiğini vurguladı. Hiç kimsenin ülkemizin tarihi zenginliğine verme hakkının olmadığını vurgulayan Güzeler, mahkemelerin bu tür suçlara hoş görülü davranamayacağını söyledi. 
   Sanığın eski eserleri bulduktan sonra polise veya eski eserler dairesine bildireceğine eserleri saklamaya devam ettiğini belirten Güzeler, daha önceden benzer sabıkası olan birinin böyle bir konuda daha itinalı davranması gerektiğini ifade etti. Eski eserlerin de değerinin 9 bin 350 TL gibi azımsanmayacak değerde olduğunu ifade eden Güzeler, ayrıca sanığın benzer sabıkası nedeni ile para cezasına çarptırıldığını, ancak kendisine tanınan fırsatı iyi değerlendirmeyip cok kısa süre sonra yeniden benzer bir suç işlediğini söyleyerek tüm bunların ağırlaştırıcı faktörler olduğunu vurguladı. Sanığın suçunu kabul ederek adaletin erken tecellisine katkıda bulunmasını da hafifletici neden olarak değerlendirdiklerini söyleyen Güzeler, sanığı 9 ay hapse mahkum ettiklerini açıkladı.

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2015, 10:21
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474