banner564

AB utansın

Rum kesiminde bombalı saldırı ile aracı hurdaya çevrilen Altan Karakuş’a, Akıncı’ya vekâlet eden Töre sahip çıktı

AB utansın
banner598

 Abdullah SUİÇMEZ

 Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın İstanbul’da, Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay’ın da Bodrum’da olması dolayısıyla Cumhurbaşkanlığına vekâlet eden Meclis Başkan Yardımcısı Zorlu Töre, Güney Kıbrıs’ta aracı yakılan Altan Karakuş isimli mağdur vatandaşı kabul etti. Başından geçen talihsiz olayı aktaran Karakuş’u dinleyen Töre, Rum Yönetimi’nin bombalı saldırı karşısındaki tavrını eleştirdi.  Konuyu bir mektupla Birleşmiş Milletlere (BM) aktaracağını, ayrıca Karakuş’un Kıbrıs Cumhuriyeti kimliği taşıması nedeniyle bu tür saldırılar karşısında sessiz kalan AB’nin utanması gerektiğini ifade eden Töre, “Böyle bir ortamda nasıl güven duyacağız” diyerek Rum yetkililere sitemde bulundu.
Töre:  “Arkasında Rum devleti vardır” algısı yaratılıyor 
Zorlu Töre sözlerini şöyle sürdürdü: Rum polisi bu olayda hiçbir tutuklama yapmadı. Rum yönetimi de mağdur olan vatandaş ile ilgilenmedi. Bu bir terör olayı olarak nitelendirilmelidir. Rum yönetimi Altan Karakuş’u tazmin etmeliydi. Rum polisi Karakuş gibi saldırıya uğrayan hiçbir Kıbrıslı Türk’le ilgilenmedi. Mahkemede cezalandırmadı. O zaman da bu gibi olayların arkasında Rum devleti vardır şeklinde algılanabilir. Niye bunlara müsaade ediyorsun, olduğunda neden cezalandırmıyorsun. Ya da mağdur olan Rum olsaydı tazmin etmez miydi, ederdi ama Türk olunca tazmin etmiyor.
“Rum yönetimi kendi eliyle güvensizliği körüklüyor”
 “Kıbrıslı Türkleri hazmedemiyorlar”  diyen Cumhurbaşkanı Vekili Töre, geçmişte yaşanan saldırıları anımsattı, Rum yönetiminin ve polisinin seyirci kalmasını eleştirdi: İş güvenlik konusuna gelince Türk ordusunu adada bir tehdit olarak görüyorlar. Türk askeri burada olmasa, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisi burada olmasa senin başına gelen tüm Kıbrıslı Türklerin başına gelebilir. Toplu olarak Kıbrıslı Türklere saldırabilirler. Rum yönetimi kendi eliyle güvensizliği körüklüyor. Biz bu Rumlara nasıl güveneceğiz sorusu ortaya çıkıyor. 
“Ben 24 saatliğine cumhurbaşkanlığına vekalet ediyorum. Ben bu konuyu Birleşmiş Milletler nezdinde bir mektupla bildirmeyi düşünüyorum” diyen Zorlu Töre, Rumların kendilerinin saldırgan olmadıklarını ispat etmesi gerektiğini söyledi. 
“KKTC’nin yetkili makamları ne yapabilir konusunda girişimde bulunacağız” diyen Töre, olayın KKTC sınırının dışında meydana geldiğini, saldırıya uğrayan Altan Karakuş’un AB vatandaşı da olduğunu anımsatarak, “Kıbrıs Rum Devletinin size manevi tazminat ödemesi lazımdır. Hatta AB üyesidir Rum devleti size yapılan bu muamele AB nezdinde de şikâyet edilmelidir. Bu konuyu Dışişleri Bakanımız Kudret Özersay’a da aktaracağız ve umarım bir sonuç alırız” diye konuştu. 
Karakuş: Mağdurum, yardım istiyorum
Aracının çalıştığı marketin kapalı park alanında bulunduğu sırada 2 kişi tarafından yakıldığını anlatan Altan Karakuş, Rum polisinin hiçbir şey yapmadığını ifade etti. Güney’deki sigorta şirketinin merkezin zararını karşılayacağı için kendisinin zararını karşılamayacağını söylediğini kaydeden Akkuş, KKTC devleti yetkililerinden kendisine sahip çıkmasını istedi. Karakuş, “Arabam kül oldu, kullanılmaz haldedir. Benim istediğim devletimin, hükümetimin benimle ilgilenmesidir. Bana bir şekilde yardımcı olursanız çok sevinirim” dedi. Altan Karakuş’un aracı, 7 Mayıs 2018 tarihinde Güney Lefkoşa’da 15 yıldır çalıştığı marketin park yerinde iki kişi tarafından yakıcı madde dökülerek ateşe verilmiş ve kullanılmaz hale getirilmişti.  

Güncelleme Tarihi: 19 Mayıs 2018, 12:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474