banner564

Acı ama gerçek

Bakan Atakan, “Yollarımızın yüzde 80’e yakınının üst yapılarının ömürleri dolmuştur ve gerçek anlamda el atılması lazımdır” dedi 

Acı ama gerçek
banner598

 Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi, 2020 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısını dün de görüşmeye devam etti.

UBP Milletvekili Sunat Atun’un Başkanlık ettiği Komite, saat 10.45’te toplandı. Komite toplantısında ilk olarak, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 254 milyon 622 bin 900 TL’lik bütçesi ele alındı.
Toplantıda Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan ile bakanlık bürokratları da hazır bulundu.
Burada ilk sözü Komite Başkanı Sunat Atun aldı ve törenler nedeniyle bazı yolların kapandığını, bu nedenle toplantının 15 dakika geç başladığını söyledi.
CTP Milletvekili Fikri Toros da konuşmasına KKTC’nin kuruluşunu kutlayarak başladı. Bugünkü programın değiştirildiğini ve bundan rahatsız olduklarını dile getiren Toros, yaptıkları görev dağılımının, bu değişiklikle, aksamaya uğradığını belirtti.
Komite Başkanı Atun da programda yapılan değişikliğin haklı bir gerekçesi olduğunu söyledi. Programın daha önce Fikri Toros’un programına uyacak şekilde de yeniden düzenlendiğini belirten Atun, dün çeşitli törenler yapılacağının daha önce de bilindiğini söyledi.

Angolemli: Seyrüsefer paraları nereye gidiyor?
TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli de yolların karanlık olduğunu söyledi. Halkın seyrüsefer paralarının ne yapıldığını sorduğunu söyleyen Angolemli, trafikten toplanan paranın trafiğe harcanması gerektiğini söyledi.
Gazimağusa’da Salamis Ormanları yanında bulunan bir yolda daha önce her sene kaza olduğunu ancak gerekli önlemlerin alınmasıyla bu kazaların önüne geçildiğini söyleyen Angolemli, yollara gerekli önem verilirse kazaların azalacağını dile getirdi.

Hamzaoğlulları: Maraş için bütçe ayrıldı mı?
CTP Milletvekili Biray Hamzaoğulları da söz alarak, Maraş’ın açılması için bütçeden bir kaynak ayrılıp ayrılmadığını sordu.
Çayırova-İskele yolunun çok kötü durumda olduğunu ifade eden Hamzaoğulları, bu konuda adım atılmasını istedi.
Alayköy Çemberi’nde ölümlü kazalar yaşandığını söyleyen Hamzaoğulları, bununla ilgili ortada bir plan olup olmadığını sordu.
Göçeri yolunun durumunun ne olacağını soran Hamzaoğulları, İskele köylerinin ciddi sıkıntıları bulunduğunu kaydetti.
Toplu taşımacılıkta sıkıntıların bir türlü aşılamadığını söyleyen Hamzaoğulları, Türkiye veya Güney’in örnek alınabileceğini dile getirdi.

Bütçe oy çokluğu ile onaylandı
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi, Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi’nde, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 254 milyon 622 bin 900 TL’lik bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.

Atakan: Elimizde sihirli değnek yok
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, eksiklerin farkında olduklarını ancak kaynağa ulaşma noktasında yaşanan sorunların, birçok noktada atılması gereken adımlara engel olduğunu söyledi.
Eleştirileri yanıtlayan Atakan “Yollarımızın yüzde 80’e yakınının üst yapılarının ömürleri dolmuştur ve gerçek anlamda el atılması lazımdır. Ne yazık ki elimizde bir sihirli değnek yok. Bütçe mantığı, gelirler-giderler üzerinde gelirler paylaşılır. Bakanlığımıza verilen pay sorunlara el atacak noktada değil ama ciddi bir özveriyle çalışıldı” dedi.
Ülkede uygulanan karayolları standartlarının TC karayolları standartlarıyla aynı olduğunu, TC’deki standartların da AB ile uyumlaştırılmış olduğunu dile getiren Atakan, KKTC’nin küçük ve hızlı büyüyen bir coğrafya olduğunu, bunun da plansızlığı beraberinde getirdiğini kaydetti.

Amcaoğlu: Türkiye’den bu yıl kaynak gelmedi…
Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu da, yolların yapım, bakım, onarım ve güvenliği projesine bu yıl TC tarafından kaynak aktarılmadığına işaret ederek, yolların yapım bakım onarım ve güvenliği kalemine toplam bütçeden bu yıl ne kadar para aktarılacağının da belli olmadığını dile getirdi.
Büyük siteler kuran işletmelerin başka her şeyi düşünürken kanalizasyon, okul ihtiyacı gibi yatırımlar yapmadığını söyleyen Amcaoğlu, bu şirketlerin bu altyapı yatırımlarını da düşünmesi gerektiğini söyledi.

Başbakanlık bütçesi de kabul edildi…
Cumhuriyet Meclisi Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi’nde, Başbakanlığın 146 milyon 782 bin TL’lik bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.
Toplantıda Başbakanlık Müsteşarı Ömer Köseoğlu ve bürokratlar da hazır bulundu.
Komitenin bir sonraki toplantısı 19 Kasım Salı günü saat 10.30’da Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı bütçesi ile devam edecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474