banner564

Acı itiraf

Araç ruhsatlarından 140 milyon lira toplayan KKTC hükümetleri, tüm yollara ‘koruyucu bariyer’ yapılabilmesi için ihtiyaç duyulan 96 milyon lirayı ödeyemiyor 

Acı itiraf
banner598

 Çiğdem AYDIN 

Kuzey Kıbrıs’ta çok sayıda insan, özellikle anayollarda koruyucu bariyer olmamasından dolayı hayatını kaybederken, gelmiş, geçmiş hükümetlerin önceliği ‘kamu maaşlarına’ vermesi nedeniyle herhangi bir çözüm üretilemiyor. Diyalog’a konuşan Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, tüm yollara koruyucu bariyer koyabilmek için 96 milyon 524 bin lira gerektiğini belirterek, bütçenin yüzde 86’sının maaşlara aktarılması nedeniyle yollar için yeterince pay ayrılamadığını söyledi.
   Araç ruhsatlarından yılda 140 milyon liralık gelir elde edildiğini, radar cezalarının ise yılda 14 milyona ulaştığını belirten Atakan; toplamda 154 milyon liranın yollara ayrılması gerekirken, maaşlara yönlendirildiğine dikkat çekti. Atakan “Yoku var etmeye çalışmaktan çok yoruldum” dedi.
   Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan, Diyalog’un sorularını yanıtladı:

   Soru: Anayolların orta refüjlerinde koruyucu bariyer yok veya eksik. Bu konuda herhangi bir proje var mı? Varsa; Lefkoşa-Mağusa, Lefkoşa-Girne ve Lefkoşa- Güzelyurt anayollarında orta refüj bariyerlerinin tamamlanması için kaç para isteniyor?

   Atakan: Elbette projeler var. 2018 yılından beri bloke bekliyoruz. Lefkoşa- Mağusa yolunda 90 bin metre, Lefkoşa- Girne yolunda 22 bin metre, Lefkoşa- Güzelyurt yolunda da 35 bin metreye ihtiyaç var. Metre fiyatları şu an için 409 TL’dir. Ülkede genelinde ihtiyaç 236 bin metredir. Bunları yapacak bütçe konusuna gelince KKTC bütçesinin yıllık yüzde 86’sı maaş, teşvik ve benzeri şeylere ayrılıyor.
Kalan yüzde 14 ile yol, okul, hastane yapacaksınız bir düşünün. 96 milyon 524 bin TL’ye ihtiyacınız vardır.

   Soru: Koruyucu bariyer projeleriniz varsa neden yaptırmadınız? Parasını Türkiye’den mi bekliyorsunuz? Yoksa KKTC maliyesi mi ödeme yapmıyor?

   Atakan: Herkesin bir adım atması gerekiyor. Sadece bir yıl her şeyimizi kısacağız; maaş artışı, ek tahsisat, yurtdışı, teşvik gibi ödenekleri vermeyeceğiz. Ancak bu şekilde ülke olarak hamle yapabiliriz. İnanın ben bu olmayan bütçeler içinde yoku var etmeye çalışmaktan çok yoruldum.
Yıllık seyrüsefer gelirleri:140 milyon TL, sabit radar gelirleri:14 milyon TL. Bir yıllık seyrüsefer geliri tamamen altyapıya aktarılabilir. Ancak ülkede bir yıl maaş artışları, gereksiz ziyaretler, hayat pahalılığı ödemeleri gibi konular askıya alınmalıdır.”  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474