banner564

Acil önlem çağrısı

Atlasglobal’in, turizm sezonu başlarken Ercan’a yönelik uçuşları azaltması sektör yetkililerini tedirgin etti

Acil önlem çağrısı
banner598

 Pelin YÜKSELAY

Atlasglobal’in, Antalya’dan sonra Ercan ile Adana ve İzmir arasındaki uçuşlarını askıya alması; İstanbul uçuşlarında ise azaltmaya gitmesi KKTC’deki turizmcileri tedirgin etti. Otelciler Birliği Başkanı Fethi Özboğaç, “Uçak seferlerinin artırılmasını ve fiyatların düşmesini beklerken tam da turizm sezonunda böylesi bir adımın atılması bizleri korkutmuştur. Acil önlem istiyoruz” dedi.
   Seyahat Acenteleri Birliği Başkanı Erkan Kilim de Diyalog’a yaptığı açıklamada, Atlasglobal tarafından alınan kararı üzüntüyle karşıladıklarını söyledi. Kilim “Öğrenci ve turist sayısı artarken uçak sayısının azalması hepimizi üzmüştür” şeklinde konuştu.
   Atlasglobal’in 24 olan uçak sayısını, 8 tanesini iade ederek 16’ye düşürmesinin alınan kararda etkili olduğu belirtilirken, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan konuyu Ankara ziyaretinde ele alacaklarını söyledi.

Atlasglobal:  Tarife değişikliği söz konusu
Atlasglobal’in KKTC’ye uçuşlarını durdurduğuna ilişkin haberlere şirketten açıklama geldi. Atlasglobal, Ercan uçuşlarının durdurulmasının söz konusu olmadığını, 25 Nisan sonrasındaki uçuşlarda yaz dönemi nedeniyle tarife değişikliğine gidileceğini duyurdu.
Şirketten yapılan açıklamada, 25 Nisan’dan sonraki dönemde İstanbul-Ercan uçuşlarının haftada 14, İzmir-Ercan uçuşlarının haftada 4, Adana-Ercan uçuşlarının ise haftada 3 kez devam edeceği bildirildi.
Atlasglobal’den yapılan yazılı açıklamada şöyle denildi:
“Bugün kamuoyuna yansıyan haberlerde Atlasglobal’in Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti operasyonlarını durdurduğuna dair bir iddia yer almıştır. Ancak Atlasglobal Havayolları olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti operasyonlarımızla ilgili böyle bir karar aldığımız bilgisi doğru değildir.
25 Nisan sonrası uçuşlarımızda yaz dönemi nedeniyle tarifesel değişiklikler söz konusudur. 25 Nisan itibariyle İstanbul Atatürk Havalimanı – KKTC Ercan Havalimanı uçuşları haftada 14 frekans, İzmir Adnan Menderes Havalimanı – KKTC Ercan Havalimanı uçuşları haftada 4 frekans ve Adana Şakir Paşa Havalimanı – KKTC Ercan Havalimanı uçuşları haftada 3 frekans olarak devam edilecektir. Dolayısıyla hatların durdurulması söz konusu değildir.
Kamuoyunun bilgisine sunarız.”
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı, şirketin KKTC bağlantılı olarak haftada 32 sefer yaptığını açıklamıştı.

Turizmciler endişeli!
Atlas Global’in yaz sezonu öncesi KKTC seferlerinde azaltmaya gitmesi, turizmcileri tedirgin etti. Turizm sezonunun hemen öncesi alınan bu kararın ülke turizminde sarsıntıya neden olacağına inanan turizmciler, ‘bir an önce milli havayolu kurulmalı’ çağrısı yaptı. Turizmciler, bu kararın bilet fiyatlarına da yukarı yönlü yansıyacağına inanç belirtti.
Kilim: Üzgünüz
Diyalog’a konuşan Kıbrıs Türk Seyahat Acenteleri Birliği (KITSAB) Başkanı Erkan Kilim, Atlas Global’in konu hakkında seyahat acentelerine bildirim yaptığını belirterek, “Hangi havayolu seferlerini azaltmaya kalksa biz üzülürüz, şu anda da üzgünüz’ dedi. Kıbrıs Türk halkının son yıllarda daha çok seyahat etmeye başladığını belirten Kilim, öğrenci potansiyelinin de arttığı, turist sayısında da yükselme beklendiği bir dönemde gelen bu sefer azaltma haberinin üzücü olduğunu dile getirdi. Ambargolar yüzünden Ercan’ın dünyaya açılamadığını kaydeden Kilim, KKTC’ye uçan havayolu şirketlerinin az olduğunu, bu yüzden göreve geldiklerinden itibaren bu sayının artırılması gerektiğini vurguladıklarını anlattı. 
“Girişimlerimiz olacak”
Kilim, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ülkemize sefer yapan havayolu firma sayısı sınırlı. O yüzden biz göreve geldik geleli, bu sayının artırılması gerektiği üzerinde duruyoruz. Konuyla ilgili girişimlerimiz vardı, olmaya devam edecekte. Gerek Turizm Bakanlığı nezdinde, gerekse de Türkiye’deki havayolu şirketleri ile görüşerek, ‘KKTC’ye uçun, seferlerinizi artırın’ diyeceğiz. Sefer sayısı zaten çok değildi bu yüzden azaltılması da iyi olmadı.”
“Boşluklar doldurulmak içindir”
Her boşluğun doldurulabilir olduğunu dile getiren Kilim, Atlas Jet’in zaman içerisinde sefer sayısını eskisi gibi yapacağına inanç belirtti. Kilim, bu süreç içerisinde de diğer havayollarının ek seferlerle bu boşluğu doldurabileceğini söyledi.
“Fiyatlar daha fazla yükselmez”
Konuşmasında bilet fiyatlarına da değinen Kilim, Atlas Global’in kararının bilet fiyatlarına kötü yönde yansımayacağına inanç savundu. ‘Fiyatlar zaten yüksekti, daha da yükselmez’ diyen Kilim, ‘uçuş olmayan yerlerden hangi havayolu daha fazla pay alırım diye düşünecek ve o yüzden fiyatlar yükselmeyecek’ diye konuştu.
“Ekim gibi yeni bir havayolu geliyor”
Ekim ayında yeni bir havayolunun KKTC seferlerine başlayacağı yönünde duyum aldıklarını da kaydeden Kilim, bunun gerçekleşmesi halinde rahatlamanın olacağını sözlerine ekledi. 
“En büyük eksiklik milli havayolu”
“En büyük eksiklik milli bir havayoludur” diyen Kilim, sözlerini şöyle noktaladı: “En erken zamanda hayata geçirilmesi gereken ‘milli havayolu’ kurulmasıdır. Turizm Bakanlığı ile yaptığımız görüşmelerde bu talebimizi ilettik, görüşlerimizi bildirdik. Bayrak taşıyıcımız olduğu takdirde fiyat dengelenecektir.”
Özboğaç: Milli havayolu şart!
Kıbrıs Türk Otelciler Birliği  (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, turizm sezonu başlarken uçak seferlerinde azalmaya gidilmesini büyük bir üzüntüyle karşıladıklarını, hatta gelecek açısından korkuttuğunu söyledi. Ada ülkesi olan KKTC’de turizmin temel taşının hava taşımacılığı olduğunu belirten Özboğaç, milli havayolunun kurulmasının önemine değindi. ‘Tek çözüm milli havayolu kurulmasıdır’ diyen Özboğaç, kurulacak milli havayolunun eski mantıkla değil, yeni mantıkla işletilmesi ve iyi bir idare ile yönetilmesi gerektiğini belirtti. Özboğaç, Milli hava yolu kurulmasıyla şu an ki sıkıntıların ortadan kalkacağını belirtti.
 “Bilet fiyatları daha da artacaktır”
Özboğaç, “Atlas Global’in sefer azaltması demek, uçak bilet fiyatlarının da yukarı yönlü hareket edeceği anlamına gelir. Zaten uçak biletlerinin pahalı olduğundan şikâyet ediyorduk. Şimdi daha fazla edeceğiz. Koltuk arzının azalması demek, fiyatların da otomatik olarak yükselmesi demektir. Uçak sayısı azalınca da fiyatlara yansıyacak. Ben ülkeye gelecek olan turist sayısında ciddi miktarda azalma olacağını düşünüyorum. Acil önlem şart. En önemlisi de tekrar söylüyorum, ‘milli havayolu kurulmalı’ dedi.
Tolun: Bilet fiyatları cepleri daha da zorlayacak
KITSAB eski Başkanı Orhan Tolun ‘acil önlem’ çağrısında bulundu. Tolun, gerek Turizm Bakanlığı ile gerek turizmde örgütlü sivil toplum örgütleri ile sefer sayılarının, slotların artırılmasını konuştukları sırada, Atlas Global’in sefer azaltma haberini aldıklarını belirterek, ‘bilet fiyatları daha da uç noktalara çıkacak’ ifadelerini kullandı.
“KKTC turizmcisi için büyük talihsizlik”
Atlas Global’in kararını KKTC turizmcisi için büyük bir talihsizlik olarak niteleyen Tolun, turizm sezonu öncesi alınan bu kararın ülke turizmine büyük zararları olacağına dikkati çekti. Tolun, şunları kaydetti: “Keşke Atlas Global bu kararını Nisan başı değil de Ocak başı duyursaydı, ya da daha erken bir zamanda. En azından yaz sezonu öncesi, turizm sezonu öncesi önlem alınmış olunurdu. Daha erken bir bildirimde Turizm Bakanlığı, seyahat acenteleri, oteller başının çaresine bakardı. Şu an yaz sezonuna bilet almış vatandaşlar ‘ne olacak, nasıl olacak’ telaşında. Daha erken bildirselerdi böyle bir telaş yaşanmazdı, gerekli önlemler alınmış olurdu.” 
“Bizim milli havayoluna ihtiyacımız var”
KKTC’de milli bir havayolu şirketinin kurulmasına ihtiyaç olduğunu vurgulayan Tolun, toplum olarak artık adım atılması gerektiğini ve bir milli havayolu kurulması için çalışmaların en erken zamanda başlaması gerektiğini vurguladı. 
“Turizm olumsuz yönde etkilenecek”
Atlas Global’in kararının ülke turizmini olumsuz yönde etkileyeceğini belirten Tolun, “Keşke Atlas Jet hiç böyle bir karar vermeseydi. Biz bu yaz döneminde gelen turistte yüzde 15 artış bekliyoruz. İnşallah bu beklediğimiz artış gerçekleşir ve havayolunun kararı yüzünden sekteye uğramayız” dedi
Konu Meclis’in gündemine de geldi
Öte yandan konu dünkü Meclis Genel Kurulu’nda da gündeme geldi. UBP Milletvekili Resmiye Canaltay,  hükümetin Atlas jet konusunda hemen tedbir almasını istedi. Konunun, üniversitelere girecek çocukların tercihlerini bile etkileyecek ciddiyette olduğuna vurgu yapan Canaltay, hemen acil tedbir alınması gerektiğini kaydetti. Canaltay, Atlas jet ile ilgili söylemlerin ülke ekonomisine ciddi zarar vereceğini belirtti.
Atakan: Tamamen çekilme söz konusu değil
Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Tolga Atakan da, yapılan görüşmelerde Atlas Jet’in çekilme gibi bir durumu olmadığını sadece seferlerini azalttığı bilgisini aldıklarını vurguladı. 
Atakan, şunları söyledi:
“Atlas Jetin KKTC’den çekilmesi söz konusu değil. Haftalık 32 olan frekans sayısını 24’e indiriyorlar. Tabi bu firmanın kendi içinde yaşadığı bazı operasyonel nedenlerden kaynaklanıyor. 5 ile 6 uçağını bir charter anlaşması çerçevesinde chartere kaydırmasından dolayı sadece ülkemize özel de değil, Avrupa hattında 3, Asya hattında 7, Ortadoğu hattında da 2 tane destinasyona yaptığı seferleri tamamen kaldırdı. 
“Konuyu Ankara’da masaya yatıracağız”
Bakan Atakan, konunun ilerleyen günlerde Ankara’da masaya yatırılacağını kaydetti.
Atakan, “Farklı destinasyonlara, özellikle Türk Hava Yolları ve Türk Hava Yolları’nın alt markaları olan Anadolu Jet ve Sun Express’le çeşitli frekans artırımları hatta hiç uçulmayan destinasyonlara yeni uçuşlar konulması şeklinde bir çalışmamız var. Kendileri ile paylaşacağız. İlk görüşmemizde de bu yaklaşımımıza olumlu bir şekilde baktıklarını bize iletmişlerdi. Kısa bir süre içerisinde yeni frekans artırımları, yeni slot anlaşmalarıyla Atlas Global’den doğacak olası olumsuzluğu ortadan kaldırmayı hedefliyoruz” dedi.
Bilet fiyatları ne durumda?
Öte yandan Diyalog muhabiri, Atlas Global’in seferlerini azaltmaya gideceğini açıkladığı tarihten itibaren ortaya çıkan bilet fiyatlarını inceledi. Buna göre, Atlas Jet’in sefer azaltmaya gittiği 25 Nisan’dan itibaren İstanbul, İzmir ve Adana fiyatları şöyle: 
26 Nisan Perşembe
Lefkoşa-İstanbul Sabiha Gökçen/ Pegasus Havayolları/ tek yön/ tek kişi: 204,49 TL
Lefkoşa-İzmir/ Pegasus Havayolları/ tek yön/ tek kişi: 224,49 TL
Lefkoşa-Adana/ Pegasus Havayolları/ tek yön/ tek kişi: 185,99 TL
Lefkoşa-İstanbul Atatürk/ Türk Hava Yolları/ tek yön/ tek kişi/: 203 TL
27 Nisan Cuma -29 Nisan Pazar (Hafta Sonu Tatili)
Lefkoşa-İstanbul Sabiha Gökçen/ Pegasus Havayolları/ iki kişi: 745,96 TL
Lefkoşa-İzmir/ Pegasus Havayolları/ tek yön/ iki kişi: 1291,96 TL
Lefkoşa-Adana/ Pegasus Havayolları/ tek yön/ iki kişi: 815,96 TL
Lefkoşa-İstanbul Atatürk/ Türk Hava Yolları/ tek yön/ iki kişi /: 1023,92 TL

Akpınar: Yeni hava yolu çalışmamız sürüyor
Ayrıca Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü Serhat Akpınar’ın öncülüğünde yeni bir hava yolu oluşumuna yönelik çabalar olduğu bildirildi.
Bayrak taşıyıcı görev üstlenmesi hedeflenen havayolu şirketi hakkında Akpınar, “Havacılık ve pilotaj okulumuzun başarı ve istikrarlı gelişiminden almış olduğumuz enerji ile, uzun bir süredir konu üzerinde çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde, halkımızın karşısına bir seri cevaplandırılması gereken soru ile çıkacağız. Bu sorular, işlerliğe kavuşturacağımız,  gelecekteki organizasyonumuzun kurumsal adından, olası misyonlarına kadar ayrıştırılmış bir yelpazede yer alacak. Yani; geçmişte bayrak taşıyıcı olan Kıbrıs Türk Hava Yolları ve onun türevlerini ‘İngilizce’ söyleniş ve isimleri ile birlikte Ada insanımıza bir öngörü olarak sunup, fikirlerini alacağız” dedi.  

Güncelleme Tarihi: 11 Nisan 2018, 11:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474