banner564

Akdeniz’de Albatros Harekatı

Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Güney Kıbrıs açıklarında takibe aldığı gemiye uluslararası sularda operasyon düzenledi ve tam 13 ton toz esrar ele geçirdi

Akdeniz’de Albatros Harekatı
banner598
Türk Sahil Güvenlik ekipleri dün tarihi bir uyuşturucu operasyonuna imza attı. Sahil güvenlik ekipleri, uyuşturucu madde taşıdığı belirlenen Bolivya bandıralı gemiyi Güney Kıbrıs açıklarından itibaren takibe alarak uluslararası sularda operasyon düzenledi.
"Albatros Harekatı" ismi verilen operasyonda ilk belirlemelere göre gemide 13 ton toz esrar ele geçirildi. Gemide incelemeler devam ederken, bu harekat, Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği büyük operasyonlar arasındaki yerini aldı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Uyuşturucu ile Mücadele Daire Başkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, uyuşturucu ile mücadele polisleri, istihbari çalışmalar sonucunda deniz yolu ile Avrupa ülkelerine uyuşturucu madde taşımak isteyen suç örgütlerine yönelik etkin bir çalışma sürdürüyor.

Zulalarda 13,6 ton esrar bulundu
Bu kapsamda Suriye’deki bir limandan fazla miktarda uyuşturucu madde yüklenen geminin yola çıktığı bilgisini alan Türk polisi, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve ilgili kurumlarla da işbirliğine girerek, Libya Tobruk Limanı kuzeydoğusunda uluslararası sularda Bolivya bandıralı gemiye yönelik hava destekli operasyon düzenledi. Operasyonda, 13,6 ton toz esrar maddesi, değişik konteynerlere zulalanmış halde ele geçirildi.

Avrupa ülkelerine dağıtacaklardı
Kaynağının Suriye olduğu değerlendirilen toz esrar maddesinin preslenerek, Suriye’deki bir limanda konteynerler içinde zulalanarak gemiye yüklendiği, Avrupa ülkelerine dağıtılmasının amaçlandığı belirlendi.

Yabancı uyruklu 10 kişi gözaltına alındı
Operasyonda, gemide bulunan yabancı uyruklu 10 kişinin gözaltına alındığı, şüphelilerin söz konusu gemiyle Türkiye’ye doğru getirilmekte olduğu öğrenildi.
Türk güvenlik güçlerinin Akdeniz’deki olumsuz hava şartlarına karşın başarılı bir operasyon düzenlediği belirtildi.

Sahil güvenlik gerekeni yaptı
AA muhabirinin aldığı bilgiye göre ise, uluslararası sularda seyreden Bolivya bandıralı "Joudi" adlı ticari gemiyle yüklü miktarda uyuşturucu kaçakçılığı yapıldığı bilgisi alan Sahil Güvenlik Komutanlığı, ilgili bakanlıklarla iletişim kurdu.
Dışişleri Bakanlığınca, Bolivya hükümetinden operasyon için özel izin alınmasının ardından Türk Sahil Güvenlik ekipleri, Uyuşturucu ve Psikotrop Maddelerin Kaçakçılığına Karşı Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin 17. maddesi kapsamında bir uçak ve bir helikopterle havadan, "Umut" ve "Yaşam" gemileriyle de denizden operasyon başlattı.
"Albatros Harekatı" adı verilen operasyona, Emniyet Genel Müdürlüğüne bağlı narkotik ve özel harekat timleri de destek verdi. Güvenlik güçleri, Kıbrıs'ın güneyinden itibaren takibe aldığı gemiye, önceki gün sabah 05.00 itibarıyla, Türkiye'ye 322 mil, Libya kıyısına 35 mil, Tobruk Limanı'na 55 mil uzaklıkta, uluslararası sularda operasyon düzenledi.

Operasyon 5 saat sürdü
Saat 13.20'de son bulan operasyonda ateşli silah kullanmayan Sahil Güvenlik timleri, gemiye yangın söndürmede kullanılan basınçlı suyla müdahale etti. Yaklaşık 5 saat boyunca güvenlik güçlerine direnen gemi mürettebatı, gemiye çıkan Sahil Güvenlik Komutanlığı Özel Harekat timlerince teslim alındı.
Mürettebatı tarafından zarar verildiği için motorları çalışmayan gemi, römorkörle çekilerek Türkiye'ye getiriliyor.

Tarihe geçen operasyonlar
İlk belirlemelere göre 13 ton toz esrarın ele geçirildiği gemide incelemeler devam ederken, bu harekat, Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği büyük operasyonlar arasında yerini aldı.
En son 22 yıl önce Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından uluslararası sularda "Kısmetim-1" ve "Lucky S" adlı gemilere yönelik operasyonların yapıldığı, önceki günkü çalışmanın ise o tarihten bu yana Türkiye'nin uluslararası sularda gerçekleştirdiği "en büyük" operasyon olduğu öğrenildi.

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2016, 10:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474