banner564

Akıl hastası  sayılabilir

Ayrılma aşamasındaki eşine kızıp oğlunu bıçaklayarak öldüren Bilge Lord’un cinayet davasının seyri değişiyor

Akıl hastası  sayılabilir
banner598

 Suna ERDEN

Ayrılma aşamasında olduğu eşine kızıp oğlunu bıçaklayarak öldüren Bilge Lord Kunduracı’nın Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen cinayet davasının seyri değişti. 
Olayın ardından tutuklanan ve soruşturma aşamasında Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrolden geçirilen sanığa verilen ‘cezai ehliyeti var’ raporu geçerliliğini yitirme noktasına geldi.
Sanık avukatının, “Akli dengesi yerinde değil” iddiası ile ağır cezada yaptığı savunma ve adli psikiyatrist dinlenmesi talebi mahkeme tarafından reddedilse de Yargıtay, dün bu kararı bozdu. Yargıtay, sanık avukatı Mehmet Kaptan Bensen’in ağır cezada yaptığı taleplerini yerinde buldu.
Yargıtay, avukatın taleplerinin yeniden değerlendirilmesine emir verdi.

Savunmanın talepleri neydi?
Mehmet Kaptan Bensen, ağır cezada yaptığı savunmada sanığın olaydan önce üçü psikiyatrist, biri psikolog dört doktor tarafından muayene edildiğini, ağır akıl hastalarının kullandığı ilaçlardan kendisine reçete verildiğini belirtmişti. 
Bensen, sanığın olaydan önce ilaç kullanmaya başladığını, daha sonra vuku bulan olayın ardından ise kan tahlillerinde ağır akıl hastalarının kullandığı ilaç bulunduğunu ifade etmişti. 
Bensen,  olaydan önce ağır ilaçlar kullanan, akıl sağlığı yerinde olmayan sanığın suçu işledikten sonra Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde kontrol edildiğini ancak oradaki doktorların toplum baskından korktukları için Lord’a cezai ehliyeti olduğuna dair rapor verdiklerini savunmuştu.
Bensen, sanık ile ilgili ön duruşmalarda ise ağır ilaçlar kullanıldığına dair üç polisin ifade verdiğini belirtmişti. Bensen,  sanığın davayı anlama farkındalığı olmadığını da öne sürmüştü.
Bensen, davaya adli psikiyatrist atanmasını ve mahkemede dinlenmesini talep etmişti.

Ne olmuştu?
Ağır ceza mahkemesi, savunmanın taleplerini reddetmiş, bunun üzerine Bensen istinafa başvurmuştu.  Yargıtay, savunmanın istinaf talebini değerlendirdikten sonra dün kararını açıkladı. Yargıtay Ceza, sanığın davayı, aleyhine getirilen suçlamaları anlayıp anlamadığına ilişkin savunmanın istediği tanıkların dinletmesine olanak sağlanmasına karar verdi. Dava, Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülmeye devam edilecek.

Bundan sonra ne olacak?
Ağır Ceza Mahkemesi, sanığın akıl sağlığı, anlama yetisi ve savunmanın istediği tanıklarının dinlenip dinlenmeyeceğine dair yeniden karar üretecek. Mahkeme,  durumu yeniden değerlendirip, savunmanın talepleri doğrultusunda istenilen tanıkları dinledikten sonra yeni bir karar verecek.
Eğer adli psikiyatristlerin dinlenmesinden sonra mahkeme, sanığın davayı anlama, ithamın farkında olmak gibi yetilerinin olmadığına kanaat getirirse sanık ile ilgili yargı süreci değişecek. Sanık ‘Akıl hastası’ muamelesi görecek ve ona göre cezai sorumluluktan muaf olacak.  Sanığın hapis yerine akıl hastanesinde kalması yönünde karar verilecek. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473