banner564

Akıncı: UNMAS devreye sokulsun

New York dönüşü açıklamalarda bulunan Akıncı, Çözüm konusundaki vizyonlarının paylaşılıp teyit edilmesinin ötesinde Ban’dan somut bir de talepleri olduğunu söyledi

Akıncı: UNMAS devreye sokulsun
banner598
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un daveti üzerine gittiği New York’tan dün döndü. 
Akıncı’yı Ercan Havalimanı’nda Cumhuriyet Meclisi Başkan Yardımcısı Ünal Üstel, Başbakan Yardımcısı Menteş Gündüz ve Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Gürdal Hüdaoğlu karşıladı. 
Akıncı, havalimanında yaptığı açıklamada Ban ile gerçekleştirdiği görüşmede Kıbrıs Türk toplumunun, başlatmış olduğu çözüm bulma çabalarını bıkmadan sürdüreceğini ve çözüm vizyonunu bir kez daha paylaşma fırsatı bulduklarını söyledi. 
Çözüm konusundaki vizyonlarının paylaşılıp teyit edilmesinin ötesinde Ban’dan somut bir talepleri olduğunu kaydeden Akıncı, Rum tarafının bildirdiği mayın tarlalarının tespiti ve temizlenmesi konusunda BM’nin uzman kuruluşu UNMAS’ın devreye sokulmasını istediklerini ve Ban’ın bu konuda duyarlı davrandığını söyledi. 
Akıncı “11 Şubat 2014 tarihinde iki liderin gerçekleştirdiği çerçeve anlaşmasına bağlılığımızı ve sürece katkı koymaya hazır olduğumuzu her zamanki gibi ifade ettik” dedi. 
Ban’ ın sözlerinden, Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası ortaya çıkan pozitif ortamdan oldukça etkilendiği sonucuna vardıklarını kaydeden Akıncı, ortadan bulunan bu fırsat penceresinin kapatılmaması ve bu fırsat penceresinden biran önce çözüme ulaşılmasını desteklediği gözleminde bulunduklarını söyledi. Akıncı, BM Genel Sekreteri Ban’ın sürece bağlılığını bir kez daha dile getirdiğini ve tarafların yakın diyalog içinde çalışacağı yönünde görüş ortaya koyduğunu söyledi. Akıncı “çok olumlu bir atmosfer içinde gerçekleşti” dedi. 

“Nami, önemli temaslar yaptı…”
Cumhurbaşkanı Akıncı, uluslararası barış enstitüsündeki yuvarlak masa toplantısına konuşmacı olarak katılıp soruları yanıtladığını kaydetti. Akıncı “Kıbrıs Türk halkının haklarını koruyarak eşitlikçi çözümü olan bağlılığını anlatma fırsatı bulduk” diye konuştu. 
Cumhurbaşkanı Akıncı ayrıca Türkiye’nin BM daimi temsilciliğinin de kendileriyle yakından ilgilendiğini kaydetti. 
Cumhurbaşkanı Akıncı, New York’a beraber gittiği Müzakereci Özdil Nami’nin de yararlı temasları olduğunu ve BM Güvelik konseyi daimi üyesi 5 ülkenin temsilci yardımcıları ile görüştüğünü belirtti. 

Liderler, Limasol’da tiyatro izleyecek
Cumhurbaşkanı Akıncı bugün gece de Limasol’da Yaşar Ersoy un sahneleyeceği bir tiyatro oyununu Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiadis ile birlikte izleyeceklerini söyledi. 
Akıncı, topluma olumlu bir mesaj vermeye amaçladıkları bur tür kültürel bir etkinliği önümüzdeki günlerde Kuzeyde de tekrarlayacaklarını ve liderlerin yeniden sosyal bir etkinlikte bir araya geleceğini belirtti. 
Akıncı, “temennimiz iki kesimli iki toplumlu, tarafların siyasi eşitliğine saygı gösteren, tarafların güvenliğini içerecek, herkesin barış ve huzur içinde yaşayabileceği, özellikle gelecek kuşakların artık belirsizlikten kurtulacağı ve Kıbrıs Türk halkının uluslararası hukukun bir parçası olacağı yeni bir döneme girmektir. Tüm çabalarımız bu doğrultudadır. New York’ta yaptığımız temaslar da bu çalışmanın bir parçası olarak algılanmalıdır” şeklinde konuştu. 

Müzakereciler görüşecek
Öte yandan Kıbrıslı Türk Müzakereci Özdil Nami ile Rum Müzakereci Andreas Mavroyannis, Kıbrıs sorununa çözüm bulma amacıyla sürdürülen müzakereler kapsamında bugün bir araya gelecek.
Ara Bölge’de bulunan Ledra Palace Otelde yer alacak olan görüşme saat 09.30’da başlayacak.

Güncelleme Tarihi: 08 Haziran 2015, 09:29
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474