banner564

Al-Ver süreci başlayacak

Anastasiadis ile dün new York’ta görüşen ABD Dışişleri Bakanı Kerry’nin, yıl sonundan önce adaya gelerek, liderleri cesaretlendireceği bildirildi

Al-Ver süreci başlayacak
banner598
   ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, yıl sonundan önce adaya gelerek, Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili müzakere sürecinde aktif rol oynayacağı bildirildi. Rum lideri Nikos Anastasiadis’in, dün New York’ta Kerry ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında bir açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, ABD’nin sürece katkı koymak istediğini bildirdi.
   Hristodulidis, Kerry’nin ziyareti konusunda kesin bir tarih vermezken, yıl sonundan önce önemli gelişmelerin yaşanacağını ima etti. Rum basını ise adada al-ver sürecinin başlayacağı kasım ayında Kerry’nin Ankara-Atina ve Lefkoşa’yı ziyaret edeceğini açıkladı.   
   Haftalık Kathimerini haberi “John Kerry Kasım’da Lefkoşa-Ankara-Atina’da... Öngörülemez Erdoğan ABD’yi Kıbrıs Sorunu, Suriye ve Kürt Meselesinde Endişelendiriyor” başlığıyla manşete çıkardı.
   ABD’nin, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis arasındaki müzakereler iyi gitse de, “öngörülemez” bulduğu TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “her şeyi bozabileceğine inandığı” iddia edildi. Gazete bu sebeple, Türkiye’de 1 Kasım’da yapılacak seçimlerin ardından Dışişleri Bakanı John Kerry’nin, Kıbrıs sorunuyla birlikte Suriye ve Kürt meselesi gündemiyle, Ankara-Atina-Lefkoşa üçgenini ziyaret etmesine karar verildiğini kaydetti. 
   Anastasiadis’in BM Genel Kurulu için gittiği ABD’de, tek bir mesaj; Türkiye’ye baskı yapılması mesajını vermekte olduğunu hatırlatan gazete müzakerelerde uzlaşılanların “Türkiye’nin baskısıyla” alaşağı edilmesinin Rum Yönetimi’ni kaygılandırdığına vurgu yaparak özetle şunları aktardı:
   “Müzakerelerde Mustafa Akıncı tarafından bazı caymalar oldu ancak Başkan Anastasiadis onu suçlamak yerine Kıbrıslı Türk liderin tavrı hakkında destekleyici ve sıcak konuşuyor. Türkiye hakkında kaygı yaratan ikinci bir konu daha var; garantiler konusu. Kıbrıslı Rum bir kaynak ‘garantiler konusunda Türk tavrının netleşmeye başlaması, tamamen sona bırakılmaması gerek’ vurgusunu yaptı.”
   Akıncı-Anastasiadis görüşmelerinin çok daha yoğun olacağı Kasım ayı, anlaşmazlıkların görüşülmesine başlanacağından, prosedürün gelişimi açısından belirleyici olacak. Şu anda liderler anlaşmazlık olan belirli konularda yüz yüze görüşüyor. 
   Aynı kaynak ‘bugüne kadar liderler müzakereleri siyasi açıdan, yani direktif vererek yönlendiriyordu. Şimdi daha çok başrol üstlenecekler, yani müzakereleri kendileri ele alacaklar’ dedi. 

New York görüşmesi

   Bu arada New York’ta bulunan Rum lideri Nikos Anastasiadis dün ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban ki Moon ile görüştü.
   Rum Hükümet Sözcüsü Hristodulidis, her 2 görüşmede Kıbrıs sorununun ele alındığını belirtirken, Dışişleri bakanı Kerry’nin yıl sonundan önce adaya gelerek önemli temaslarda bulunacağını açıkladı.
   Anastasiadis, söz konusu görüşmede ABD hükümetinin, Türkiye üzerinde baskı kullanmasını ve müzakere sürecinde ileri adımların atılmasını istedi.

Güncelleme Tarihi: 28 Eylül 2015, 10:00
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474