banner564

Analar yardıma hazır

Ankara’da buluşan Türkiye ve Yunanistan Dışişleri Bakanları, müzakerelerde Kıbrıslı Türkler ile Rumları çözüm için cesaretlendireceklerine vurgu yaptı

Analar yardıma hazır
banner598
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias arasında dün Ankara'da yapılan görüşmede Kıbrıs sorunu da ele alındı.
Çavuşoğlu, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda, Türkiye ve Yunanistan olarak adadaki iki lideri ve iki tarafı teşvik etme konusunda kararlı olduklarını belirterek, “Onlara yardımcı olmamız gerekiyor” dedi. 
Kocias da, “Kıbrıs konusunda bir fırsatla karşı karşıyayız” diyerek, Kıbrıslı Türklerin ve Rumların haklarını güvence altına alabilen bir Kıbrıs'tan yana olduklarını belirtti.
Çavuşoğlu, heyetler arası görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, Kıbrıs sorununun çözümü konusunda da ortak iradenin mevcut olduğunun altını çizdi.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"15 Mayıs'ta müzakerelerin yeniden başlayacak olmasından büyük bir mutluluk duyuyoruz. Türkiye ve Yunanistan olarak adadaki iki lideri ve iki tarafı teşvik etme konusunda kararlılığımız var. Onlara yardımcı olmamız gerekiyor. Adada iki tarafın, iki liderin 11 Şubat 2014 ortak deklarasyonu temelinde iki kurucu devletin oluşturacağı bir federasyon sistemi içinde müzakerelere devam etmesi ve kalıcı bir çözüme ulaşılması konusunda her zamankinden daha fazla kararlılığımız var. Kıbrıs Rum kesimi ve Yunanistan'da da aynı kararlılık olursa bu yıl içinde adada kalıcı bir barış ve çözüme ulaşabileceğimizi de söylemek isterim."

Kocais: İki halkın hakları güvencede olmalı
"Kıbrıs konusunda bir fırsatla karşı karşıyayız" diyen Kocias da adada yaşayan Kıbrıslı Türklerin ve Rumların haklarının güvence altına alınması gerektiğini söyledi.
Kocias, Kıbrıs'ın bütün ülkelerle dostluk ve işbirliği ilişkileri içinde olmasını arzu ettiklerini belirterek "Türkiye ve Yunanistan'la iyi ilişkileri olan ve garantör güçlere ihtiyacı olmayan bir Kıbrıs ortaya çıksın. Kıbrıslı Türklerin ve Rumların haklarını güvence altına alabilen bir Kıbrıs'tan yanayız" şeklinde konuştu.
Kocias, "Ege ve Kıbrıs'ta çözümün desteklenmesi sonucu bölgede esecek olumlu rüzgarların, Türk-Yunan ilişkilerine ve bütün bölge ülkelerine ilham kaynağı olmasını temenni ediyoruz" dedi.
Kıbrıs'taki müzakerelere ilişkin soru üzerine "Biz Kıbrıs sorununun doğru bir şekilde çözülmesini temenni ediyoruz" diyen Kocias, "Kimsenin bize bir şeyler dayatmasını ya da müzakerelere baskı yapmasını istemiyoruz. Akıncı'nın seçilmiş olması da önemli bir fırsat. Akıncı, Kıbrıs ruhunu barındıran bir şahsiyet. Kıbrıs sorununun çözülmesi, bölgedeki birçok sorunun çözülmesine de yardımcı olacaktır" diye konuştu.

Güncelleme Tarihi: 13 Mayıs 2015, 09:30
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473