banner564

Arada uçurum var

Güneyde 1 litre süte 1,5 litre mazot, kuzeyde ise 3 litre süte 1 litre mazot alındığını açıklayan hayvan üreticileri eyleme gidiyor

Arada uçurum var
banner598
İbrahim DİRAN
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, süt ve akaryakıt fiyatlarıyla hayvancıya verilen destek sisteminde, hayvancı lehinde iyileştirme yapılmadığı gerekçesiyle 9 Kasım Çarşamba günü Lefkoşa’da süresiz araçlı eylem başlatacağını duyurdu.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği, “süt üretim maliyetlerini düşürecek önlemlerin alınmasını; koyun ve keçi sütüne alım garantisi verilmesi ve fiyat iyileştirilmesine gidilmesini; arpa fiyatlarına zam yapılmamasını; hayvancılar için renkli yapıt uygulaması başlatılarak, yarı fiyata satılmasını; Türkiye’den temin edilen suyun hayvancıya 1.5 TL’ye verilmesini” istiyor.
Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, birlik binasında dün düzenlediği basın toplantısında, sektörün sorunlarını çözme yönünde Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı ve Maliye Bakanlığı ile defalarca görüşme yaptıklarını ancak bir şeyin değişmediğini söyledi.

“Hükümet hayvancıyı bitirecek”
Hükümete, “hayvancıyı bitirme düşüncesinde olma” eleştirisinde bulunan Naimoğulları, yapılan zamlara dikkat çekti. Akaryakıt fiyatına litre başında 9 ayda 60 kuruş zam yapılırken, sütün litre fiyatının Şubat 2016’da 1.48 TL’den 1.20 TL’ye çekildiğini kaydeden Naimoğulları, bazı beldelerde Türkiye’den temin edilen suyun hayvancıya litresi 5-6 TL’den satıldığını ve bunun sonucunda aylık su gideri 5 bin TL’ye ulaşan yetiştirici olduğunu savundu.
Naimoğulları, “Dokuz ayda 60 kuruş akaryakıta zam yapan bir hükümet, ekim dönemine gelindiği bu günlerde akaryakıta 9 kuruş daha zam yapıyor. Böyle bir düşüncesizlik olamaz? Bu hayvancının tarlasını nasıl süreceğini ayakta nasıl duracağını düşünmediniz mi?” dedi.

Hayvancı nasıl arpa alacak?
Doların Türk Lirası’na karşı değer kazanması nedeniyle arpa fiyatının arttırılması yönünde çalışmalar bulunduğunu ileri süren Naimoğulları, “3 bin 500 küçük baş ve bin 500 büyükbaş hayvancının nasıl arpa alacağını düşünmüyor musunuz” diye sordu.
Toprak Ürünleri Kurumu’nda arpa bulunmadığını iddia ederek, arpa ithalatı hakkını sadece TÜK’e verilmesini eleştiren Naimoğulları, hayvancıya 2015’den kalma ilaçlı arpanın satılmasının düşünüldüğünü ileri sürdü.

Naimoğulları, Güney-Kuzey farkına dikkat çekti
Son zamlar öncesi bir litre sütün maliyetinin 1.74 TL olduğunu ancak hayvancının bu sütü Süt Endüstrisi Kurumu’na 1.20 TL’den vermek zorunda bırakıldığını belirten Naimoğulları, Güney Kıbrıs’ta bir litre süt ile 1.5 litre mazot, KKTC’de ise 3 litre süt ile 1 litre mazot alınabildiğini savundu.

Birliğin talepleri
Mustafa Naimoğulları, süt üretim maliyetlerini düşürecek önlemlerin alınmasını; koyun ve keçi sütüne alım garantisi verilmesi ve fiyat iyileştirilmesine gidilmesini; arpa fiyatlarına zam yapılmamasını; hayvancılar için renkli yapıt uygulaması başlatılarak yarı fiyata satılmasını ve Türkiye’den temin edilen suyun hayvancıya 1.5 TL’ye verilmesini istediklerini kaydetti.

Güncelleme Tarihi: 03 Kasım 2016, 06:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473