banner564

Arap saçı

Abzer Fırat serbest bırakıldı, kardeşi Mahmut Fırat gözaltına alındı, tutukluğu uzatılan Bilay Çetereisi’nin avukatı ise ise 3 milyonluk soygunun hükümet tarafından yapıldığını savundu

Arap saçı
banner598
Çiğdem AYDIN
   Kooperatif Merkez Bankası’na ait 3 milyon TL’nin, silahlı ve maskeli iki kişi tarafından soyulmasının ardından 12 gün geçtiği halde, gerçek durum tam olarak aydınlığa kavuşamadı.
   Polis, dünkü duruşmada 30 Temmuz’dan bu yana poliste tutuklu bulunan Bilay Çetereisi ve Abzer Fırat için 8’er gün ek tutukluluk talebinde bulundu. Ancak; Abzer Fırat hakkında ortaya yeterli delil konmadığı için serbest bırakılması emri verilirken, Bilay Çetereisi’nin tutukluluğu 8 Ağustos Cuma gününe kadar uzatıldı.
   Abzer Fırat’ın serbest bırakılması nedeniyle mahkeme önünde sevinç yaşayan ailesi, dün akşam ikinci bir gözaltı olayı yaşadı. Bu kez Abzer’in kardeşi Mahmut Fırat polis tarafından gözaltına alınarak sorgulandı. Mahmut Fırat’ın, olayla bağlantılı olduğuna inanılan kişilerle birçok telefon görüşmesi yaptığı iddia edildi. 
   Güzelyurt Kaza Mahkemesi’nin dünkü duruşmasında polis, yurt dışına kaçan Mustafa Çetereisi hakkında birçok delil ortaya koydu. Ancak, Bilal Çetereisi’nin avuklatı Menteş Aziz, müvekkilinin akli dengesinin bozuk olduğunu iddia etti. Aziz ayrıca iddia edildiği gibi bir soygunun yapılmadığını, 3 milyonluk soygun olayının hükümet tarafından işlendiğini öne sürdü.

Mahkeme etafında güvenlik had safhadaydı
Güzelyurt’ta dünkü duruşma öncesinde polis, mahkeme binasının etrafında geniş güvenlik önlemleri aldı. Kamuoyunun sonucunu merakle beklediği dünkü duruşmada, mesele ile ilgili yeminli şahadet veren Polis Müfettişi Numan Örü, zanlılar Bilay Çetereisi ve Abzer Fırat’ın, “Silahlı soygun”, “Kanunsuz silah taşıma”, “Kanunsuz patlayıcı madde taşıma”, “Kasti hasar” ve “Şiddet tehdidi” suçlarından methaldar olduklarını söyledi. 

Müfettiş Örü, soruşturmanın detaylarını aktardı
Örü, 24 Temmuz’da Mevlevi Kavşağı’nda meydana gelen ve Kooperatif Merkez Bankası’na ait üç milyon TL paranın çalınmasıyla ilgili başlatılan soruşturma hakkında mahkemeye geniş bir sunum yaptı. Soruşturma kapsamında para bulmak için Türkiye’den iki adet köpek ve uzman ekip getirildiğini ifade eden Örü, ayrıca Polis Genel Müdürlüğü’nün mesele ile ilgili olarak özel bir ekip kurarak, gerek aranan silah, gerekse paraların bulunması için Aydınköy, Bostancı, Doğancı ve Güneşköy’de 18 ayrı evde, birçok ahıl, su kuyusu, garaj, arı kovanları ve arazilerde arama yapıldığını söyledi. 

“Mustafa Çetereisi İngiltere’de...”
Örü, yapılan aramalar sırasında halen aranmakta olan ve İngiltere’de olduğu tespit edilen zanlı Mustafa Çetereisi’nin kalmış olduğu ikametgahın garajında bulunan, DT 574, MG 260, EC 955 ve HN 782 plakalı araçların emare olarak alındığını, ayrıca evin yine garajında yapılan aramada, soygunda kullanıldığı düşünülen kıyafetler yanmış vaziyette, bulunduğunu söyledi. 

“Birçok emareye ulaşıldı...”
Mustafa Çetereisi’nin yine evinin garajında yapılan aramada, soygunda paraların bölgede gömülmesinde kullanıldığı düşünülen bir adet kürek ve kazmanın da emare olarak alındığını mahkemeye aktaran Örü, zanlının soygunda kullanılan aracın camlarını filmlemek için kullandığı siyah renk film ve koli bandının da emare olarak alındığını söyledi. 

“Bilay, suçu işlediğini kabul etti...”
Birçok emarenin bulunmasına karşın ve zanlı Bilay Çetereisi’nin vermiş olduğu iki gönüllü ifade de, suçu işlediğini kabul ettiğini, diğer kayıp zanlılar Rıfat Fırat ile Mustafa Çetereisi’nin de soygunda bağlantısı olduğuna dair ifade bulunduğunu söyleyen Örü, halen daha üç milyon TL’nin ve soygunda kullanılan tabancaların bulunamadığını aktardı. 

Menteş Aziz’den çok konuşulacak iddialar
Polis Müfettişi Numan Örü’nün şahadetinin ardından, zanlı Bilay Çetereisi’nin avukatı Menteş Aziz söz aldı. Aziz, müvekkilinin akli dengesinin bozuk olduğunu ve polis tarafından alındığı iddia edilen gönüllü ifadesinin dayak zoruyla temin edildiğini öne sürdü. 

“Polis hayali operasyon yapıyor...”
Polisin “Hayali bir operasyon” sürdürdüğünü söyleyen Aziz, mahkemeye işlenmiş olduğu söylenen soygunun aslında yapılmadığını, söz konusu arandığı söylenen üç milyon TL paranın da hükümet tarafından işlenen bir soygun olduğunu söyledi. 

Zeki: “Abzer Fırat hakkında somut delil yok...”
Abzer Fırat’ın avukatı, Osman İlter Zeki ise, müvekkili olan Abzer Fırat aleyhinde polis müfettişinin vermiş olduğu hiçbir şahadet bulunmadığını, müvekkilinin olayla bağlantısı olduğunu gösteren somut hiçbir delilin bulunmadığını söyleyerek, zanlı Fırat’ın serbest bırakılmasını mahkemeden talep etti. 
Verilen şahadetin ardından İddia Makamı Başsavcılık adına son sözleri aktaran Savcı, işlenmiş olan soygunun, dünyada ender görülen bir cinsten olduğunu, henüz aranan paraların bulunamadığını ve emarelerin tespit edilmesi gerektiğini söyledi. 

Sertbay: Fırat derhal serbest bırakılsın
Güzelyurt Kaza Mahkemesi Başkanı İlker Sertbay, huzurunda verilen beyanları ve şahadeti değerlendirerek, zanlı Bilay Çetereisi hakkında soruşturma subayının mahkemeye getirmiş olduğu şahadetin tutuklu kalması için yeterli görüldüğünü ve 8 Ağustos Cuma günü saat 11’e kadar tutuklu kalmasına emir verdi. Zanlı Abzer Fırat’ın aleyhine ise “Tek bir kelime bile şahadet getirilmediğini” söyleyen Yargıç İlker Sertbay, zanlı Fırat’ın derhal serbest bırakılmasına emir verdi. 

Abzer Fırat, Diyalog’a konuştu...
Abzer Fırat, ise serbest kalışın ardından yaklaşık  bir buçuk saat boyunca Güzelyurt Adli Şube’de kendi gönlü ile ifade verdi. Diyalog Gazetesine konuşan Abzer Fırat, olayın şokunu yaşadığını olayla bir bağlantısı olmadığını , bütün resmi belgelerinin (Kimlik, pasaport, ehliyet vs.. ) kendisinde olduğunu, fakat yurt dışına çıkış yapmayacağını ifade etti. Çocuğunu  çok özlediğini belirten Abzer Fırat, “evladıma sarılmaya gidiyorum” dedi.

Güncelleme Tarihi: 05 Ağustos 2014, 10:34
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474