banner564

‘Bedel ödemeye hazırız’

Cumhurbaşkan Yardımcısı Oktay “Ada'nın tek sahibi olduğunu zanneden Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk'ünü hiçe sayan yaklaşımlarına göz yummayacağız” dedi

‘Bedel ödemeye hazırız’
banner598

   Ankara’da Başbakan Tufan Erhürman ile görüşen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, doğal zenginlikler konusunda Rum tarafını bir kez daha uyardı. “Ada'nın tek sahibi olduğunu zanneden Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk'ünü hiçe sayan yaklaşımlarına göz yummayacağız” diyen Oktay, bu konuda gerekirse bedel ödemeye hazır olduklarını söyledi.

   Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yer alan yemekli toplantıda, Ekonomik ve Mali İşbirliği Protokolü ele alındı.
    Öte yandan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Konferans Salonu'nda düzenlenen Kıbrıs Barış Harekatı Milli Mücadele Madalyaları Tevcih Töreni'nde yaptığı konuşmada, 1974'te gerçekleşen Kıbrıs Barış Harekatı'nda canını ortaya koyan mücahit gazilerle milli mücadele madalyası tevcihi vesilesiyle bir arada olmaktan bahtiyarlık duyduğunu belirtti.
Oktay, gaziler ve yakınlarına, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın muhabbet ve selamlarını iletti.
"1974'te, Kuzey Kıbrıslı kardeşlerimizin adadaki mevcudiyetine kastedenleri akamete uğratan kahraman mücahitlerimizin bizdeki yeri çok farklıdır" diyen Oktay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sizler, Kıbrıs Türkleri ile Türkiye'nin ezeli gönül birlikteliğinin canlı tanıkları, kıymetli taşıyıcılarısınız. Kıbrıs Türk halkının varoluş mücadelesi, huzuru, güvenliği ve esenliği için gözünüzü kırpmadan cepheye koşup gazilik mertebesine eriştiniz. Kararlı mücadeleniz sonucunda kurulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bugün, Ada'nın kurucu ve eşit iki parçasından biridir. Hak ve eşitlik mücadelesinde nice badireler atlatan ve birçok zorluğa göğüs geren Kıbrıs Türk’ünün sabrı ve dirayeti, bizler için gurur kaynağıdır. Bizler canımızla kanımızla Kıbrıs Türkü'nün her zaman yanında durduk, durmayı da sürdüreceğiz. Anavatan ve garantör Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da omuz omuza birlikte çalışmaya devam edecektir. Kıbrıs, bizim milli davamızdır."

Hedef güvenlik ve refahın garanti altına alınması
Oktay, hedeflerinin Kıbrıs Türk’ünün siyasi eşitliğinin sağlanması ve Ada'daki meşru haklarının, güvenliğinin ve refahının garanti altına alınması olduğunu vurguladı.
Oktay, bu hedef doğrultusunda, geçmişten bu yana yapıcı fikirler ve yöntemlerden yana gayret ve tutum sergilemekte olduklarına işaret etti.

"Bedel ödemeye her zaman hazırız"
"Türkiye, Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarının tüm Ada halkının refahının artması için bir fırsat olarak kullanılması gerektiğini her zaman savunmuştur, savunmaya devam edecektir" ifadesini kullanan Oktay, "Rum tarafı, tek yanlı yaklaşımlarıyla, doğal kaynakları da paylaşma niyetinde olmadığını açıkça ortaya koymaktadır. Ada'nın tek sahibi olduğunu zanneden Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk'ünü hiçe sayan yaklaşımlarına göz yummayacağız. Türkiye'nin ve Kıbrıs Türk halkının Doğu Akdeniz'deki meşru hak ve menfaatlerini her zaman korumaya devam edeceğiz. Bu vurgulamanın ne anlama geldiğini anlamak isteyen varsa gelsin buradaki manzaraya baksın. 45 yıl önceki duruşumuz neyse, 45 yıl sonra da duruşumuzda zerre fark yok. Bedel ödenmesi gerekirse o bedeli ödemeye her zaman hazırız." değerlendirmesinde bulundu.
Oktay, Kıbrıs Türk halkının dünyayla bütünleşmesi ve önündeki engellerin kaldırılmasının uluslararası toplum için de bir yükümlülük olduğunun altını çizdi.
Türkiye olarak sadece Kuzey Kıbrıs konusunda değil, uluslararası toplumu ilgilendiren tüm konularda, yapıcı katkılar sağlayarak, ortak anlayış ve ortak akla dayanan çözümlerden yana olduklarını anlatan Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğindeki çok yönlü dış politikanın onurlu bir duruşa ve güçlü ilkelere dayandığını bildirdi.
Hayatlarını kaybeden gazileri ve aziz şehitleri rahmet ve minnetle yad eden Fuat Oktay, "Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Milli Mücadele Madalyaları'nın, KKTC ve Türkiye arasındaki gönül birliğinin nişanesi olması ve bir vefa sembolü olarak nesilden nesile gururla, kıvançla aktarılmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı. 

Erhürman’dan Saraç’a ziyaret
Öte yandan Başbakan Tufan Erhürman, Türkiye Cumhuriyeti Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç ile görüştü. 
Ankara'da KKTC Büyükelçiliği’nde yer alan görüşmede, KKTC yüksek öğretimi ele alındı.  Ankara temaslarını tamamlayan Başbakan Erhürman ve beraberindeki heyet dün akşam yurda döndü.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474