banner564

Belediye 70 bin TL tazminat ödeyecek

Gönyeli’de inşaatı ara emriyle durdurulan alt-üst geçit projesiyle ile ilgili dava sonuçlandı

Belediye 70 bin TL tazminat ödeyecek
banner598

 Suna ERDEN

Gönyeli’deki alt geçit davası karara bağlandı, mahkeme yıkım ve projeyi engelleyen talepleri reddetti.
Mehmet Şenol ve Ahmet Şenol’un, evlerinin önüne 5 metrelik duvar inşa edilmesi nedeniyle gayrimenkullerinin anayola giriş- çıkışının engellendiği, her evin 500 bin sterlin değerinden 50 bin Sterlin değerine düştüğü gerekçesiyle açtığı 2 milyon 500 bin Sterlin tutarındaki tazminat davası yargıdan döndü. 
Lefkoşa Kaza Mahkemesi’nde görüşülen davada hem tazminat hem de yıkım talebi reddedildi.
Mahkeme, mülklerin değer kayıpları olduğunun ispatlanamadığına hüküm verdi.
Mahkeme, Gönyeli Belediyesi’nin davacılar Mehmet Şenol ve Ahmet Şenol’a toplamda 70 bin TL tazminat ödemesine emir verdi.  Mahkeme, bu tutarın 50 bin TL’sinin özel “rahatsızlık” tazminatı, 5 bin TL’sinin projenin inşası aşamasında davacıların arazisine tecavüz edilmesi ve bu haklarını dikkate almadığı gerekçesiyle ağırlaştırıcı unsur olarak Gönyeli Belediyesi’ni 15 bin TL ve toplamda 70 bin TL tazminat ödemesine emir verdi. 
Mahkeme, davalıların ayrıca 20 bin TL’lik mahkeme masrafları ödenmesine, davacıların ise devlet aleyhine olan davayı kaybettiklerinden 10 bin TL tazminat ödemesine karar verdi. 
Davanın karara bağlanmasıyla, Gönyeli alt-üst geçidi projesinin önündeki engel de kalktı.

Benli: Çalışmalar yeniden başlayacak
Gönyeli Belediye Başkanı Ahmet Yalçın Benli, Gönyeli modern alt ve üst geçit projesinde yeniden çalışmaya başlayacaklarını söyledi.
Benli, yaptığı yazılı açıklamada, Gönyeli'de trafik yol güvenliğini artırmak ve trafik yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla başlattıkları “Gönyeli Alt ve Üst Geçit Projesi”nin bazı çevrelerin yargıya başvurması sonucu 10 aydır kesintiye uğradığını anımsattı.
Yargı kararının, yıkım ya da projenin engellenmesi yönündeki tüm taleplerinin reddedildiğini ifade eden Benli, projelerinin önündeki engellerin tümüyle ortadan kalktığını söyledi.
Ahmet Benli, konuyla ilgili açıklamasında, modern alt ve üst geçit projesiyle birlikte kapsamlı çevre düzenlemesi için yeniden çalışmaya başlayacaklarını ifade ederek, bu süreçte trafik akışında yaşanan sıkıntıyı en erken zamanda ortadan kaldıracaklarını kaydetti.

“Herkesin sabrına teşekkür ederim”
Benli, “İlgili yolu kullanan herkesin sabrına, güvenine, anlayışına teşekkür ediyoruz” dedi.
Ahmet Yalçın Benli, proje hakkında bilgi vererek, Nisan 2018’de 5 milyon TL bir yatırım bütçesiyle başlattıkları projenin, tümüyle toplum yararına ve mühendislerinin titiz çalışması sonucu ortaya çıktığını ifade etti.
Benli açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Projemizin tamamlanması ile birlikte kentimize yaraşır çağdaş bir düzenlemeyle trafik yol güvenliğini çok daha ileriye taşıyacak; araç, yaya ve bisiklet ulaşımı için imkânları geliştireceğiz.”

Eylemlere neden olmuştu
Dava süreci nedeni ile proje yapım çalışmaları durdurulmuş, Güzelyurt Eylem Komitesi, üst geçit projesinin yarattığı mağduriyeti protesto etmişti. Davanın uzamasından yakınan vatandaşlar, Güzelyurt’tan Lefkoşa’ya gelişlerde sorunlar yaşadıklarını ifade etmişti. Vatandaşlar, Aralık ayı 2018 tarihinde iki kez Gönyeli Alt ve Üst Geçit Projesi”nin olduğu yerde eylem yapmıştı.  

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474