banner564

Belediyeler güçlenecek

Türkiye ile KKTC arasında imzalanan Ekonomik Protokol, İlahiyat Koleji’nin Ankara’ya bağlanmasını öngörmüyor

Belediyeler güçlenecek
banner598

Raif DOĞRU
Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ile Başbakan Ersin Tatar tarafından imzalanan 2019 Yılı Ekonomik Protokolü’nde İlahiyat Koleji’nin Ankara’ya bağlanmasına ilişkin herhangi bir maddenin bulunmadığı öğrenildi. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; önümüzdeki 5 aylık süreyi kapsayan ‘geçici protokolde’ bazı yasaların geçirilmesi veya hazırlıkların tamamlanması öngörülüyor.
KKTC’nin içinde bulunduğu mali sıkıntıları aşmasına kolaylık sağlayacak olan geçici protokol sayesinde yıl sonuna kadar adaya 750 milyon Türk lirası gönderilecek ve bu paranın 225 milyonu ivedilikle piyasaya olan borçların ödenmesinde kullanılacak. Gerisi ise yatırımlarda kullanılacak.
Yine yıl sonuna kadar Bilişim Yasası’nın Meclis’ten geçirilmesi öngörülürken, belediyelerin güçlendirilmesini öngören iki yasanın hazırlanması ve Meclise gönderilmesi gerekiyor.
Belediyelerle ilgili yasaların bir tanesi mali yönden güçlendirilmelerini ve daha iyi hizmet vermelerini içeriyor. Diğeri ise; halen 28 olan belediye sayısının azaltılmasını ve bu konuyla ilgili reform çalışmalarının tamamlanmasını öngörüyor.

Önemli reformlar ileride
KKTC’nin ekonomik açıdan güçlenmesini ve kendi ayakları üzerinde durabilen bir yapıya kavuşması için 2020-2022 yıllarını kapsayacak olan kapsamlı protokol çalışmalarının da önümüzdeki günlerde başlayacağı bildirildi.
Bu çerçevede bazı kurumların ‘Devlet-Özel’ işletmesiyle yönetilmesi, yatırımların önünü açacak yasaların hazırlanması, kamu reformu, verimli sağlık hizmetleri gibi konularda adımlar atılacak.
Diyalog muhabirinin “İlahiyat Koleji’nin yönetimi Türkiye Milli Eğitim Bakanlığı’na verilmiyor mu? Veya bir koordinasyon kurulu mu oluşacak?” şeklindeki sorusunu yanıtlayan bir kaynak, protokolde kesinlikle böyle bir konunun yer almadığını söyledi. Aynı kaynak bazı çevrelerin toplumda huzursuzluk yaratmak için dayanıksız haber ürettiğine dikkat çekerek “halkımız bunlara kulak asmasın” dedi.
 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474