banner564

Bilet fiyatları ve döviz fena vurdu

Vatandaşların bayram tatilinde önceliği yerli oteller ve Kapadokya turu 

Bilet fiyatları ve döviz fena vurdu
banner598

 Pelin YÜKSELAY

   Tatil meraklısı vatandaşlar, dövizde ve uçak biletlerinde meydana gelen artışlar nedeniyle Ramazan Bayramı rezervasyonlarında daha çok yerli otelleri tercih etti. Diyalog muhabirinin elde ettiği bilgilere göre; bazı vatandaşlar da fiyatların uygun olması nedeniyle Kapadokya ile GAP turlarına yöneldi. Bu yıl Antalya ve Cruise rezervasyonları yok denecek kadar azaldı. 
   Bayram döneminde Adana-Ercan 30 dakikalık uçak biletinin dahi Bin liraya yükseldiğini belirten tur operatörleri, bu kadar yüksek fiyatlarla turizm yapılamayacağını söyledi. “İnsanlar bilet fiyatlarını duyunca fikir değiştiriyor” diyen tur operatörleri, bazı yerli otellerde doluluğun yüzde yüze ulaştığını kaydetti.

Seyahat Acenteleri ne dedi?
Özlem Kubilay (Sayar Turizm Outgoing Müdürü): 
Sayar Turizm olarak bayramda Türkiye turları düzenliyoruz. GAP turu, Kapadoya turu, Bursa-Eskişehir turu ve Çanakkale-Edirne turu bu bayram konuklarımızı götüreceğimiz noktalar arasında. GAP turumuz ve Kapadokya turumuz çok önceden doldu. Diğer turlarımıza da büyük rağbet var. Biz turlarımızı 1995 TL ile 2125 TL’den satışa çıkardık. Normalde bayramlarda Antalya’ya da rağbet olurdu. Bu yıl Antalya’ya ve Cruise turlarına pek rağbet yok. Hem biletler pahalı hem de Antalya bu yıl Rusya pazarına açıldı. Otel fiyatları normalden yüksek. Tur yapmak insanlara daha uygun geliyor. Bireysel olarak İstanbul’da Şile-Ağva tarafına gitmek isteyen çok oldu. Hatırı sayılır sayıda bir müşterimiz bayramı Şile ve Ağva taraflarında geçirecek. Avrupa’ya bakınca rağbet var ama şu bölgeye çok gidilecek ya da şu bölgeye az gidilecek diyemeyiz. İnsanlar gitmek istedikleri yere göre tercihlerini yapıyorlar. Gemi turlarında ise Yunan Adalarına gitmek isteyen oldu. Yunan adaları turu 499 Euro’dan başladı. Yurt içinde ise Merit Otelleri revaçta. Merit Grubu’nun hemen hemen tüm otellerine yoğun talep oldu. Ciddi anlamda çok satıldı. Turizmde acenteler için şu anda en büyük sorun bilet fiyatları. Bayramda Adana’ya gitmek için en az 1000 lira ödemelisiniz. 30 dakika için 1000 lira. Çoğu insan bunu duyunca yurt dışı yapmaktan vazgeçiyor. Bu durumun bir an önce önüne geçilmesi lazım. 
Meliyha Cebeci (Arima Turizm Direktörü): 
Bu bayramda özellikle Türkiye turlarına yoğun talep var. Biz Arima Turizm olarak bu bayram iki ayrı tur yapıyoruz. Biri Ege turu, biri de Eskişehir turu. Ege turunu 1790 liradan, Eskişehir turunu da 1590 liradan satışa sunduk. Uçak biletleri, transfer, otel ve akşam yemekleri de içinde. İki turumuza da yoğun talep oldu ve turları doldurduk. Avrupa ülkelerine çok talep olmadı. Malum yüksek seyreden döviz insanları Avrupa’dan uzak tutuyor. Antalya ve İstanbul’a gitmek isteyen müşterilerimiz oldu ancak uçak biletleri çok yüksek. Şu an bayram için Antalya ya da İstanbul’a gitmek için ödeyeceğiniz uçak bileti parası 1600-1700 liraları buluyor. İnsanlar bu bilet fiyatlarını duyunca turlara yöneliyor. Yurt içi otellerine bakınca orada tablo daha da vahim. Yurt içi otellerine gitmek isteyen müşterilerimiz çok ancak bizim otellerimiz 4 gece zorunluluğu koşuyor. Fiyatlar da yüksek. Hal böyle olunca insanlar ‘ bu paraya Türkiye’de hem gezer hem de tatil yaparım’ diyerek Türkiye’ye yöneliyor. 
Mehmet Barkınay (Neşeli Turizm Direktörü): 

Dövizin yüksek seyri nedeniyle bu bayram Türkiye revaçta. Neşeli Turizm olarak bizler bu bayramda Ege turu, Batı Karadeniz Turu, Yedigöller turu ve Eskişehir turu düzenledik. Turlarımız yoğun talepten dolayı hemen hemen kapandı ama biz buna rağmen yine de zarar ettik. Malum tur düzenleyeceğiniz zaman uçak biletlerini ucuza getirmek amacıyla önceden satın almak zorundasınız.  Yükselen döviz nedeniyle bu sefer bileti sattığınızda aradaki farkı havayoluna acente olarak ödemek durumunda kalıyorsunuz. Bu durumda ne yazık ki biz acente olarak turlarımızdan zarar ettik. Bilet fiyatları gerçekten çok yüksek çünkü. Biz 4 gece 5gün ve 5 gece 6 gün olarak düzenledik turlarımızı. Bin 700 TL ile 2 bin 100 TL arası değişti tur fiyatlarımız. Otellerimiz 4 ya da 5 yıldızlı, uçak biletleri, transferler, sabah kahvaltıları ve akşam yemekleri de bu fiyatların içinde. Turlar yanı sıra İstanbul ve Antalya’yı da çok soran oldu, gitmek isteyen oldu ancak fiyatlar çok yüksek. Özellikle İstanbul’da sadece uçak biletleri de değil otel fiyatları da fırlamış durumda. İstanbul’a yoğun Arap talebi var. Hal böyle olunca uygun otel kalmadı. Buraya gelip de İstanbul’a gitmek isteyen vatandaşlar fiyatları duyunca rotalarını Türkiye turlarına çeviriyorlar. Yurt içi otellerine de yoğun talep oldu. Birçok insan pahalı olan bilet fiyatları yüzünden ülkede kalmayı tercih etti.
Sami Güdenoğlu (Zümrüt Turizm Direktörü):
Zümrüt Turizm olarak bu bayram Türkiye’ye iki tur düzenliyoruz. Biri GAP turu diğeri de Kapadokya turu. GAP turu 5 gece 6 gün kişi başı 3 bin 750 TL, Kapadokya da 2 bin 150 TL. Turlarımıza talep var ama abartılacak gibi de değil. Avrupa’ya bayramda hiç talep yok. Bayram sonrası Balkanlar turu yapıyoruz, ona talep var. Yurt içi otellerine de talep var ama bazı mecburiyetleri bulunduğundan tercih edilmiyor. En az 3 gece kalınacak deniyor vs. Bu kez insanlar yurt içi otellerinden vazgeçiyor. Turizmde şu an en önemli sorun uçak bilet fiyatları. Uçak biletlerinin fiyatları maliyeti uçuruyor. Çok zor durumda kalıyoruz. Bu iş açıkçası böyle gitmez. Milli havayolu şart.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474