banner564

Bir ilk yaşandı

Özersay ile Mavroyannis arasındaki görüşmeler olumlu sonuç verdi ve güneye kaçan Özgöçmen’in katili Muhammed Salman KKTC’ye iade edildi

Bir ilk yaşandı
banner598

 Hüseyin ÇİÇEK

Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Andreas Mavroyannis arasında yapılan gayri resmi görüşmeler bir ilkin yaşanmasını sağladı. 
Tarihte ilk kez kuzey ile güney arasında karşılıklı suçlu iadesi gerçekleşti. 
İskele'de öğretmen Hasan Işık Özgöçmen'in öldürülmesi olayı ile ilgili olarak aranan ve Limasol’da tutuklanan Pakistan uyruklu Muhammad Salman ile Kıbrıs’ın güneyinde 2018 yılı Şubat ayı içerisinde işledikleri cinayetin ardından kuzeye kaçarak Tatlısu’da yakalanan Gürcü asıllı 4 zanlı dün ara bölgede takas edildi.
Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, Güney Kıbrıs ile yapılan suçlu değişiminin güneydeki muhatabı Andreas Mavroyannis’le yapılan gayri resmi görüşmeler sonucu olduğunu açıkladı. 

Karşılıklı takas
Heykel ve seramik sanatçısı 53 yaşındaki Hasan Işık Özgöçmen'in katil zanlısı Pakistan uyruklu Muhammad Salman ile Kıbrıs’ın güneyinde işledikleri cinayetin ardından kuzeye kaçarak Tatlısu’da yakalanan Gürcü asıllı 4 zanlı dün Ledra Palace Sınır Kapısı’nda ara bölgede takas edildi.
Pakistan uyruklu şahsın Birleşmiş Milletler (BM) aracılığıyla Rum tarafından teslim alındığı açıklandı.
Güney Kıbrıs’ta cinayet işleyen ve KKTC’de tutuklanan Gürcistan uyruklu zanlılar da Rum tarafına teslim edildi.
Cinayet zanlılarının karşılıklı iadesiyle ilgili açıklamayı Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay, sosyal medya hesabı üzerinden yaptı.
Özersay, “Uzun süredir BM aracılığıyla Kıbrıs Rum tarafıyla yürütmekte olduğumuz diyalog sonucunda sanatçı Hasan Işık Özgöçmen cinayeti zanlısı Pakistan uyruklu şahsı az önce BM aracılığıyla Rum tarafından teslim aldık” bilgisini paylaştı.
Rum tarafında işlenmiş bir cinayetin zanlısı olan Gürcistan vatandaşı şahısların da aynı şekilde BM aracılığıyla Rum tarafına teslim edildiğini belirten Özersay, “Bu pratik bir düzenleme olarak iki taraf arasında diyalog yoluyla iş birliği yapılmasını mümkün kılmış olan bir gelişmedir” ifadelerine yer verdi.

İstismar edilmemeli
Özersay, “Bu adanın hangi tarafında işlenmiş olursa olsun suçların cezasız kalmaması adına bunu önemsiyoruz. Bu bağlamda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.
Daha sonra BRT’de yayınlanan bir programa telefon ile bağlanan Özersay, Güney Kıbrıs ile yapılan suçlu değişiminin Andreas Mavroyannis’le yapılan gayri resmi görüşmeler sonucu olduğunu açıkladı.
Özeray, Güney Kıbrıs ile diyaloğunun devam edeceğini ifade ederek, taraflar arasında benzer işbirliklerinin devam edeceğinin altını çizdi. Özersay, suçlu değişimine katkı koyan herkese teşekkür ederek bu durumun siyasi olarak istismar edilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Cinayeti kabul etmiyor
Bu arada teslim alınan Özgöçmen'in katil zanlısı Muhammed Salman, İskele Polis Müdürlüğü'ne götürüldü. Burada sorgulanan Salman'ın aleyhindeki cinayet suçlamasını kabul etmediği öğrenildi. Zanlı Salman ifadesinin ardından İskele Sağlık Ocağı'na götürülerek sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlı Salman'ın bugün İskele Kaza Mahkemesi’ne çıkarılması bekleniyor.

Limasol’da yakalanmıştı
Özgöçmen, 30 Eylül’de sabah saatlerinde İskele'de Long Beach Otel ile Ötüken kavşağı arasında ormanlık alanında ölü bulunmuştu. Çayönü'nde sakin 53 yaşındaki Hasan Işık Özgöçmen 'in boğularak öldürüldüğü tespit edilmişti.
Hasan Işık Özgöçmen cinayetiyle ilgili aranan şahsın Ekim ayında Limasol’da yakalandığı açıklanmıştı. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner474