banner564

Bir milyar 100 milyon lira ödenecek

Türkiye’den ilk etapta 450 milyon TL beklediklerini söyleyen Maliye Bakanı Amcaoğlu; Kasım ve Aralık ayında 3 maaş için hazırlıkların yapıldığını açıkladı

Bir milyar 100 milyon lira ödenecek
banner598

 Aytuğ TÜRKKAN

Maliye Bakanı Olgun Amcaoğlu, Türkiye ile imzalanan protokol çerçevesinde ilk etapta 450 milyon liralık bir kaynağın KKTC’ye ulaştırılacağını, özel sektöre 195 milyon liralık ödeme yapılacağını söyledi. Amcaoğlu “Para akışının önümüzdeki hafta başlamasını bekliyoruz” dedi.
   Amcaoğlu “İlk etapta 250 milyon gelecekti. Bu paranın gelişi neden gecikti?” şeklindeki bir soruya şu yanıtı verdi:
 “Şu an her iki taraf daha önce Ankara’da yapılan istişareden sonra nerelere para geleceği noktasında imzalar atıldı. Geçen hafta Bakanlar Kurlunda geçip resmi gazetede yayınlandı, aynı gün Türkiye tarafından onaylandı. Biz projeler için blokelerimizi vermeye başlıyoruz. Ardından da kısmetse önümüzdeki hafta sorun olmayacak ve para akışı başlayacak. İlk etapta 450 milyon TL bekliyoruz, bizim için çok önemli ve çok gerekli bir kaynaktır bu.”
4’lü koalisyon hükümetinin ekonomik işbirliği protokolünü imzalamaması nedeniyle 750 milyon TL’lik dilimi kaçırdıklarını da söyleyen Amcaoğlu, eski hükümeti bundan dolayı eleştirdi. 
Devletin 440 milyon TL’lik alacağı olduğunu anımsatan Amcaoğlu, yasanın öngördüğü süreçleri işletmeye başladıklarını kaydetti. 

Yıl sonuna kadar 220 milyon TL gelir 
“Biz tahsilatı yapacağız” diyen Amcaoğlu, vergi adaletini sağlamayı hedeflediklerini ifade ederek yılsonuna kadar  220 milyon TL tahsil etmeyi amaçladıklarını söyledi. 
Amcaoğlu şunları söyledi: “Yerel gelirin gerçekleşmesinde rekordayız. Dolaylı vergiye abanarak değil, akaryakıta ya da elektriğe zam yaparak değil… Biz sadece hak edişlerimiz noktasındaki güncel tahsilatlarımızı gerçekleştirirsek geçen yıl 5.5 milyar seviyesinde gerçekleşen mahalli gelirleri 7 milyar yükseltebiliriz. 
8,3 milyarlık bir bütçede 7 milyarı yakalarsak bu rekor olur. Kısmetse aralık ayında bunu göreceğiz. Bunun dışında 440 milyon TL’lik devletin alacağı vergiler var. 65 milyon casinolardan ,52 milyon Ercan Havaalanı’ndan tahsil edilecek. 211 gelir ve vergi mükellefinden alacaklarımızla 220 milyon bir alacağımızın yıl sonuna kadar tahakkuk edileceğini düşünüyorum.”

Özel sektör 195 milyon TL’lik ödeme bekliyor
Vergi tahsilatlarını yaparak özel sektörün beklediği hak edişleri ödemeyi hedeflediğini anlatan Bakan Amcaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Şu an itibarıyla özel sektörün 195 milyon TL hak edişi vardır. Maaş ve maaş nitelikleri dışında her ay 120 milyon TL’lik ödeme yapıyoruz. Devletten alacakları olanları bekletmemek gerekiyor. Vergiyi biz sağlıklı bir şekilde almak istiyorsak bu ödemeleri de zamanında yapmamız gerekiyor.”

13’üncü maaşlar ödenecek 
Türkiye’den kaynak sıkıntısı devam ederken maliyenin 13’üncü maaş ödemesi yapmakta sıkıntı çekip çekmeyeceğine yönelik soruya karşılık Amcaoğlu şu yanıtı verdi: 
“Biz gereken tedbirleri alıyoruz. Devletin vergilerini toplamak için attığımız adımı anlattım. Her maaş ödemesi döneminde 385 milyon TL’lik bir kaynağa ihtiyaç vardır. Kasım-Aralık ve 13’üncü maaş için yani 30 günde 1. 1 milyar TL’ye ihtiyacımız vardır. Bu konuda çalışıyoruz.” 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473