banner564

Bir yıl sonra uyandı

Fatma Bayar adına sahte vekaletname düzenleyerek Kalkınma Bankası’ndan 5 milyonluk kredi kullanan 3 kişi tutuklandı

Bir yıl sonra uyandı
banner598

Suna ERDEN

Mavi Kalem Öğrenci Yurdu’nun hissedarı olan Fatma Bayar’ın adına sahte vekaletname düzenleyip,
Kalkınma Bankası’ndan 5 milyon TL kredi çektikleri öne sürülen ortağı Murat Duman, Noter Soner Türkel ve Cemalettin Uygun tutuklandı. 
Elde edilen bilgilere göre; 2018 yılında şirketin direktörü Murat Duman yurt yapılacağı gerekçesi ile kredi talebinde bulundu. 
Banka, kredi talebinde bulunan Mavi Kalem Şirketinin tüm hissedarlarının imzasını istedi. 
Murat Duman, Cemalletin Uygun ile bir olup İngiltere’de yaşayan diğer hissedar Fatma Bayar adına velaketname hazırlayıp sahte imza atarak, noter olan Soner Türkel’e tasdik ettirdi. Zanlılar kredi karşılığında şirketin mallarını ipotek olarak gösterdi.
Krediyi alan zanlılar projeye başlayıp 2018 yılı sonunda yurdun yapımını tamamlarken, İngiltere’de yaşayan zaman zaman ülkeye yatırımlarını kontrol etmek için gelen Fatma Bayar, söz konusu projeyi duyunca polise başvurdu. Bayar, kendisinin rızası ve imzası olmadan bankadan kredi çekildiğine dair şikayetçi oldu.
Şikayet üzerine Murat Duman, Cemalletin Uygun ve Soner Türkel gözaltına alınarak dün Lefkoşa’da mahkemeye çıkarıldı. 

Evrak 2018’de düzenlendi
Duruşmada zanlılar hakkındaki iddiaları aktaran polis, 2018 yılı Mayıs ayında Murat Duman ile Soner Türkel’in Mavi Kalem Şirketi adına kredi talep etmek için sahte evrak düzenlediklerini söyledi. 
Polis, zanlıların vekaletnameye şirketin hissedarı olan Fatma Bayar adına sahte imza atıp, 5 farklı tarihte toplam 4 milyon 888 bin 662 TL kredi temin ettiklerini ifade etti. 
Polis, iki zanlının gözaltına alındığını, Murat Duman’ın vekaletnameyi Cemalettin Uygun’dan aldığını beyan ettiğini belirtti. 
Polis, Murat Duman’ın gönüllü ifade verdiğini belirterek, soruşturma amaçlı zanlıların iki gün tutuklu kalmasını talep etti.
Mahkeme, zanlıların iki gün tutuklu kalmasına emir verdi. 

Barutcu: İlgimiz yok
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Saffet Barutcu, bir şirkete yurt yatırımı amacıyla kullandırılan kredi için hazırlanan sahte vekaletname ile bankanın bir ilgisinin bulunmadığını açıkladı.
Barutcu yazılı açıklamasında, “Kalkınma Bankası’ndan sahtekârlıkla 5 milyon TL temin edildiği” yönündeki haberlerle ilgili olarak bilgilendirme adına bir açıklama yapma gereğinin hasıl olduğunu belirtti. 
Kalkınma Bankası Genel Müdürü Barutcu şunları kaydetti:
“Bahse konu şirket yurt yatırımı yapmak amacıyla KKTC Kalkınma Bankası’na başvuru yapmış ve şirkete, yapılan değerlendirmeler sonunda 5.100 milyon TL kredi onaylanmıştır. Onaylanmış olan kredi, banka yasa ve tüzükleri çerçevesinde, hak ediş karşılığı şirket adına kayıtlı gayrimenkul ve üzerine yapılmakta olan yurt binası ipotek alınarak kullandırılmıştır.
Söz konusu kredinin kullandırımı, hissedarlardan ikisinin bankaya sunmuş oldukları, noter tasdikli vekaletname kapsamında sonuçlandırılmıştır. Bu çerçevede bankanın bahse konu sahte vekaletnamenin hazırlanması ile bir ilgisi bulunmamaktadır, yasa gereği vekaletnameler yetkili bir noter tarafından tasdik edilmesi sonrasında kullanılmaktadır.
Konunun kamuoyunda farklı şekilde algılanmaması adına bu açıklama yapılmıştır.”

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner474