banner564

Bölge renklenecek

Yeniboğaziçi’nde 10 gün sürecek olan Pulya Festivali’nin açılışını Cumhurbaşkanı Eroğlu yaptı

Bölge renklenecek
banner598
Yeniboğaziçi Köyünde bu yıl 7’ncisi düzenlenen Pulya Festivali çeşitli etkinliklerle başladı. Geleneksel hale gelen ve on gün sürecek festivalde kültürel ve sanatsal faaliyetlerin yanında konserler yer alacak. Festivalin açılışını yapan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu açılışa katılan bölge halkına Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakereler hakkında bilgi verdi. Kıbrıs adasının pek çok krallıklara ev sahipliği yaptığını, bugün KKTC döneminin yaşandığını ancak KKTC’nin geçici bir dönem değil kalıcı bir dönem olmasını istediklerini kaydeden Eroğlu, “Devletimizi yok sayarak görüşmeleri devam ettirmiyoruz. Şu anda bazı gerçekler var. Bu gerçekleri yok sayılarak bir antlaşma mümkün olmayacağına göre, gerçekleri bu güne kadar nasıl müzakere masasına koyduysak bundan sonra da koyacağız” dedi.

“Sizin köyü ve bölgede 4 köyü istiyorlar”
Kıbrıslı Rumların müzakere masasında aşırı taleplerde bulunduğunun, taleplerini giderek arttırdığının altını çizen Eroğlu, “Sizin köyü de istiyorlar, bu bölgede 4 köyü de istiyorlar. Yolun güneyini bıraktılar, kuzeyinden de istiyorlar” dedi. Kıbrıslı Rumların adadaki gerçekleri görerek hareket etmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, Kıbrıs Türk tarafı olarak her iki halkın haklarını ve gerçekleri göz önünde tutarak hareket ettiklerini belirtti.

Bozkurt: İlk festivallerden biri…
KKTC’nin Kurucu Meclisi’nde yer alan, eski bakanlardan, araştırmacı-yazar İsmail Bozkurt festivalin açılışındaki konuşmasında, Pulya Festivali’nin tarihine atıfta bulunarak, Yeniboğaziçililerin festivalle ilk kez 1974’te çatışmalardan dolayı terk etmek zorunda kaldıkları Larnaka’ya bağlı Boğaziçi (Aigostheodoros) köyünde1969’da tanıştığını ifade etti. Bozkurt, Boğaziçi Festivali’nin Kıbrıslı Türkler tarafından düzenlenen ilk festivallerden biri olma özelliğini de taşıdığını kaydetti.


Demir: Cıitaslow özelliklerini içeren bir festival
Yeniboğaziçi Belediye Başkanı Katip Demir ise, festivali Boğaziçililerin Güney Kıbrıs’ta bıraktığı gelenek ve göreneklerini sürdürmek için düzenlediklerini belirterek, Yeniboğaziçi’nin KKTC’den tek üyesi olduğu, Cittaslow’un tüm özelliklerini de içeren bir festivale dönüştürmeyi amaçladıklarını vurguladı.

Güncelleme Tarihi: 17 Ağustos 2014, 09:36
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473