banner564

Bu kadar basit

Girne-Alsancak arasında bir hattın kopması sonucunda ülkenin tamamı 4 saat elektriksiz kaldı

Bu kadar basit
banner598
Züleyha KARAMAN

   Kuzey Kıbrıs’ın genelinde, önceki akşam saat 23.40’ta başlayan elektrik kesintisi, sabah 04.00’e kadar devam etti. Soğuk kış gecesinde vatandaşlar 4 saate yakın bir süre elektriksiz kaldı.
   Arızanın sebesi olarak ise Girne-Alsancak arasındaki bir hattın kopması gösterildi. Hattın kopmasından dolayı gerilim yükselmesinin meydana geldiği, bunun da Teknecik çıkışındaki trafo merkezinde bulunan akım trafosunu etkilediği ve ada genelinde elektrik kesintisinin yaşandığı belirtildi.
   Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIBTEK) Çalışanları Sendikası (El-Sen) Başkanı Çağlayan Cesurer, dünyanın hiç bir yerinde önceki akşam yaşanıldığı gibi elektrik kesintilerinin olmaması gerektiğini ifade ederek, bu tür arızalara anında çözüm üretecek bir yapının KIBTEK içerisinde kurulması gerektiğini söyledi.
   Cesurer son bir yılda, elektrikten sorumlun 3 bakan ve 3 yönetim kurulu değişikliği yaşandığına dikkat çekti. Elektrikten sorumlu Bakanlık tarafından yapılan açıklamada ise, arızalanan hattın ’30 yıllık eskimiş ve yıpranmış’ bir hat olduğu ifade edildi.

Devamlılık olmalı

   Ülkeyi uzun süre karanlıkta bırakan elektrik kesintisiyle ilgili Diyalog’a değerlendirmede bulunan El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer; enerji sektöründe devamlılığın “olmazsa olmaz” olduğunun altını çizerek, son bir yıl içinde KIBTEK’in bağlı olduğu 3 bakanın değiştiğini, üç kez de yönetim kurulu başkanın değiştiğini belirtti.
   KIBTEK’te özerk ve profesyonel bir yapının oluşması talebini yıllardır dillendirklerini kaydeden Cesurer, enerji sektöründe günlük politikilarla değil, 20-30 yıllık politikalarla projeler üretip hayata geçirilmesi gerektiğini, bunun da ancak profesyonel bir yapıyla mümkün olduğunu kaydetti.

Gerilim yükselmesi oldu

   Girne-Alsancak arasında önceki akşam bir hat kopmasından dolayı yaşanan elekrik kesintisine değinen Cesurer, “Bu hat kopmasından dolayı da bir gerilim yükselmesi oldu.    Gerilim yükselmesi de Teknecik’in çıkışında trafo merkezinde bulunan akım trafosunu etkiledi. Bu da ada genelinde sorunlara sebebiyet verdi. Yani çıkış olduğu için sistem kendini emniyete aldı . O sırada sadece Teknecik üretime devam ediyordu. Ancak arıza tespit edilene kadar enerji verilmesi mümkün olmadı. Arıza tespit ediliği noktadada yeni sorunlar çıktı.   
   Özellikle yüksek gerilim trafosunda sorun çıktı. Tabi tüm sorunlar giderildi, herhangi bir kesinti yok. Sorun giderildi. O bölgedeki yedekler devereye konuldu.  Diğer arıza yapanların da bakımı ve değişimi tamamlanıyor” ifadesini kullandı.
Şebeke altyapısında sorun olmadığını ancak,  özellikle mahele aralarındaki dengesiz yük taleplerinde sıkıntı yaşandığını kaydeen Cesurer, “Ana hatlarda bir sorunumuz yok ama bölgesel hatlarda sorun yaşanabiliyor” dedi.

Anında çözüm üretecek bir yapı olmalı

   “Dünyanın hiç bir yerinde bu tür kesintilerin olmaması gerekir” diyen Cağlayan Cesurer, 
“Dönem dönem elbetteki kesintiler yaşanabilir ama önemli olan Grandbetting bu tür arızalara anında çözüm üretecek bir yapının KIBTEK içerisinde kurulması gerekir” ifadesini kullandı.
   Yıllardır, KIBTEK’in özerk bir yapıyla, profesyonel bir yapıyla yönetilmesini söylediklerini kaydeden Cesurer, şöyle devam etti:
   “Bu özerklikten bizim anlatmak istediğimiz, KIBTEK’in uzun yıllar, örneğin profesyonelce bir yönetim kurulu tarafından projelendirmelerinin yapılıp, gününde hayata geçirilmesidir.
KIBTEK Yönetim Kurulu son bir yıl  içerinde üç kez başkanını, üç kez bakanını değiştirdi. O nedenle de biz, bu tür yaklaşımlardan etkilenmeyecek profesyonel bir yapının, yani enerji sektöründe günlük politikilarla değil, 20-30 yıllık politikalarla projeler üretip hayata geçirilmesi gerekir. Bu da ancak profesyonel yapıyla mümkündür. O nedenle biz, KIBTEK’in genel bütün sorunlarıyla ilgili özerk bir yapının bu sorunları kısa zamanda aşabileceğine inanıyoruz, şeffaf bir yapı olacak.
   Düşünün Enerji sektöründe üç tane bakan değişti, ardından üç tane yönetim kurulu başkanı değişti. O nedenle biz yıllardır özerklik talep ediyoruz.Bu süre içerisinde iyi olanlar da olabilir, kötü olanlarda olabilir ama en önemlisi, devamlılık enerji sektöründe olmazsa olmazdır. Şuandaki hükümet programında KIBTEK’in özerk bir yapıya kavuşturulması var. Çözümün anahtarı orası. Bu hızlı bir şekilde hayat bulursa, sorunun kaynağı da ortadan kalkacaktır”

Bakanlık özür diledi

   Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı da, önceki akşam başlayan ve dün sabahın erken saatlerine kadar devam eden elektrik kesintisi ile ilgili yazılı açıklama yaptı ve vatandaşların yaşadığı mağduriyetten dolayı özü diledi. 
   Açıklamada; 20-21 Aralık gecesi saat 23.40 ila 04.00 olmak üzere iki kez meydana gelen ve yaklaşık üç saat süren kesintilerin 66 kilovolt Girne - Alsancak yüksek gerilim hattında meydana gelen arıza ve buna bağlı oluşan ikinci bir arıza sonucu bazı santrallerin devre dışı kalması nedeniyle meydana geldiği belirtildi.
   Açıklamada; vatandaşların yaşadığı mağduriyetten dolayı özür dilenerek, arızanın tümüyle giderildiği ve enerji akışının sağlandığı belirtildi. 

Hat yenilenecek

   “Ülke genelindeki tüm yüksek gerilim hatlarının modernize edildiği, meydana gelen arızaların ise ülkedeki eski ve tek hat olan 66 kilovolt Girne–Alsancak yüksek gerilim hattından kaynaklandığı” kaydedilen, açıklamada, KKTC elektrik iletişim sisteminin tümüyle 132 kilovoltluk sisteme geçirildiğii, söz konusu hattın da 2014 yılı içerisinde yenileneceği vurgulandı.
   “Ülke genelindeki arızaların büyük çoğunluğunun kaynağı olan 30 yıllık eskimiş ve yıpranmış bu hattın yenilenmesi için dokümantasyon hazırlıklarının tamamlandığı” belirtilen açıklamada, hat geçiş izinleri aşamasında olan çalışmanın tamamlanmasıyla 2014 yılı başında ihaleye çıkılmasının hedeflendiği ifade edildi. Açıklamada, ihalenin tamamlanmasıyla 2014 yılı sonunda bu hattın da yenilenerek hizmete gireceği duyuruldu.

 

Güncelleme Tarihi: 22 Aralık 2013, 18:36
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sorun Halimoğlu
Sorun Halimoğlu - 10 yıl Önce

alıştık biz bu gibi durumlara

SIRADAKİ HABER

banner471

banner473