banner564

Bu oyuna dikkat

AB Komisyonu Başkanı Juncker’in 16 Temmuz’da adaya gelerek, sürece katılımı resmen başlatacağı bildirildi

Bu oyuna dikkat
banner598
   Birleşmiş Milletlerin (BM), Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker’in, Kıbrıs sorununa ilişkin çabalarda özel bir rol üstlenmesini istediği belirtildi. 
   Fileleftheros gazetesi “Juncker’a Anahtar-Rol - BM: Sürecin İvme Kazanması ve Anlaşmayı ‘Kutsamak’ İçin AB’ye Yatırım Yapıyor” başlıklı haberinde, BM’nin, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean- Claude Juncker’in Kıbrıs sorununa ilişkin olarak özel bir rol üstlenmesini istediğini, aynı zamanda Anglo Amerikanlarla iletişimi açık tuttuğunu belirtti. 
    Gazete, Juncker’in, süreci ileriye itmeye, ayrıca sonuç alınması durumunda, anlaşmayı, AB normlarına uyumlu olarak “kutsamaya” çağrılacağını yazdı. 
   Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker’in, AB’nin Kıbrıs sorununa resmen müdahil olmasının açılışını yaparak, 16-17 Temmuz tarihlerinde Kıbrıs’ta olacağını anımsatan gazete, İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond’un da aynı tarihte Ada’da olacağını belirtti. 
   Gazete, Amerikalıların da çalışmaları yakından takip ettiğini, bazı önkoşullar altında ABD Dışişleri Bakanı John Kerry’nin Ada’ya gelmesinin de ihtimal dışı olmadığını yazdı. 
   Amerikalıların, gerek olumlu gelişmeler olması, gerekse bazı sorunların tespit edilmesi durumunda diplomatik ivme kazandırmak için ABD Dışişleri Bakanı Jonh Kerry’nin Ada’yı ziyaret etmesiyle müdahalede bulunmaya hazır gözüktüğünü de yazan gazete Kerry’nin, geçen yıl ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in ziyaretinin ardından, Kıbrıs’a gelme planlarının bulunduğunu ancak gelişmelerin böyle bir şeye olanak tanımadığını da anımsattı.

Ban ki Moon bekliyor

   Gazete bir kaynağa dayanarak, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un da sürecin yeteri kadar ilerlemesi ve tünelin sonunda ışık görülmesi durumunda, sürece yönelik şahsi müdahalesini ileriye götüreceğini yazdı. 
   Habere göre BM, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’in, BM Genel Sekreteri ile Ekim veya Kasım ayında bir araya gelmesinde ayrıca Şubat ayına kadar da garantör dinamiklerin huzurunda nihai bir toplantı yapılmasında ısrar ediyor. 
   Gazete, BM kaynaklarına dayanarak ayrıca Kıbrıs sorunu grubunun, kendilerine ait köprü kurucu önerilere gereksinim duyulması konusunda hazırlık yaptığını da yazdı.

Dönüşümlü Başkanlık

   Gazete aynı haber kapsamında “Türk Tarafı Dönüşümlü Başkanlıkta Israrlı” alt başlıklı haberinde, müzakereler sürecine değindi. 
   Müzakereler sürecinin, ortak belgenin tamamlanması aşamasında olduğunu yazan gazete, bu kapsamda özellikle dikenli konularda bazı zorlukların tespit edildiğini belirtti. 
   Gazete “çok iyi haber alan kaynaklara” dayanarak, iki müzakereci tarafından hazırlanan taslakta, siyah renkte yazılan görüş birliklerin, bütün taslağın sadece küçük bir bölümünü kapsadığını, yönetim ve güç paylaşımı konularında, dönüşümlü başkanlık noktasındaki anlaşmazlığın yeniden teyit edildiğini yazdı. 
   Gazete Türk tarafının, böyle bir düzenlemede ısrarlı gözüktüğünü, Rum tarafının ise bu konuda hem fikir olmadığını belirtti. 
   Habere göre bu konuda ve görüşmeler sırasında ortaya çıkan diğer büyük anlaşmazlıklar, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis’e havale edilecek. 

Güncelleme Tarihi: 22 Haziran 2015, 10:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473