banner564

Bu talepler artık dikkate alınmalı

Engellilerin istihdam sorunu, özlük haklarıyla ilgili yasal eksiklikler her yıl olduğu gibi yine hatırlatıldı

Bu talepler artık dikkate alınmalı
banner598

Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk, Engelliler Haftası nedeniyle düzenledikleri basın toplantısında, Engelliler Dairesi’nin kurulmasıyla çözümleneceğine inandıkları konuları, yaşadıkları sorunları anlatarak taleplerini yineledi.

Konuşmasına, dün basın mensuplarına yapılan saldırıyı protesto ettiklerini söyleyerek başlayan Yücetürk, KKTC’de engellilerin yaşadığı sorunların tüm çabalarına rağmen devam ettiğini ve çoğu konuda çözüm üretilemediğini dile getirerek, yeni hükümetle henüz bire bir görüşmediklerini, başlayacakları ziyaretlerde sorunlarını aktarma fırsatı bulacaklarını kaydetti.
Kaynaştırılmış eğitim ve diğer bazı uygulamalarda yaşanan sorunları da dile getiren Yücetürk, Engelsiz Yaşam Evi’nin de 2015 yılından beri tamamlanmasını beklediklerini, yaşanan aksiliklerin ardından ilk etabın tamamlandığını ancak altyapı beklediğini anlattı.
Altyapı için gereken 100 bin TL civarında kaynağın bakanlık tarafından sağlanamaması halinde TC Lefkoşa Büyükelçiliğinden, başvurulması halinde yardımcı olabilecekleri sözünü aldıklarını dile getiren Yücetürk, yasaların hazırlanan tüzüklerle hayata geçirilmesi halinde bir dizi sorunlarının çözüme kavuşacağını vurguladı. 

Çaluda: Engelli Dairesi en acil ihtiyaç
Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Melek Çaluda ise, en acil ihtiyaçlarının Engelliler Dairesi’nin kurulması olduğunu vurguladı.
Aile danışmanlığının olmamasının da hayatlarını olumsuz etkilediğini, ne yapacağını bilemeyen ailelerin yalnız kaldığını söyleyen Çaluda, bir dizi yasanın tüzük çalışmaları tamamlanarak bir an önce uygulamaya konulmasını istedi. Çaluda, “önemli olan yasaların geçmesi değil uygulanmasıdır” dedi.

Kibrit: 653 engelli istihdam bekliyor
Öte yandan Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Özel Eğitim Yasası’nın yürürlüğe girmediğini ve 653 engellinin istihdam beklediğini belirterek, hükümetten somut, elle tutulur proje ve hakların teslimi konusunda gerçekçi adım atmasını istedi.
Kibrit, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası dolayısıyla yayımladığı mesajda, 2006’dan beridir kamuya bir tek engellinin dahi istihdam edilmediğini, birçok devlet dairesi ile çok sayıda kamuya açık alana mimari engeller nedeniyle erişemediklerini, eğitimde ve sağlıkta fırsat eşitliği sağlanamadığını, sosyal devletin karşılaması gereken ve hakları olan hizmetlere ulaşamadıklarını ifade etti. 
Ülkede engellilerin hayatlarını iyileştirici yönde olumlu adımlar atıldığını belirten Kibrit, engelli standartlarının yasallaşması, özel sektörde engellilere istihdam olanağı sağlayıcı yasal teşvikleri buna örnek gösterdi. 

Devlet büyüklerine ziyaret başlatıldı
Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı ve Yönetim Kurulu üyeleri dün Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Cumhuriyet Meclisi Başkanı Teberrüken Uluçay’ı ziyaret etti.
Ziyaretlerde Kıbrıs Türk Engelliler Federasyonu Başkanı Derviş Yücetürk 14 maddelik talep dosyasını iletti, bunlar arasında öncelikli olanları da sıraladı. 
Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı da engellilerin sorunlarının sadece böyle haftalarda değil her zaman gündemde olması gerektiğini dile getirdi.
Teberrüken Uluçay da, engellilerin sorunlarının çözümü için bu dönem ciddi şekilde çalışmaları gerektiğini, istihdam sorununun çözümü için Meclis olarak teşvik edici olacaklarını ve hızlı şekilde sorunun giderilmesi için çalışacaklarını belirtti. 

Doğru: Engelli sorunu kalmamalı
Kıbrıs İşitme- Konuşma Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Doğru, ülkede engelli sorunu kalmaması adına, sosyal devlet anlayışı ile tüm engel guruplarına eşit şekilde davranılarak, engellilerle ilgili tüm yasa ve tüzüklerin BM Engelli Hakları Sözleşmesi’ne uygun olarak yasalaştırılması ve titizle uygulanması gerektiğini vurguladı.
Doğru, engelli sorunlarının çözümü için katkı koyan tüm sivil toplum  yönetici ve  üyelerini yasal mücadele için birlikteliğe davet etti. 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner608

banner473