banner564

Burası KKTC değil mi?

Apostolos Andreas Manastırı’nı gösteren tabelanın üst sırasına Rumca’nın yazılması, vatandaşlar arasında sert tepkilere yol açtı

Burası KKTC değil mi?
banner598
Raif DOĞRU
   Karpaz bölgesindeki Apostolos Andreas Manastırı’nı gösteren tabelanın üst sırasında Rumca ifadenin yer alması ve Türkçe’nin ikinci, İngiklizce’nin de üçüncü sıraya yerleştirilmesi vatandaşların sert tepkisine yol açtı. 
   Manastırın KKTC’de bulunduğunu ve resmi dilin Türkçe olduğunu anımsatan vatabndaşlar, sosyal medyadaki paylaşımlarda yetkililere “Burası Rumların hakimiyetinde mi?” diye sordu.
   İşte sosyal medyadaki yorumların bir kısmı:

Orhan Cemali Aydeniz:
Bu resimdeki tabela Apostol Andreas Manastırı’ndadır. KKTC’nin resmi dili Türkçe olduğuna göre tabelanın en üstüne Rumca altında da daha küçük Türkçe yazılmasının nedeni ne olabilir? KKTC’nin dikkate alınmaması mı? aşağılanması mı? Rumun kuzeyde de hakim olduğunun gösterilmesi mi? KKTC’nin saygınlığının ayaklar altına alınması mı? KKTC yetkililerin kendi devletlerinin saygınlığını korumakta umursamaz davranması mı? Bugüne kadar hiç bir KKTC yetkilisi buraya gitmedi mi? Bu hakaretamiz uygulamayı görmedi mi? Yakın geçmişte KKTC Cumhurbaşkanının yemek masasında bulunması nedeniyle Anastasiadis’in uluslararsı toplantıyı terk etmesi karşısında, bizim yöneticilerinin böyle umursamaz tutumu hoş mu? Rum tarafında böyle bir şey yapılabilir mi? 

Hüseyin Samiye Kırmızı:
Yazıklar olsun. Önce inanamadım. Ama orasını tanıdığım için anladım ve tekrar baktım. Orhan Cemil Aydeniz Bey haklı imiş. KKTC'deki bir yerde önce rumca sonra Türkçe yazıyor. En azından önce Türkçe sonra Rumca yazsaydınız sayın çokbilmiş yetkililer. Tekrar yazıklar olsun.

Sabiha Gökhan:
Çok haklısınız Orhan Cemali Aydeniz Bey. Burası bizim bölgemiz. En başa büyük olarak Türkçe yazılmalıydı. Altına da daha küçük İngilizce ve Rumca yazılabilirdi. Çok merak ediyorum, Güneyde de bir tabelada büyük olarak Türkçe altında da Rumca yazan tabela var mıdır? Bunu güneye geçenler yanıtlasın. Ben geçmediğim için bilmiyorum. Bu tabela memleketimizi kaptırdığımızın göstergesidir. Bu kadar teslimiyetçilik çok fazla.

Alper Tenekeci:
Değerli arkadaşlar, 
Yorumlarınızı okudum. Doğru yazıyorsunuz. KKTC’de Rumca ilk önde yazılmış. Türkçe ikinci. Emin olun bunu yapan bir KKTC görevlisi. Türkçe konuştuğunu iddia eden Kıbrıslı birisi.

Hilmi Refik:
Anayasada Türkçe resmi dil olmasına rağmen hiç Türkçe yazıldığı Güneyde görüldü mü? Yazıklar olsun...

Yılmaz Hakkı Hakeri:
Çok çirkin bir düzenleme. İhanet düşüncesiyle aşağılama ile dolu. Yunancanın önce yazılması ne olursa olsun ister bir tapınak isterse bir elçilik binası o ülkenin devlet dili öncelikle yazılmalıdır. Kompozisyon da çirkin sanki de Yunanca sözcük sonradan yazılmış gibi. Yazan zorlanmış zorlamaya örnek. Tabelalar sökülüp düzenlenmelidir. Onlar arasındaki dağınıklık da gereksiz. Üç adımlık yerde kilise için gereksiz düzenlemeler tüketim para kazanma açlığı satılmışlık her yerde görünüyor. Tabelalar kadar bu kafa yapısı temizlenmelidir. Çok yazık...

Nadi Güner Manavoğlu: Burası Apostol Andreas Kilisesi olsa gerek. Burasının idaresini şimdiden Rumlara verdi Sayın Burcu ve Sayın Akıncı her ne kadar da vermedik dedilerse de yalan söylerler. Karpaz’ı toprak dengelemesinde Rumlara eşekleriyle beraber hediye ettiler. Ne için adamlar tekrar bir defa daha tabela koysunlar. Bunu görüşmecilerimiz tabelanın bu şekilde konmasına müsaade ettiler sanırım. Onlarsız iş yapmazlar. Sayın Akıncı Bey’in de haberi var Anastasiadis’e jest olsun ve Ulusal Konseyi’ne ben yaparım demesi için ve 2 evet çıkartmak için her şakayı yaparlar. KTÖS başkanları bu duruma ne diyecekler? Orada da tencere çalmaya gidecekler mi? Prova yaptılar. Güzel becerdiler. Bakanlığımızın lisanımıza karşı hürmetsizliğine karşı kilise önünde eyleme geçeceklerini tahmin eder yaparlarsa kutlarım. Kilisenin malı Rumlarındır. Sahaları içinde istediklerini yaparlar. Böyle saça böyle tıraş. Vakıf mallarımıza dokunmasınlar onlar da Kıbrıs Türk halkının malıdırlar. Dokunacak eller kırılmalıdır. Çalınmış mallarımıza en nihayet kavuştuk. Sayın Burcu Bey değil mi? Çözüm çözüm anlaşma anlaşma diye tutturdu bizimkiler. Bunlardan önce İnsan hakları savaş suçlularının davası görülmeli sonrada nasıl anlaşırsanız anlaşınız.

İleriş Yemenicioğlu 
Yazıklar olsun. Önerimde ne kadar haklı olduğumun kanıtıdır. Önerimi tekrarlıyorum. Siyasi partiler oy kaygısını bir kenara iterek KKTC'ye inanmayanları, bu devletin kadrolarından çıkarıp atmalıdır.
Ancak o zaman herkes hizaya gelecektir.

Ahmet Niyazi 
Apostol Andreas Manastırı olduğunu şimdi fark ettim yoksa önceden tepki gösterecektim! Küfür etmek hoşuma gitmez ama Karpaz eşekleri herhalde kendi cumhuriyetlerini kurdu! Hade İngilizce okuyup yazmaları yok, Bizim KKTC'ye de mi saygıları yok??!!
Niyetiniz gelen Rum ziyaretçilere jest yapmak ise orayı temiz tertipli ve bakımlı tutun yeter, becerebilirseniz tabii!

Güncelleme Tarihi: 01 Kasım 2016, 06:42
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner471

banner473